Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. június 16., hétfő

MENTÁLISAN BETEG GYERMEKEK.-HONNAN TUDHATJUK ??

Mentálisan beteg gyermekek - Honnan tudhatjuk?
A mentális betegségek nemcsak a felnőtteket érintik - gyermekek ugyanúgy szenvedhetnek tőlük, de hogyan lehet felismerni őket és mely betegségek a leggyakoribbak a kicsik körében?
Ha egy gyermek nem viselkedik teljesen úgy, mint a társai, az még nem jelenti, hogy problémája van - bizonyos jelek ugyanakkor egyértelműen utalhatnak pszichés zavarra. A pszichés zavarok gyermekkorban is megmutatkoznak.

 

Melyek lehetnek gyermekeknél a leggyakoribbak?


1. Szorongásos zavarok: a szorongásos zavarokkal küzdő gyerekek bizonyos dolgokra, szituációkra félelemmel, rettegéssel reagálnak, de a szorongás fizikai jelei is megjelennek, idegesség, gyors szívverés, izzadás formájában.
2. Viselkedési zavarok: az ilyen rendellenességekkel küzdő gyerekek hajlamosak szembeszállni a szabályokkal; az olyan környezetben, ahol szabályok vannak, bomlasztó viselkedést tanúsítanak (például az iskolában).
3. Pervazív fejlődési zavarok: az ilyen gyermekek gondolkodása zavaros, általánosságban gondjuk van az őket körülvevő világ megértésével.
4. Étkezési zavarok: az étkezési zavarok magukba foglalják a heves érzelmeket, magatartást, ahogyan a szokatlan viselkedést is, a gyermek súlyával és/vagy az étellel összefüggésben.
5. Eliminációs rendellenességek: ezek a viselkedési problémák a testből távozó hulladékok - széklet és vizelet - eltávolításához kapcsolódnak. (Pl. ágybavizelés, önkéntelen ürítés).
6. Érzelmi (hangulati) rendellenességek: a tartós szomorúság érzését és/vagy gyorsan változó hangulatokat foglalnak magukba.
7. Skizofrénia: súlyos pszichés zavar, mely torz felfogást és gondolatokat jelent.
8. Rángásos rendellenességek: arra késztetik a személyt, hogy hirtelen, ismételt, akaratlan és gyakran értelmetlen mozgásokat produkáljon, hangokat adjon ki.

A pszichés zavarok gyermekkorban és felnőttként is kialakulhatnak.
Néhány ilyen betegség, így a szorongásos zavarok, az étkezési zavarok, hangulati rendellenességek és a skizofrénia felnőtteknél ugyanúgy jelentkezhetnek, mint gyermekeknél. Mások - például viselkedési és fejlődési rendellenességek, eliminációs rendellenességek, tanulási és kommunikációs rendellenességek - csak gyerekkorban jelentkeznek, de folytatódhatnak felnőttkorban.
Ritka esetekben, a rángásos rendellenességek felnőtteknél fejlődnek ki. Nem szokatlan az sem, ha egy gyermek többféle rendellenességgel is küzd.

 

Melyek a pszichés zavarok tünetei a gyermekeknél?


A pszichés zavarok tünetei változóak, függnek a mentális betegség típusától - ám néhány általános tünet is van. Ezek az alábbiak:

1. Változás az iskolai teljesítményben, így pl. rosszabb jegyek, a pozitív erőfeszítések ellenére
2. Kábítószerrel vagy alkohollal való visszaélés
3. Változások az étkezési- és alvási szokásokban
4. Túlzásba vitt panaszok fizikai betegségek esetén
5. Dacolás a feljebbvalókkal szemben, iskolakerülés, lopás,                károkozás
6. Intenzív félelem a súlygyarapodással szemben
7. Hosszantartó negatív hangulat, melyet gyakran     étvágytalanság, halál körül forgó gondolatok kísérnek
8. Gyakori dühkitörések
9. A gyermek elveszíti érdeklődését a barátok és olyan    tevékenységek iránt, amelyeket általában élvez
10. Jelentősen megnő az igénye az egyedüllétre
11. Túlzott aggódás, szorongás
12. Hiperaktivitás
13. Állandó rémálmok, éjszakai rettegés
14. Tartós engedetlenség, agresszív magatartás
15. A gyermek hangokat hall, olyan dolgokat vél látni, amelyek nincsenek ott (hallucináció).
A gyakori pszichés zavarok általános tünetei már árulkodnak arról, hogy a gyermekkel valami nincs rendben, és okot adhatnak egy alaposabb kivizsgálásra - ennek során pedig fény derülhet a mentális betegség meglétére.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése