Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. június 28., szombat

A RÜH OLYAN MINT A BOLHACSIPÉS -DE MÉGSE.

Rühatka - Olyan mint a bolhacsípés aztán mégse


A rühatkát (scabies) vagy Sarcoptes scabiei, egy atkafaj, olyasmi mint a poratka. Legalábbis olyan kicsi.
Mert a rühatka is olyan kicsi hogy szabad szemmel nem látható.
Az összes többi közül (tetvek, bolhák, poloskák) ezt a legkellemetlenebb elkapni. Mert azzal a tudattal hogy a poloskák megcsipkednek, vagy a hajamban a tetvek szaladgálnak még könnyebb élni mint azzal a tudattal hogy apró kis élősködők a bőrömben alagutakat furkálnak és ott élnek meg oda petéznek le.

Mert ugyanis a rühatka nem a bőrödön hanem a bőröd felső rétegében él. Belefúrja magát a bőrödbe 

De mi az a rüh? 

A rüh egy atkafaj amely állatot és embert is képes megtámadni. Több fajtája van ennek is..
Vannak olyan fajták is amik mindenevők. Tehát a kutyád is megfertőzhet és pl te is megfertőzheted a malacokat stb. 
Az ember rühatkája  ( PL: Acarus siro L.) szürkésvörös kis állat, nősténye legfeljebb 0.45 mm-nyire nő meg; a bőr epidermis rétegében főleg az ujjak között, a könyök és térdhajlásban, de egyéb helyeken a vakondjáratokhoz hasonló, kissé kanyargó utakat fúr, ezeknek a járatoknak a hossza 1–2 mm és több mint 1 cm között váltakozhatik. 
Maga a rühatka egy apró kis élősködő, így néz ki a mikroszkóp alatt, egy rühatka képe:



De persze a nőstény, hím is különbözően néz ki, nomeg a rühatkának is több alfaja van:
Acarus siro
Igen csúnya jószág, de mégrosszabb hogy a bőrödet rágcsálja, abból táplálkozik, a bőrődbe rakja a petéit és az ürülékét is.


A rüh szaporodása: 

Minden ilyen járat végén egy nagy kifejlődött nőstény tanyázik; négy pár rövid lába közül a két pár elülső nyeles tapadókorongban végződik. Testén levő hosszú, elálló serték miatt nem tud a szűk járatban megfordulni, minek következtében kénytelen folyton előre rágni az utat, miközben maga mögött hagyja útközben lerakódó petéit, úgyhogy a járat belseje a nőstény mögött tele van ürülékkel, különböző fejlődési stádiumban levő petével és még hátrább fiatal rühatkákkal. A hímek ritkábban kerülnek szemünk elé. Ezek kisebbek, legfeljebb 0.3 mm hosszúra nőnek meg és a harmadik párt kivéve, minden lábuk hosszú sertévé megnyúlt páros tapadókorongban végződik.
 A hatlábú lárvák a járatokat elhagyva, a bőr felületérevándorolnak, hol nyolclábú nymphává alakulnak át és 14 nap múlva érett egyénné fejlődnek. Egész fejlődésmenetük a petéből való kibújástól kezdve addig az időpontig, amikor a megtermékenyített nőstény ismét a bőrbe fúrja magát és ott petéket rak, körülbelül hat hét telik el. Minthogy a nőstények által lerakott peték száma mintegy 30-ra rúg s a kikelő fiatalok közül legalább 20 ismét nőstény lesz, a második nemzedék után már 400,a negyedik nemzedék után pedig már 160.000 nőstény rühatka marad vissza, így azután megérthető, hogy olyan emberek, kik nem fordítanak elég gondot tisztálkodásukra, könnyen megkaphatják az undorító rühbetegséget, mely gyorsan terjed és külsőleg bőrkiütésekben és a fertőzött helyek kóros daganataiban nyilvánul.
Háziállatokon is, így a kutyákon, lovakon, sertéseken, juhokon, kecskéken és a marhákon, azonkívül nyulakon, farkasokon, rókákon szintén élősködnek rühatkák, ezek mind az ember rühatkájának változatai.
 Annyit tudunk, hogy az ember bőrére is átmehetnek, de rendes körülmények között ott huzamosabb ideig nem maradnak meg és mindössze legfeljebb három hétig élnek.

Felnõtteken a tenyér és a talp bõrét kihagyja, csecsemõnél azonban a vékonyabb bõr miatt az is érintett.
 A járatok, tapasztalatom szerint, leggyakrabban kézen, lábon, könyök felett, nemi szerven fordulnak elõ és ezek adják kétes esetben a diagnózis kulcsát. A járatokon kívül a körmök alatt is megbújnak az atkák.

Rühatka táplálkozása:

Lefúr a bőröd nedvdúsabb rétegéig, majd kb 1-2 centi hosszú járatokat csinálva. Ez azért a mikroszkopikus méretekhez viszonyítva óriási táv. Majd a bőröd hámrétegét amit kifúrt, na azt eszi meg. Az ürülékét, a petéket a járatokba rakja. 


Hogyan fertőz, hogyan terjed a rühatka? :

A rühatka bárhonnan rádmehet. Elég egy kézfogás, elég egy kilincs megfogása, elég egy közös törölköző, ágynemű használata és kész a baj. De simán a szőnyegről is felszedheted, ha pl a családban valaki rühes akkor épp elég ha ő is mezítláb meg te is mezítláb közlekedsz... bőven elég ez is.
Simán tárgyakkal is fertőzhet. Sok fiatal úgy kapja el hogy részt vesz egy egyéjszakás kalandban egy rühes partnerrel. Tehát ha lefekszel egy partnerrel aki rühes akkor  tuti biztos a fertőzés! Ezért sokszor a nemi szervek táján kezdődik, sőt különösen kedveli a lábszárakat és a heréket is.
Az ujjak között és a nemiszervek tájékán is nagyon szeret élősködni,.
SZóval nagyonis fertőző
. Ha valaki a családban rühes lett akkor mindenkit kezelni kell, akkor is ha nem látszik rajta!!!



A rühatka tünetei:

A rühösséget nem mindig lehet észrevenni rögtön. Mert ahány ember annyiféle reakció rá. Mert ugye a bőr allergiás reakciót vált ki a rühek ellen, főleg az ürülékük ellen. Ez a reakció általában viszketéssel társul.
Sokszor semmit nem látni a bőrödön, de lehet hogy már dugig vagy rühatkával.
Mert elsőnek a viszketés jelentkezik meg apró kis piros pöttyök.

Tehát úgy kezdődik az egész hogy viszketsz, aztán megjelennek bolhacsípés vagy szúnyogcsípésre emlékeztető kis piros pontok, kiütések. Legalábbis általában.
Itt van egy kép milyen is az ha rühkiütések vannak rajtad:



 Tehát sima kiütésnek is tűnhet a dolog, de mindegyik kiütés alatt egy rühatka lapul ha rühös vagy.
De persze vannak ennek súlyosabb változatai is:De persze a sok vakarás (mert ugye erős viszketéssel jár a rühatka fertőzés) még egyéb fertőzéseket is elindíthat a bőr kivakarásával.
Így néz ki egy hámló, pörkölődő bőr a rühatkától:Vagyis a viszketés általában mindenkinék jelentkezik, sokaknál annyira viszket hogy aludni sem tudnak tőle
Mert ezek a dögök a melegben érzik jól magukat.  Tehát ha betakarózol akkor a meleg ágyban egy idő után nagyon nagyon elkezd viszketni tőle a bőröd. 
Ezek nemcsak a járatokban élnek, némelyek, főleg a frissen kikeltek kimásznak a bőröd felszínére majd keresnek maguknak egy helyet ahol befúrnak a bőrödbe. Ilyenkor persze jut belőlük az ágyneműre, fehérneműre, párodra meg mindenhova.
Fürdés után mikor kijössz a fürdőkádból akkor is hirtelen erős viszketést okoznak
Tehát a fő tünete a viszketés és a bőrön lévő elváltozások (mintha bolhacsípés lenne, de sok kicsi szétszórva), vagy vizes hólyagocskák formájában is megjelenhet. A bőrgyógyász mikroszkóppal megnézni, vagy kaparékot vesz és úgy be tudja vizsgálni hogy tényleg RÜHatka -e.

A rühatka kezelése, hogyan irtható ki a rüh?

Vedd figyelembe hogy a rühek egyre jobban immunissá válnak az írtószerek ellen. Tehát ha nem hat akkor lehet hogy te már az immunisabb, ellenállóbb fajtával találkoztál.
Az atkák igen ellenálló élősködők. De szerencsére van viszonylag hatásos ellenszere. Ha tutira biztos vagy benne hogy rühes vagy még vény nélkül kapható emulzió is van ellene. 

Ilyen rühatka irtószer pl a Novascabin emulzió is. 
Ezt a folyadékot kell a testedre kenni vattával, ecsettel vagy amid van otthon. Fürdés után a teljes testet be kell vele kenni! A fej kihagyható mert a zsírosabb fejbőrt nem szereti de súlyos esetekben ott is megjelenhet.  

Egyszer bedörzsölőd a bőrödbe, vársz 30 percet majd a szer másik felét is bedörzsölöd a bőrödbe. Utánna 14 órán keresztül nem szabad fürdened.
A szer igen büdös és maró hatású, tehát a ruháidra nehogy ráöntsd mert nekem a nadrágomba is fehér foltot mart. 
A kezelést nem szabad túlzásba vinni mert károsítja a szer a májat. 

Ezért még kb két további hetente megismételném a kezelést biztos ami biztos.


Házilagos szerek nemigen vannak rá. Pár kedves kommentelő pl viszont beszámolt róla hogy a diófalevél főzet hatásos volt neki. Régi népi elbeszélések szerint régen kénport kevertek el disznózsírban majd azzal irtották. De ez ugye mérgezéssel is járhat. Hipóval, tűzforró vízzel hiába locsolgatod a fertőzött lábadat pl, nem pusztul el tőle. :-(
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése