Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 25., hétfő

A gyermekek táplálásának legnagyobb hibái Hogyan kerülhetők el?

A gyermekek táplálásának legnagyobb hibái Hogyan kerülhetők el?

Tudta azt, hogy egészségünk gyakorlatilag gyermekkori étkezésünk minőségétől és összetételétől függ? Olvassa el, melyek a gyermekek étkezésének leggyakoribb hibái, és egyszer és mindenkorra kerülje ezeket.
Sdílet emailem

Folyadékhiány

A szervezet folyadékhiánya a legkisebb gyerekeknél is nyugtalanságot, fejfájást, vérnyomás csökkenést okoz. A babák még nem kérnek inni, mert szomjukat nem tudatosítják. Ezért folyamatosan kínáljuk őket folyadékkal.

Mit igyanak a babák?

Az is nagyon fontos, hogy mit isznak a babák. Az alapfolyadék a tiszta víz. A víz alternatívái a cukormentes, jó minőségű gyümölcsteák, de a folyadékbevitelt egészséges gyümölcs- vagy zöldségnedvekkel is változatosabbá tehetjük. Ha csomagolt folyadékot adunk a gyermeknek, olvassuk el a termék címkéjét, amelyen az összes összetevő fel van tüntetve. Részesítsük előnyben a 100 %-os, jó minőségű, édesítő- és színezékmentes italok.

Mit ne igyanak a babák?

Felejtsük el a magas cukor-, színezék- és tartósítószer tartalmú limonádékat, valamint a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italokat. Következetesen kerüljük a koffeintartalmú és egyéb energiaitalokat.

Lorem ipsum dolor sit amet.

Kóstolják meg a Hamánek babaitalt fekete és vörös áfonyával, ízesítőszerek, tartósítószerek, színezékek, glutén és hozzáadott cukor nélkül. Már 4 hónapos kortól ajánlott.

Túlzott sózás

A gyermekek étlapjának további kérdéses tétele a só. Mivel majdnem minden ételben megtalálható, javasolt a gyermekek ételeit csak mérsékelten sózni. A magas sótartalom a füstölt termékek jellemzője, mellőzzük a sajtokat, a frissektől kezdve az ömlesztetteken keresztül a keménysajtokig, beleértve és kihangsúlyozva a fermentált (penészes) sajtokat. Nagy problémát jelentenek a sózott gabonatermékek (chips, ropik, sós pálcikák), sós péksütemények, hasábburgonya és az instant levesek.

Feleslegesen sok káros zsír

A zsírokra a gyermek szervezetének feltétlenül szüksége van. Nem mindegy azonban, hogy a gyermek milyen zsírokat fogyaszt.

Friss vaj és halolaj a legkisebbeknek

Az első hónapokban az optimális megoldás az anyatej, később a friss vaj, lehetőség szerint bio minőségben. A vaj olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyek a gyermek számára jól emészthetők. Összetételével hozzájárul az egészséges bélflóra megőrzéséhez, ezzel a székrekedés és a kandidózis megelőzéséhez. A legfontosabb zsír az omega-3 esszenciális zsírsavakban gazdag halolaj (az agy helyes fejlődéséhez szükséges). D-vitamin tartalma is magas, ezzel elősegíti a csontok és az immunrendszer erősítését.

Kerüljük a transz-zsírsavakat

A legkisebb gyermekek táplálkozása szempontjából a sűrített növényi olajok fogyasztásra alkalmatlanok. Kétéves kortól használhatjuk ezeket, de kezdjük az avokádóolajjal, később kipróbálhatjuk az olívaolajat is. A legkisebbeknél kerüljük a margarinokat is, mert nehezen emészthetők és sokszor a zsírsavtartalmuk sem megfelelő. Teljesen kerülendők azonban azok a zsírok, amelyek transz-zsírsavakat tartalmaznak. Leggyakrabban olcsó édességekben és a gyorséttermek által kínált ételekben fordulnak elő.
A nem megfelelően használt zsírok minden esetben károsak. Ügyeljünk az odaégetett vajra vagy a gyorséttermekben használt sütőolajra.

Mi a helyzet a pálmaolajjal?

A pálmaolajjal kapcsolatos viták elsősorban a világ két fő termelője, Indonézia és Malajzia őserdeinek kiirtása miatt robbantak ki. A pálmaolajat megtaláljuk a margarinokban, édességekben, fagylaltokban, tartósított péksüteményekben és a készételekben. Olcsó és tulajdonságai miatt jól felhasználható az élelmiszeriparban, ezért állítólag a ma forgalmazott élelmiszerek mintegy fele tartalmaz pálmaolajat. Hátránya magas telített zsírsav tartalma, ami a napi energiabevétel legfeljebb 10 %-át teheti ki.
 A Hamánek termékek nem tartalmaznak pálmaolajat. A húsos-zöldséges Hamánek bébiételekbe repceolajat használnak, amely egészségre ártalmatlan, egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A pálmaolaj-tartalmú termékek listáját, beleértve a gyermekeknek szánt ételeket is, a következő honlapon tekintheti meg: stoppalmovemuoleji.cz.

Az egyszerű cukrok energiatöbblete

A gyermekek szeretik az édeset, mert egyrészt már szoptatás közben megszokták, másrészt a cukor olyan anyagok képzésére ösztönzi az agyat, amelyek a megelégedettség érzését keltik. De ha a gyermekek rászoknak a cukorra, ez hosszú távon nehezen megoldható problémákhoz vezet.

A túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz vezet

A túlzott cukorfogyasztás idővel fokozott zsírképződést okoz. Az édes étel vagy édesség röviddel fogyasztása után újra éhségérzetet kelt. Ez újabb étel elfogyasztását vonja maga után, és legtöbbször újra az édes ételeket választjuk. A legrosszabb az édesített italok és sütemények párosítása.
A zsírok hosszantartó lerakódása a szervezetben elhízáshoz vezet. A túlsúlyos gyermekeket idősebb korukban több betegség veszélyezteti, elsősorban a magas vérnyomás, szívinfarktus, sztroke vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

A gyermekek táplálkozásának néhány alapelve:

  • Próbáljuk meg csökkenteni a felkínált édességek mennyiségét, beleértve az édesített tejtermékeket, jégkrémeket, gabonakeverékeket, limonádékat és édesített gyümölcsszirupokat.
  • Mellőzzük a nem hőkezelt füstölt termékeket. Olcsó füstölt terméket hőkezelve se használjunk.
  • Kerüljük a kelt tésztából készült – sós és édes - ételeket
  • Sózzunk mértékletesen.
  • Ügyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra.
  • Ügyeljünk a „hasznos” zsírok megválasztására – jó minőségű vaj, halolaj, kétéves kortól növényi eredetű olajok.
  • A kövér húsokat helyettesítsük hallal és szárnyasokkal.
  • Észrevétlenül alapozzuk meg gyermekeink helyes étkezési szokásait, elsősorban példamutatással. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése