Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. június 10., kedd

A TANULÁSI NEHÉZSÉGEK OKAI

A tanulási nehézségek okai

 

Elsődleges okok

 • Ilyen a terhesség alatti sérülés (pl. az anya dohányzik, iszik, gyógyszert szed, a vegyszerek, terhességi toxikózis stb.). 
 • A szülés körüli sérülések (pl. méhen belüli megnyomódás, nyakra tekeredett köldökzsinór, szülést gyorsító gyógyszerek, fogók, elhúzódó, visszatartott szülések túlhordás, vagy a koraszülés.).
 • Tanulási nehézséget okozhat az is, ha betegek az érzékszervek
Látási betegségek gátolhatják a térlátást, a szem-kéz koordinációt, okozhat látótérkiesést, stb. 
A hallássérülés okozhat meglassúbbodott beszédhallást, beszédértést, zöngés-zöngétlen hangok keverését, időtartam hosszúságának hibás észlelését. Halláskárosodást akár egy idült orrmandula gyulladás, vagy középfültő gyulladás is okozhat. 
 • A beszédfejlődés rendellenességei is jelzés lehet számunkra. (A megkésett beszédfejlődés, az élettani pöszeség utáni beszédhibák, a hiányos kulturális háttér okozta szegényes szókincs, stb.)
 • Felgyorsult világunk millió ingerrel bombázzák gyermekeinket. Ezeket az ingereket a gyermeki idegrendszer nem tudja szelektálni. A rengeteg információ, inger frusztrálttá teszi a gyereket.

"Sajnos a televízió, a különféle fény és hangingerek is a mindennapi élet jelentős részét teszi kiA mozgókép a vesztibuláris területeket ingerli, ami örömélményt nyújt. Tudjuk, hogy az örömélmény arra készteti az embert, hogy újra és újra átélje azt. Ezért a televíziózás függőséget okoz, a válogatás nélküli tévézés pedig árt az idegrendszernek, a pszichének"
"Ráadásul nem engedi a fantáziát fejlődni. Míg az élő mese lehetőséget ad arra, hogy a mesét képi formában maga jelenítse meg a gyermek, addig a filmek eleve készen nyújtják ezt. Mint tudjuk, minden alkotó tevékenység alapja a teremtő képzelet. Arról meg ne is beszéljünk, milyen témákat, karaktereket nyújtanak egyes silány mesefilmek. 
Helyes az lenne, ha válogatott meséket a szülővel közösen nézne a gyermek, hogy a felmerülő kérdésekre azonnal válasz kaphatnának.
 Sok családban az esti mese már csak egy mesefilm megnézése és sajnos kezd eltűnni az ágyba bújós felolvasásA szülő szerepét átveszi az elektromos pásztor, vagyis a televízió, videó, és a számítógépes játék. Tudjuk, hogy a jövő útja a számítógép, de nem mindegy mikor és milyen minőségben találkozik ezzel a gyermek. A legnagyobb baj, hogy mindezt magára hagyva teszi, nincs kivel megbeszélni, nincs kivel feldolgozni az élményt" - Az öröklődés is szerepet játszhat a tanulási nehézségek kialakulásában. A dyslexiás gyermekek családjában akár 50 százalékban kimutatható családi előzmény. Az öröklődés következtében a fiúk a veszélyeztetettebbek.
"Sajnos, még oktatási rendszerünk sem tartja szem előtt azt a tényt, hogy a két nem közül a fiúk később érnek meg.
-Ezáltal már az iskolakezdés sem korrekt a fiúkkal szemben, akik sokszor akár egy év biológiai éretlenség leküzdésére vannak kényszerítve azzal, hogy a lányokkal egy időben kell kezdeniük az iskolát. A legújabb hat éves beiskolázási törvény meg aztán még inkább rajtuk csapódik le" -.
Másodlagos okok 
 • Tanulási nehézséget okozhat a szociálisan nehéz, ingerszegény környezeti kultúra.
 • A rendezetlen családi háttér. A zűrös, esetleg agresszív környezet. Erős nyomot hagy, ha a szülők rosszul élnek, de a válás szintúgy.
 • Az idegrendszer éretlensége szintén kockázati tényező. Ha az idegrendszer éretlen, igen magas, akár 70 százalékban is okozhat tanulási nehézséget. Az idegrendszer éretlensége gyakran jár a mozgás fejletlenségével. A nagymozgások összerendezetlenek, az elemi mozgásokhoz kapcsolódó érzékelő- és irányító központok tökéletlenül működnek. Az ingerületvezetés meglassúbbodott, bizonytalan. 
 • Tanulási nehézséget okozhatnak lelki okok, lelki traumák is.
 • Helytelen oktatási módszerek is okozhatnak tanulási nehézséget.
 • Sőt, a szekember szerint a rosszul megválasztott tanító is. 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése