Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 27., szerda

Tanítsuk a babát járni vagy ne?

Tanítsuk a babát járni vagy ne?

20. szept'17

Minden gyermek egyedi ezért eltérő gyorsasággal érik meg bizonyos fejlődési lépések megtételére. Ez érvényes a szoptatás elhagyására, a pelusról való leszoktatásra, az ülés, kúszás, mászás vagy járás elsajátítására. A gyerekek általában 8-16 hónapos korukban teszik meg az első lépéseket. Ha a szomszédban lakó 11 hónapos kislány már tipeg, de az ön kisfia még 13 hónaposan sem jár, nem kell aggódnia. Mindennek megvan a maga ideje.

Szükséges a gyermeket járni tanítani?

Az emberi szervezet felépítése lehetővé teszi a járás önálló elsajátítását. Valaha nem álltak az édesanyáknak rendelkezésére bébikompok, sőt az anyukák idő szűkében nem vezették kézen fogva csemetéiket. A gyerekek saját idejükben tanultak meg járni. A mai gyerekorvosok nem ajánlják a hagyományos bébikompok használatát. A szülők a bébikompot általában a még önállóan járni nem tudó babáknál használják, akik a kompban lábujjhegyen tanulnak meg tipegni. A helytelen járástechnikát nem egyszerű eltávolítani és nem ritkán felnőttkori problémákhoz vezethet.

A bébikompok negatív hatása nem csak a járástechnikán tükröződik. A bébikompban való közlekedés ugyan szórakoztató és leveszi a szülők válláról a terhet, de megtörténhet, hogy használata következtében a mászás, mint fontos mozgásfejlődési állomás, amely nélkülözhetetlen a hát- és hasizmok erősítésénél és egyúttal az egyik legszórakoztatóbb „tornagyakorlat“ a babák számára, egyszerűen kimarad a gyermek életéből.
Népszerű a gyerekek kézen fogva vezetése is. Való igaz, hogy sok mai felnőttet édesanyjuk gyerekkorukban kézen fogva jártatott, de nem egynél meg is van a következménye különböző gerincproblémák formájában. A felálástól az első önállóan megtett lépésekig gyakran 4-5 hónap szükséges. Sok szülő és nagyszülő viszont azon a véleményen van, hogy így a gyermek gyorsabban tanul meg járni. Sajnos ennek az ellenkezője igaz. A kézen fogva vezetés következtében megváltozik a gyermek súlypontja. A baba ugyan totyog, de nem a megfelelő módon.
Minden gyermek más és más és lehet, hogy az Öné a bébikomp és kézen fogva vezetés ellenére tökéletesen jár. A szakemberek tanácsa viszont egyértelmű – hagyja, hogy gyermeke a saját tempójában fejlődjön.

Hogyan segítheti gyermekét az első lépések megtételénél?

Egyszerűen. Ne kényszerítse csöppségét abba, amire még nem érett. Ha előrehaladást észlel, dicsérje vagy tapsolja meg. Támogassa őt és tegye számára nyilvánvalóvá, hogy látja milyen ügyes és nagyon örül sikereinek. Távolítsa el útjából az akadályokat, kábeleket, virágokat, szobrokat és egyéb buktatókat. A berendezést rendezze el úgy, hogy a baba kapaszkodni tudjon a bútorba, de nem botladozzon benne. Tompítsa a bútor éles sarkait! Használjon műanyag sarokvédőket.
Legyen elővigyázatos az abroszokkal és az asztalon lévő különböző tárgyakkal is. Amikor a kicsi már elindul, segítségül az útjában lévő tárgyakba kapaszkodik. Bármit magára ránthat. Ilyenkor jobban kell figyelni a biztonságra és eltakarítani mindent, ami potenciális veszélyforrás lehet.
Amit tehet, hogy csúszásmentes zoknit vagy cipőt húz csöppsége lábára ezzel is segítve totyogását. Az édesanyák körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ún. barefoot avagy mezítlábas trend, tehát minél tovább és minél gyakrabban cipő nélkül hagyni a babát a láb egészséges fejlődése érdekében.
Ne essen pánikba, ha gyermeke mindig seggre pottyan. A járás tanulása ezzel jár. Ha állandóan mellette lesz, megszokja hogy mindig elkapják, sőt bizonytalan lehet és félhet majd magától elindulni.

Mikor keressen fel szakembert?

Ha gyermeke 18 hónaposan még nem jár, ideje felkeresni a gyermekorvost. Néha speciális gyakorlatokra lesz szükség ahhoz, hogy elinduljon. Ha viszont ebben a korban már mászik a baba, nyugodt lehet. Jó úton halad a cél felé, csak még szüksége van egy kis izomerősítésre.
Ha azt veszi észre, hogy gyermeke járása kissé eltér a normáltól, pl. bizonytalan vagy terpeszben jár, járását gyakran pottyanások kísérik, jobb ha orvosi véleményt kér. Lehet vaklárma, de hipotóniára vagy hipertóniára, azaz izomtónus gyengeségre vagy fokozott izomtónusra is utalhat. Gyógytornával egy-kettő helyre állítható, bár vannak esetek, ahol neurológus látogatására is szükség van.

Hogyan tornázzon a pici babával?

A járás fejlődését tornával is ösztönözheti, például egy nagy labda segítségével. Fektesse a babát hassal vagy háttal a labdára és oldalra valamint előre-hátra tologassa a labdán. Ez a gyakorlat fantasztikus egyensúlyfejlesztő. Egy másik gyakorlatnál a babát a labdára ülteti és előre csúsztatja amíg talajt nem ér a popsija – ezzel remekül megmaszírozza a farkcsontját is. A gyerekek imádják a labdával való szórakozást és maguk előtt is bátran guríthassák.
Ha csöppségével együtt szeretne edzeni, feküdjön hátra, hajlítsa be lábait, fektesse lábaira a babát és miközben tartja őt hintáztassa lábain előre-hátra.

Segédeszköz az első lépéseknél


A gyerekek általában a bútorba kapaszkodnak az első lépések megtételekor. Ám egy pompás, fából készült kiskocsi segíti megtartani járás közben a gyermek stabilitását, sőt ideális a játékbaba furikázásához is.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése