Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 10., kedd

Szövetelhalással járó bőrfertőzések-Faszcitisz

Szövetelhalással járó bőrfertőzések-Faszcitisz

Szövetelhalással járó bőrfertőzések közé tartozik a szövetelhalásos (nekrotizáló) cellulitisz és izompólyagyulladás (nekrotizáló faszcitisz), melyek a cellulitisz súlyos formái, és jellemző rájuk a fertőzött szövet pusztulása (nekrózisa).
A legtöbb bőrfertőzés nem jár együtt a bőr és a körülötte elhelyezkedő szövetek elhalásával. Előfordul azonban, hogy a bakteriális fertőzés az érintett terület kisebb ereinek eltömődéséhez vezet. A szövetet tápláló erek elzáródása a vérhiány miatt szövetpusztulást okoz. A szervezet immunrendszere, mely a véráramban kering (fehérvérsejtek, ellenanyagok), ezután nem tudja elérni az érintett területeket, így a fertőzés gyorsan terjedhet és nehezebb lehet a kezelése. A megfelelő terápia ellenére is előfordulhat halálozás.
Szövetelhalással járó egyes bőrfertőzések a bőr mélyén, az izompólya mentén terjednek, ezt nevezzük nekrotizáló faszcitisznek. Más, szövetelhalással járó fertőzések a bőr külső rétegeiben terjednek tovább, ezeket pedig nekrotizáló cellulitisznek hívjuk. AStreptococcusésClostridiumbaktérium fajokon kívül számos más faj okozhat szövetelhalással járó bőrfertőzést, bár az emberek többségében a kórokozók együttes előfordulásáról van szó. A sztreptokokkusz-fertőzést sajátos módon "húsevő betegségnek" nevezte el a bulvársajtó, pedig alig különbözik a többi baktérium okozta hasonló elváltozástól.
A legtöbb szövetelhalásos bőrfertőzés tűszúrásnyi seb vagy horzsolás területén kezdődik, elsősorban akkor, amikor a seb földdel vagy elhalt szövetekkel szennyeződött. Mások műtéti vágások vagy éppen egészséges bőrterületen kezdődnek. Divertikulum gyulladás, bélrendszeri átfúródás vagy bélrendszeri rosszindulatú daganatok esetén előfordulhat a hasfal, a nemi szervek vagy a combok szövetelhalásos fertőzése. Ezen esetekben bizonyos baktériumok kiszabadulnak a bélrendszerből és átterjednek a bőrre. A baktérium először a hasüregben képezhet tályogot, és közvetlenül innen terjed a bőr felé, vagy a véráramon keresztül éri el a bőrt és más szerveket.

Panaszok, tünetek és kórisme 

A tünetek a cellulitiszhez hasonlóan kezdődnek.  A bőr először sápadtnak tűnik, de hamarosan vörössé vagy bronzszínűvé és meleg tapintatúvá válik, néha megduzzad. Később lila lesz és gyakran nagy, folyadékkal teli hólyagok (bullák) alakulnak ki. A hólyagokban levő folyadék barna, vízszerű és gyakorta kellemetlen szagú. Az elhalt bőrterület (gangréna) feketévé válik. Egyes fertőzésekben, így aClostridiumokozta és a kevert bakteriális fertőzésekben gáz képződik.  A gáz a bőr alatt és néha a hólyagokban is buborékokat hoz létre, mely a bőrben nyomásra serceg. Kezdetben a fertőzött terület fájdalmas, de ahogy a bőr elhal, az idegek elpusztulnak, és az elváltozás érzéketlenné válik.
A fertőzött egyén nagyon rosszul érzi magát, lázas, gyors a szívverése, tudata beszűkül, mely a zavartságtól egészen az eszméletvesztésig terjedhet. A vérnyomás a baktériumokból felszabaduló méreganyagok és a szervezet fertőzésre adott válasza miatt leeshet (szeptikus sokk).
Szövetpusztulással járó bőrfertőzés esetén az orvos a diagnózist a betegség megjelenése alapján állítja fel, különös tekintettel a bőr alatti gázbuborékok jelenlétére. Röntgenfelvétellel is ki lehet mutathatni a bőr alatti gázképződést. A sebváladékból és szövetmintából végzett laboratóriumi vizsgálattal azonosítani lehet a kórokozót. A kezelést még azelőtt meg kell kezdeni, mielőtt kiderülne, mely baktérium okozta a fertőzést.

Kezelés és kórjóslat 

A szövetpusztulással járó izompólya gyulladást antibiotikummal és az elhalt szövet sebészi eltávolításával kezelik. Gyakran nagy mennyiségű bőrt, szövetet és izomzatot kell kimetszeni, néhány esetben még az érintett végtag amputációjára is sor kerülhet. Mindazoknak, akikben a fertőzést oxigén nélkül szaporodó baktérium (például aClostridium perfringens)  okozza, segíthet, ha magas oxigénnyomású (hiperbárikus) helységben helyezik őket el.
A teljes halálozási arány körülbelül 30%. Idős emberek, egyéb betegségben szenvedők, illetve azok körében, akiknél a fertőzés már előrehaladott stádiumban van, a kimenetel ennél is rosszabb lehet.

Ikonográfia

1-CSONTIG HATOLÓ SZÖVETSZÉTESÉS A LÁBON





2-MARADÉKÁLLAPOT A JOBB FELSŐ VÉGTAGON





3-gYÓGYULT SZÖVETSZÉTESÉSA BAL ARCFÉLEN





4-HEVENY SZÖVETSZÉTESÉS A KÖLDÖK KÖRÜL





5-Heveny szövetszétesés a bal oldali farpofán





6-Heveny szövetszétesés a vulvo-analis részen





7-Szövetszétesés maradékállapota az a bal oldali orrszárnyon


8-Idem









#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése