Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 25., hétfő


Az egészséges táplálkozás szerepe a gyermek életében
Nap mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében, s mégis, rendkívül nehéz a már rögzült táplálkozási szokásainkon változtatni. Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a gyermek kialakuló egészségtudata a saját egészségét szolgálja. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ez az időszak a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is.
Mivel az óvodáskorú gyermekek többsége étkezései nagyobb részét az óvodában folytatja, ezért mára már egyre több óvodában is előírják a glutén-, laktóz-, cukormentes ételek biztosítását a gyerekeknek. 
De valóban szükséges a gluténmentes diéta a gyerekeknek? 
A glutén- és laktózér­zé­kenység egyre több embert érint világszerte, ugyanakkor a cukorfogyasztás csökkentése elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, nemcsak cukorbetegeknek. Még ha egészséges is az ember, nem árt, ha időnként tehermentesítjük a szervezetünket, és a glutén-, laktóz-, cukormentes ételeket is felvesszük a napi étrendünkbe. 
Ezért is állnak az önök rendelkezésére a Petry új glutén-, laktóz- és cukormentes termékei. Egyes hús- és hentesáru összetevői között sajnos mindhárom előbb említett alkotóelem jelen van. A Petry Zsigmond termékcsalád kínálata viszont nemcsak a glutén- és laktóz­érzékenyeknek szól, hanem mindenkinek, aki tiszta eredetű húsból származó hentesárura vágyik családja számára, amely káros anyagoktól, színezőktől, ízfokozóktól mentes, és legfőbb alapanyaga a jó minőségű hús.
Az oktatási intézmények mellett nagy a felelőssége a szülőknek is abban, hogy a gyermek mennyire táplálkozik egész­ségesen, a fejlődésének, korosztályának megfelelően, hisz a szülők példamutató magatartása rendkívül fontos. Mivel a gyermekek többnyire együtt esznek a felnőttekkel, így a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az asztalra mindig tápláló ételek kerüljenek. A menü összeállításánál figyeljenek a gyermekek ízlésére és szükségleteire.  Több felmérés is azt mutatta, hogy a kisgyermekek, de a nagyobbak többsége is nyitott és hajlik az egészséges étkezést szem előtt tartó szülő szavára, és megfogadja az ételek minőségére és mennyiségére vonatkozó tanácsait, ha az a szülő számára is fontos. Különösen igaz ez, ha rendszeresen együtt étkezik a család és a szülő is buzdítja a gyermeket, hogy a zöldség és gyümölcsféléből is vegyen, valamint olyan tiszta eredetű húsból származó hentesárut tesz az asztalra, amely tápláló és ízfokozómentes. (x)
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése