Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. június 24., kedd

3 LELKI OK,AMI A GYERMEKKORI ELHIZÁSHOZ VEZET

3 lelki ok, ami gyerekkori elhízáshoz vezet



A gyerek testsúlyának alakulása nem csak az étrenden vagy a genetikai hajlamon múlik - az elhízás a lélek segélykiáltása is lehet.

hirdetés
Természetesen a genetikai hajlam, no meg persze az étrend is sokat nyom a latban, ám különböző pszichés okok is elhízáshoz vezethetnek. A duci gyerek pedig könnyen belekerülhet egyfajta ördögi körbe.

Megoldatlan lelki problémái mind inkább elmélyülnek, így egyre több élelmet vesz magához, míg végül az evés lényegében az egyetlen örömforrássá válik számára. Ismerd fel, ha csemetéd is ebben a cipőben jár, hogy időben orvosolhasd a bajt, akár szakember segítségét is igénybe véve.

Úgy érzi, nem szeretik eléggé


A szülők többsége egyetért abban, hogy a gyerkőcnek feltétel nélküli elfogadásra van szüksége - vagyis a gyerek egészét kell szeretni, nem azt, ahogy éppen megnyilvánul.
Mindez csodálatosan hangzik, a gyakorlatban azonban egyáltalán nem könnyű a lurkó egy-egy nemkívánatos szavát vagy cselekedetét szabályozni vagy elutasítani oly módon, hogy a kis renitens érezze: függetlenül attól, hogy éppen rossz fát tett a tűzre, a mamája vagy a papája ugyanúgy szereti őt, és nem adná a világ minden kincséért sem. Mégis törekedni kell rá, ellenkező esetben ugyanis olyan sérülés keletkezhet a kicsi lelkében, mely fizikai szinten is hírt adhat magáról, egyebek között felesleges kilók formájában.
Azok a gyerkőcök ugyanis, akik nem tapasztalják meg a feltétel nélküli szeretetet, az így keletkező hiányt hajlamosak evéssel kompenzálni. Ráadásul az édességeket részesítik előnyben, hiszen ezek révén termelődik szervezetükben a szerotonin - az az úgynevezett boldogsághormon, melynek képződését egyébként a szeretni és szeretve lenni érzése lenne hivatott kiváltani. Így a gyerek fejében és szívében fokozatosan összekapcsolódik a szeretet megtapasztalása és az édességevés.
14 csábító, de annál károsabb édességVitamindús ételek gyerekeknek12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapnia15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválik12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcök15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt neveljA 10 legédesebb gyerekdal
A negatív tendenciát az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz megfordítani, ugyanis több vizsgálat is kimutatta: aki több édességet fogyaszt, annak az étvágya is nagyobb lesz, a növekvő éhségérzettel párhuzamosan a táplálékbevitel is nő.

A feleslegesség érzése

Ha a gyerek úgy érzi, nincs rá szüksége a családjának - például kistestvére születik, esetleg a mamájának párja lesz -, vagy beilleszkedési zavarokkal küzd az óvodában vagy az iskolában, vélt jelentéktelenségét ellensúlyozandó hajlamos testi határait kiterjeszteni, magyarul meghízni. Tudat alatt abban bízik, hogy, ha szó szerint nagyobb súllyal van jelen az adott közösségben, a körülötte lévők is több figyelmet fordítanak rá, illetve befogadják maguk közé. A helyzetet súlyosbítja, hogy a feleslegesség érzése minden esetben együtt jár a szeretet iránti sóvárgással, ami a túlzott táplálékbevitel mellett aránytalan édességfogyasztáshoz vezethet.

 

Túlzott kifelé fordulás

A szülőnek már csak gyermeke érdekében is ki kell alakítania bizonyos szabályokat, hiszen a kicsi ezek révén tanul meg együtt élni szűkebb és tágabb környezetével, ami a későbbiek során a társadalomba való beilleszkedésének is elengedhetetlen feltétele lesz. Ügyelnie kell azonban az arányokra, indokolt esetben pedig érdemes rugalmasan viszonyulnia a szabályokhoz - semmi baja nem lesz agyereknek akkor, ha az amúgy egészséges étrendjébe néha becsúszik némi kóla vagy hamburger, netán egy jó beszélgetés miatt kitolódik a lefekvés időpontja.

9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alattA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása16 bűbájos játék lányoknak és fiúknakÍgy lesz okos a gyerek15 természetes megoldás gyerekbetegségekreOtthon is veszélyben a gyerekMegfázott, influenzás a gyerek?10 tipikus szülői baki, ami sikertelenné teszi a gyereket15 dolog, amitől a gyerek megbetegszikMinden idők legszebb mesefilmjei
Ha ugyanis az apróságnak túl sok elvárásnak kell megfelelnie, elfelejt - vagy meg sem tanul - odafigyelni a saját érzéseire, igényeire és szükségleteire. Túlságosan is kifelé fordulóvá válik, ennek megfelelően pedig a kívülről érkező ingerek szabják meg számára azt is, hogy mikor, mit és mennyit eszik. Így a kelleténél több táplálékot vehet magához, és nem is feltétlenül azokat, melyekre valójában szüksége lenne. Nemrégiben egy tanulmány kimutatta, hogy a kifelé forduló személyiségből az étel puszta látványa is képes éhségérzetet kiváltani - akkor is, ha valójában a szervezetének a legkevésbé sincs szüksége utánpótlásra.

Kicsik lelki bajai

A gyerekeket számos élmény érheti, amit nem képesek feldolgozni, ez pedig az elhízáson kívül több más problémához, például különböző betegségekhez vezethet.
Kicsik lelki problémái és megoldásaik
A szokatlan élethelyzetek - például a válás, a kistestvér érkezése, de akár az ovi is megviselhetik - a kicsilelkivilágát. Van olyan is, amikor már szakember segítségére is szükség van.

Kritikus időszakok

Egyes életszakaszokban a gyerekek sokkal inkább hajlamosak az elhízásra. Fordíts a szokásosnál is nagyobb figyelmet porontyod lelkére - no és persze étrendjére - az iskolakezdés időszakában, hiszen ekkor a megszokottnál kevesebbet mozog, miközben a megnövekedett követelmények miatt a korábbinál több stresszben van része, amit evéssel próbálhat oldani.


Femina.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése