Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 14., csütörtök

A gyerekkori táplálkozási zavarokról röviden

A táplálkozás zavarai az estek túlnyomó többségében nyilvánvaló összefüggésben vannak a gyermek és környezete viszonyával. A legtöbb zavar a két szélsőség körül van. Napjaink leggyakoribb jelensége a túltápláltság, illetve a serdülés táján alkalmanként súlyos tünetekkel megjelenő kevés evés, kóros lesoványodás. E két zavarról olvashatnak röviden cikkemben az érdeklődők.
Az egészséges táplálkozás alapja a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok tudatos bevitele, ezek felszívódása és a salakanyagok rendszeres ürítése. Ezért is nagyon fontos táplálékaink megfelelő összetétele, a megfelelő mennyiségű és minőségű változatos táplálkozás. Minden tápanyag más-más szerepet tölt be a szervezet felépítésében és működésében.
A túlzásba vitt, illetve a hiányos táplálkozás okozhat egészségkárosodást. Mindkettő egyfajta zavart is jelent. Táplálkozási zavarok megjelenhetnek társadalmi körülmények függvényeként is. Ugyanis jelentős lehet a hagyományok, a szokások megőrzése céljából kialakult étkezési szabályozások. Sok családban előfordul, hogy a szeretetet az édességgel akarják pótolni, illetve kialakulhat a határok nélküliétkezés, mely adott esetben falási rohamokban is megnyilvánulhat. Ezek egyike sem szolgálja a valós tápanyagszükségletet.

Túltápláltság-elhízás

A gyermeki elhízás oka többféle lehet. Elhízáshoz vezethet a szülők túlzott aggodalma gyermekükkel szemben, arra való törekvésük, hogy gyermeküket fejlődésükben szorosan kontrollálják. Így a szülő maga szabja meg, hogy a gyermek mit és mennyit egyen! Az elhízás és a mértéktelen evés az érzelmi élet elsivárosodásának jele is. Az evésélvezetével a gyermek ellensúlyozni kívánja az érzelmi bizonytalanságot. Érdekes módon a mértéktelen táplálkozás nem minden esetben jár együtt elhízással.
Másik oka lehet az elhízásnak, hogy a gyerek passzív, mozgásszegény életmódot folytat! Ha e mellé tesszük a rengeteg egyértelműen hizlaló, egészségtelen ételt, máris bekövetkezhet az elhízás. Fontos lenne az iskolai testnevelést kiegészítő egyéb, aktív mozgást igénylő elfoglaltságot beiktatni a hátköznapokba! Az elhízás nem csak esztétikai, önértékelési problémákat okoz, de súlyos betegségek kialakulásának oka is lehet. Így; magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, ízületi fájdalmak… alakulhatnak ki igen magas kockázattal! Szakemberek folyamatosan felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára! A már kialakult elhízással nehezebb megküzdeni, mint az egészséges táplálkozás és a megfelelő testsúly folyamatos megtartásával!

Kóros soványság

A kórosan kevés evés jól ismert megjelenési formája napjainkban a serdülő- és ifjúkorban, főleg lányoknál megjelenő Anorexia nervosa /pszichés eredetű étvágytalanság/ nevű táplálkozási zavar. Amennyiben biztosítva van a megfelelő étkezés lehetősége , és ennek ellenére a gyermek kórosan sovány, úgy fennáll a gyanúja annak, hogy az anya-gyermek kapcsolatban súlyos zavar áll fenn! Az Anorexia nervosa gyakran kezdődik úgy, hogy a serdülő lány túlsúlyos, elkezd fogyókúrázni, de a kúra után nem lesz képes visszaállni a normál étkezésre. Undorodik az ételtől, gyakorlatilag semmit nem eszik, csak lopva, minimális mennyiséget. Következményként a fiatalok gyakran a szó szoros értelmében csont-bőr soványságúra fogynak!

Életveszélyes állapotban kerülhetnek, mely kórházi kezelést tesz szükségessé.

Lányoknál a menstruáció elmarad, később fiús alkat alakul ki. A betegség kialakulásában fontos szerepet játszik a tömegkommunikáció! A fiataloknak sugárzott zenei- és divatcsatornákon látható manökenek, híres médiasztárok gyakran csont soványak. Sajnos egy sérülékeny, a helyét a világban kereső tinédzser számára hibás minta lehet a média által közvetített üzenet. Néhány javaslat, amivel megelőzhetők a problémák. Igyekezzék gyermekével bizalmas, jó viszonyt fenntartani. Naponta beszéljék meg a gyermekkel történt eseményeket, akár kellemeseket, akár kellemetleneket egyaránt. A felmerülő konfliktusokat rögtön tisztázzák, ne napolják el! (Ez fontos feszültségoldás is lehet egyben). Biztosítsák gyermekük részére a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét. Ha mindezek ellenére probléma van a gyermek viselkedésével, úgy kérhetik az iskola és egyéb nevelési szakember tanácsát, segítségét.
Amennyiben bármilyen, a táplálkozási zavarra utaló jel felmerül a gyermek részéről, feltétlenül beszéljék meg a háziorvossal, aki a konzultáció után a megfelelő szakvizsgálatra utalja a beteget!
Farkasné Pesztericz Krisztina
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése