Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 16., szombat

A gyermek ekcéma kezelése otthon

A gyermek ekcéma kezelése otthon 

2019. július 23., kedd, Család
Az ekcéma kialakulásánál rendkívül nagy szerepet játszik az öröklődés. Akinek a családjában volt ekcémás, annál nagyobb valószínűséggel fog kialakulni ez az elváltozás. Sajnos a megjelenése egyre korábbra tevődik, így nem ritka, hogy akár néhány hónapos csecsemőkkel kell megjelenni a bőrgyógyásznál.

Kialakulásában szerepet játszó tényezők
Természetesen az öröklődésen túl a mérsékelt éghajlati öv is egy hajlamosító tényező. Hiszen a bőr kiszárad, gyakran hámlik, ezután berepedezik. Ez általában nagyon viszket, amit ha vakarunk, még jobban kipirosodik, főleg a hajlatokban. Ez főleg a gyermekek életét keseríti meg, mert a viszkető részeket általában vakarják, így még több irritációnak teszik ki. Ezáltal az alvás is nehezebbé válik, emiatt pedig egyre többen keresik fel a bőrgyógyászatot, főleg a téli időszakban.
Nem meglepő módon gyakran felső légúti, vagy más vírusfertőzések kedveznek legjobban az ekcéma első megjelenésének. Gyakran az immunrendszer állapotának negatív irányba történő változása is aktiválhatja ezt a bőrbetegséget. Sőt, a gyermekkori atópiás ekcéma sokkal gyakrabban alakul ki asztmás, ételallergiás, szénanáthás betegeknél, de ugyanígy hajlamosít az is, ha valakinek a szülei szenvednek a fenti betegségekben.
Fontos a megfelelő otthoni hőmérséklet
A Varga Esztétika bőrgyógyásza is azt tanácsolja, hogy otthonunkban télen se legyen túl meleg, de főleg ne éjszaka. Az egészséges hőmérséklet alváshoz a 19-20 fok, akár télről, akár nyárról legyen szó. Ha gyermekről van szó, akkor is inkább jól takarjuk be, míg alszik, mert ha nagyon meleg van a szobában, attól még jobban szárad a kicsi bőre, ezáltal pedig gyakoribb lehet a viszketés. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a kisbabák bőre teljesen más, mint a miénk. Ez azt jelenti, hogy vékonyabb, és a szabadon lévő testfelületük nagy a testtömegükhöz képest, ezáltal nagyobb felületen is párologtatnak.
Milyen fürdető és testápoló javasolt a babáknak?
Az ő bőrüknek minden esetben a szappanmentes fürdető a legjobb választás. Hiszen nem szárítja a bőrüket, és nem is tartalmaz irritációt okozó összetevőket. Ebből a célból megfelelnek az olajos fürdetők is, bár az egyetlen gyakorlati hátulütője, hogy ezektől csúszik majd a kád, valamint a bőr is, emiatt pedig fokozott figyelmet igényel. Szerencsére még mindig meglehetősen gyakran alkalmazzuk azt a gyógyszertári mosakodó krémet, melyet már újszülött korban is felírnak. Ennek a legnagyobb előnye, hogy szárazon is fel lehet kenni a bőrre, ezáltal pedig óvja a bőrt a víz szárító hatásától is.
A megfelelő testápolónak az illata minimális, vagy egyáltalán nincs, emellett pedig érezhetően inkább félzsíros. Ekcémás bőrűeknek nem ajánlott a kizárólag vizes alapú testápolók használata. Bár praktikus, mert a bőr hamar beissza, de a hatása ebben az esetben nem tartós.
Amennyiben a fentiek nem hoznak lényeges javulást az életünkbe és a bőrünk egészségében, akkor minden esetben javasoljuk bőrgyógyász szakorvos felkeresését. (X)

Hoz
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése