Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. június 21., szombat

ÉLELMISZERBIZTONSÁGI TANÁCSOK UTAZÁSHOZ

Élelmiszerbiztonsági tanácsok utazáshoz


Újra itt a nyár, tervezzük az utazást, nyaralást, melynek során a megszokottól eltérő higiénés adottságú országokba is eljuthatunk. Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Alábbi összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat az érdeklődő. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott az alábbi tanácsok betartása.

Felkészülten induljon útnak!

 Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úticélra vonatkozó részletes tájékoztatást az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától kérhet.

A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Kérjen tanácsot háziorvosától, milyen gyógyszereket javasol az úti csomagba magukkal vinni.

Ha kisgyermekkel, idős, beteg személlyel utazik együtt, célszerű számukra némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert is csomagolni.

Ügyeljen a kézmosásra és a tisztaságra!

Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.

 Gyakran, étkezés előtt pedig mindig mosson kezet, vagy használja a kézfertőtlenítő kendőt.

Csak tiszta evőeszközzel, tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.

Rossz, vagy gyanús higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.

Legyen óvatos a csapvízzel!

Utazás előtt tájékozódjon az úti cél higiénés viszonyairól, és arról, iható-e a csapvíz.

 Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja. Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből. Vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.

 A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett lehet.

 Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.

Alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket részesítsen előnyben!

Miért?

A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó bakté-riumokat, vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás gyakorlatilag elpusztítja, ezért bizton-ságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodhatnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is.

Lehetőleg frissen készült, forrón tálalt ételt fogyasszon! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.

A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.

A legyek által látogatott, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.

 A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”!

A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.

Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A keményre főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.

 Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.

 Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!

 Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

Teendők, ha megtörtént a baj

Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és sópótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két év alatti gyermek ½ -1 dl-t.).

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ha hazautazása után betegszik meg, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak, merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

Miért?


Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet víz-kiválasztása fokozódik, és a bél vízvisszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése