Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 24., vasárnap

Mikor kell aggódni a hátfájás a gyerekek


Mikor kell aggódni a hátfájás a gyerekek
  •  
A hátfájás a felnőttek kényelmetlen ismert forrása, de gyermekeknél és serdülőknél is gyakrabban diagnosztizálják. A legtöbb szülő nem számít arra, hogy más egészséges gyermekek panaszkodnak a hátfájásról - olyan probléma, amelyet az emberek általában a középkorú vagy későbbi évek betegeként társulnak. Azonban az igazság az, hogy a hátfájás nagyon gyakori gyermekeknél és serdülőknél. Tehát ha aggodalmaskodik, nem vagy egyedül. Itt találhat információt a hátfájás okairól, és ha szükséges, közelebbről megvizsgálja a gyermeket.
A hátfájás gyermekeknél és serdülőknél évente 10-30 százalékos arányban fordul elő! Bár váratlan lehet Önnek, a hátfájás valószínűleg nem olyan ritka, mint gondolná. A gyerekek hátfájása olyan gyakori lehet, mint a gyermekek magasabb testtömege, az elhízás magasabb aránya , a nagyobb intenzitás és az egész sportesemények száma, valamint az iskolában a fiatal diákok által viselt hátizsákok súlya .
A hátfájás néhány problémája magában foglalja azt a tudatot, hogy a probléma komolyabb lehet, mint egy egyszerű törzs, és tudni fogja, hogy a speciális képalkotó vizsgálatok hasznosak lehetnek . A képalkotó vizsgálatokkal kapcsolatos probléma gyakran a nagy adag sugárzásnak teszi ki a gyermeket, és nem segíthetnek a diagnózis felállításában. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan figyelmeztető jelek, amelyek segítenek megérteni, hogy a hátfájás problémája komolyabb lehet a fiatalabb személyekben.

Hans Neleman / Getty Images
Minden szülő, akinek gyermeke panaszkodik a hátfájástól, aggódik amiatt, hogy komolyabb probléma merülhet fel. Bár a hátfájásnak komoly súlyos okai vannak, a hátfájásban szenvedő gyermekek túlnyomó többsége olyan tünetekkel jár, amelyek izom- vagy ínsérülésekből erednek, strukturális rendellenesség nélkül.
Néhány figyelmeztető jel arra, hogy komolyabb problémákat keresnek:
  • Éjszakai fájdalom (különösen a fájdalom, amely felébreszti gyermekét az alvástól)
  • A fájdalom állandó tünetei
  • Az általános betegség tünetei (láz, hidegrázás, rossz közérzet, fogyás)
  • A tünetek több héten túl is fennállnak
  • Tünetek nagyon fiatal gyermekeknél
  • Lábfájdalom, zsibbadás vagy gyengeség
Ezek a figyelmeztető jelek nem feltétlenül jelentenek komolyabb problémát, azonban jó szűrővizsgálatot végeznek annak eldöntésére, hogy több értékelésre van szükség. Például, az izomfájás hónapokig is fennállhat, azonban ha a tünetek több hétig tartanak, a diagnózis egyértelmű.
Izmos hátfájás
Jordánia Siemens
Mint már említettük, az izomfájdalom a leggyakoribb hátfájás gyermekeknél és serdülőknél, a gyermekek mintegy kétharmada panaszkodik a hátfájásról, végül ilyen típusú sérüléssel diagnosztizálható.
A sérülések közé tartozik az izomtörzsek és az ínszalag törzsek , a túlzott sérülések, a testtartás problémái és a hátsó izmok rossz kondicionálása. Leggyakrabban a képalkotás, beleértve az röntgenfelvételeket, a CT-vizsgálatokat és az MRI-kat, nem segítenek a diagnózis felállításában, és ezek a vizsgálatok általában nem szükségesek, hacsak nem szerepelnek a fent említett figyelmeztető jelek. Mint minden tesztnél, a túlzott vizsgálathoz (a sugárzásnak való kitettség és a tesztek szükségtelen vizsgálatokhoz vagy eljárásokhoz vezethetnek), ezért érdemes megbeszélnünk orvosával az adott képalkotó vizsgálat megszerzésének értékével.
Leggyakrabban az izomfájdalom a pihenésre és a tevékenységek módosítására reagál. Sok kezelés átmeneti megkönnyebbülést eredményezhet, és a kezelések hosszú távú hatása vitatható, általában biztonságosak. Ezek a kezelések közé tartoznak a fizikoterápia , a kiropraktika , a stretching programok ( jóga ) vagy a masszázs.
Stressz törések
David Turnley / Getty Images
Stressz törések fordulhatnak elő a gerincben. Ezek a stressz törések gyakran a serdülőknél fordulnak elő, és ezek a serdülők soha nem ismerhetik meg a sérülést. Idővel a stressztörés jelei mutatkozhatnak.
A spinalis stressz törés leggyakoribb típusát spondylolysisnek nevezzük, amely a gerincoszlop hátsó részében a csont sérülését okozta. Ez a sérülés leggyakrabban olyan serdülőknél fordul elő, akik a gerinc ismétlődő hiperextenzusával (hátrafelé hajlításával) járnak, például tornászok és búvárok. Ha a gerincoszlop mindkét oldalán a stressz törés következik be, ez a gerincoszlop instabilitását, vagy spondylolisthesis állapotot okozhat. Ez a feltétel, amelyet gerincvelőnek is neveznek, vezethet a gerincoszlop igazításához.
A stressz törések gyakran idegesekké teszik a gyerekeket és a szülőket, mivel ezek a sérülések általában nem gyógyulnak meg, és tüneteket okozhatnak a serdülőkorban és a fiatal felnőttkorban. A spondylolízissel diagnosztizált legtöbb gyermek és serdülõ nem kezelhetõ, és kevésbé invazív kezelésekkel hatékonyabb. A sebészet jellemzően azok számára van fenntartva, akik hosszan tartó fájdalmuk után még több hónapig nem sebészeti beavatkozás után vagy azoknál a betegeknél, akiknek súlyos csípője van, a gerincoszlop elvesztéséhez vezet.
A hosszú távú vizsgálatok azt mutatják, hogy a hátfájás felnőttkori megjelenésének esélye változatlan a gyermekkori stressztörés jelenlétében. Bár ez probléma forrása lehet, a hátfájás felnőttkori kialakulásának esélye kevéssé változik, ha gyermekkori spondilolízist alakítanak ki.
-
Lemez problémák
PASIEKA / SPL / Getty Images
A tüskeheviációk kevésbé gyakoriak a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, de előfordulhatnak, és súlyos tüneteket okozhatnak. Ha a gerinc egy disznó herniációja következik be, a két csigolya közötti puha párna megreped. Ez a lemezes anyag a szokásos térből kényszerül, és az idegek és a gerincvelő ellen is képes.
A lemez herniáció tünetei lehetnek lábfájdalom, zsibbadás és bizsergés a lábakban, az alsó végtagok gyengesége és a gerinc hajlítása vagy egyenesítése. Az MRI vizsgálatok hasznosak lehetnek a lemez herniációjának diagnosztizálásához, mivel a röntgensugarak általában normálisak.
Gyermekeknél a szokásos lemezes anyag hajlékony és rugalmas - sokkal jobb képessége van, hogy ellenálljon a szokatlan erőknek a gerincen. Ahogy öregszünk, a lemez elveszti rugalmasságát és rugalmasságát, és hajlamos lehet a szakadásra. Azonban még a fiatalabb populációban is a lemezek szakadhatnak túlzott erők (traumatikus sérülések) vagy rendellenes lemezszerkezet miatt, és ezek a herniációs tünetek jelentkezhetnek.
Leggyakrabban a lemez herniák kezelhetők műtét nélkül, de a súlyos fájdalommal járó gyermekek és serdülők, illetve a jelentős idegsérülés jelei sebészeti beavatkozást igényelhetnek az idegnyomás enyhítésére.

fStop / Getty Images
A gerincvelő vagy a lemezek fertőzései kihívást jelentő diagnózisok lehetnek. Gyakran előfordul fiatal kisgyermekeknél vagy serdülőkorúknál, a gerincfertőzések a rossz közérzet, az alacsony fokozatú férek és az általános hátfájás homályos tüneteit okozhatják.
A gerincfertőzés diagnózisa gyakran abnormális laboratóriumi vizsgálatokból származik, amelyek a fertőzés jeleit mutatják (emelkedett fehérvérsejtszám) vagy gyulladás (emelkedett ESR vagy CRP). Gyanú esetén tipikusan képalkotó vizsgálatokat végeznek a fertőzés helyének igazolására.
A fertőzés kezelése általában antibiotikumokkal végezhető (leggyakrabban intravénásan, legalább addig, amíg a fertőzés javulni kezd), bár esetenként műtétet lehet mérlegelni. A műtétet általában csak akkor kell figyelembe venni, ha a fertőzés a gerincstruktúrát károsítja, vagy ha a fertőzést nem lehet megfelelően antibiotikumokkal szabályozni.
Igazítás rendellenességek
SCIEPRO / Getty Images
A gerinchálózat kialakulásának problémái észrevehető deformitást okozhatnak, és a hátfájás előfordulásához társulhatnak. Meg kell azonban jegyezni, hogy a finomabb deformitások, amelyek észrevehetőek, ritkán okoznak fájdalmakat. A gyermekek két leggyakoribb gerinc deformitása a scoliosis és Scheuermann kyphosis . A scoliosis egy olyan deformitás, amely S-alakú görbét okoz a gerincnek, amikor hátulról nézve. Scheuermann kyphosis éles kanyarulatot okoz a gerincen, amikor oldalról nézve.
Ez a két feltétel eltérő, de a kezelési elvek hasonlóak . Kevésbé súlyos deformitások esetén a megfigyelés a legmegfelelőbb kezelés. Miután a deformitás jelentősen továbbfejlődött (meghatároztam a röntgenfelvételeken látható szögek mérését), egy merevítőt is figyelembe lehet venni. Csak a legsúlyosabb deformitásoknál a műtétet tekintik ezen betegségek kezelésére. Még ha a műtétet is figyelembe vesszük, a gerinc deformitása továbbra is fennállhat, mivel a deformitás teljes korrekciója több problémát okozhat, mint csupán egy részleges korrekció.
SEBASTIAN KAULITZKI / Getty Images
A gerincoszlopban számos különböző jóindulatú és malignus csontdaganat jelentkezhet. Néha ezek jelentős fájdalmat okoznak, más esetekben tüneteket okozhatnak. Bár a spinális daganatok rendkívül szokatlan okai a hátfájásnak gyermekekben és serdülőkben, ezeket esetleges, bár szokatlan diagnózisnak kell tekinteni.
A korábban említett figyelmeztető jelek egy része összefüggésben áll a daganatokkal, különösen az éjszakai fájdalom panaszaival, vagy az általános betegség vagy súlycsökkenés panaszaival. A hátfájás ezekkel a tünetekkel együtt emelheti a lehetséges daganatok aggodalmát, és a képalkotó vizsgálatok segíthetnek annak meghatározásában, hogy ez lehetséges-e a diagnózis.
A spinális daganatok kezelése a tumor specifikus típusától függ. Még a jóindulatú (noncancerous) daganatok is igényelhetnek műtétet, mivel néha kezeletlen daganatok a gerinc deformitásait eredményezhetik. A gerincben található rákos daganatok olyan kezelések kombinációját igénylik, amelyek közé tartozhatnak gyógyszerek, sugárzás és műtétek.
A hátfájás gyermekeknél és serdülőknél nem szokatlan és egyre gyakoribb az idő múlásával. Ennek egy része a gyermekek inaktivitása miatt bekövetkezett változásoknak köszönhető, részben a gyermekek kondicionálásában bekövetkező változásoknak köszönhető. Ha a gyermeknek hátfájása van, különösen akkor, ha az az említett figyelmeztető táblákhoz kapcsolódik, érdemes orvosa látni őt. A megfelelő kezelés megkezdése és a tünetek javulása segíthet annak biztosításában, hogy ez a probléma ne maradjon fenn. Ha a tünetek aggasztóak vagy szokatlanok, további értékelésre lehet szükség annak biztosítására, hogy a fájdalom szokatlanabb okai ne legyenek jelen. A jó hír, a gyerekek és a szülők egyaránt, a gyermekek túlnyomó többsége a hátfájás panaszaiban megtalálja a megkönnyebbülést, amely tartós. Míg a hátfájás zavarhatja a sportot és más tevékenységeket, a megfelelő kezelési programmal ezek a gyermekek szinte mindig visszatérnek a teljes körű tevékenységekre anélkül, hogy a hátfájás folyamatos problémái lennéne

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése