Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. június 29., vasárnap

RITKA BETEGSÉGEK-MIAZ A CHAGAS KÓR ?

Mi a Chagas-kór?



Chagas-kór (az amerikai trypanosomiasis) A fertőzést egy  protozoon parazita (Trypanosoma cruzi) okozza , amely heveny gyulladásos bőrelváltozásokat (chagomas) a testszövetek gyulladásos fertőzését, mint pl- a szív-és emésztőrendszer



Az Egyesült Államokon kívül. Endémiás jelleggel Mexikó, Közép-és Dél-Amerikában fordul elő. A CDC becslése szerint körülbelül 8-11 millió ember fertőzött olyan országokban, ahol a betegség endémiás.
.
Chagas betegséget először 1909-ben irták le Brazíliában.
Chagas betegséget egy protozoa parazita Trypanosoma cruzi,
okozza.
Chagas betegség tünetei igen változóak.
Akut fázis tünetei Chagas betegség lehet duzzanat és / vagy bőrpír a bőr fertőzésének helyén (nevezett chagoma), kiütés, duzzadt nyirokcsomók, láz, fej és a test fájdalmak, fáradtság, hányinger, hányás és / vagy hasmenés, máj és / vagy a lép megnagyobbodás.
Krónikus fázis tünetei szabálytalan szívverés, szívdobogásérzés, ájulás (szinkópa), kardiomiopátia, pangásos szívelégtelenség, fulladás (nehézlégzés), tüdőtágulat,  hirtelen halál, krónikus hasi fájdalom, krónikus székrekedés, kitágult colon, és nyelési nehézségek.
Diagnózis
A kórelőzmény, fizikális vizsgálat, a mikroszkópos vizsgálat, és a  termelődött ellenanyagok kimutatásán a paraziták alkalmazott módszerek diagnosztizálására Chagas betegség.
Kezelés
parazitaellenes gyógyszer benznidazole (Rochagan, Ragonil) és nifurtimox (Lampit) elpusztítája vagy gátolja á T. cruzi paraziták szaporodását.
Krónikus fázisú betegeknél általában a kezelés a specifikus tünetek vagy szervi károsodás ellen irányul
A Chagas betegség ellen nincs oltás.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése