Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 18., szerda

MITŐL NEM SZELEL A GYERMEK ORRA.??

Nehézlégzés gyermekkorban-mitől nem szelel az orra?

A gyermekek különösen nehezen viselik a rendszeres orrfújást, orrcseppeket és az orrdugulással járó egyéb kellemetlenségeket.
Ősztől-tavaszig nátha szezon

Az orrdugulás leggyakoribb oka kétség kívül a nátha, mely a közösségbe kerülő bölcsődés, óvodás korú gyermekeknél még gyakrabban jelentkezhet. A beszoktatás időszakában és az azt követő hónapokban a betegeskedések száma megemelkedhet, de a későbbiekben is egy szezonban 6-7 nátha még normálisnak tekinthető. A nátha kezelésének legfontosabb része a rendszeres orrtisztítás. Erre csecsemőknél különösen fontos ügyelni, mivel kizárólag orron át lélegeznek, ezért az eldugult orr az alvásban és evésben is akadályozza őket –. Orvosi segítséget az elszíneződő, sárgás-zöldes orrváladék igényel, ez esetben bakteriális felülfertőződés, arcüreggyulladás állhat a háttérben.

Allergia: a hajlam öröklődik!

Napjainkban egyre több az allergiás beteg, erre különösen azokban a családokban kell figyelni, ahol az egyik, vagy mindkét szülő allergiás. Öröklött hajlam esetén még nagyobb az esély rá, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. A légúti allergia már óvodáskorban is jelentkezhet: figyelmeztető tünet az elhúzódó orrdugulás, tüsszögés, köhögés. Télen, a lakáson belül elsősorban a háziporatka okoz panaszokat, tavasztól-őszig pedig a pollenek.
Orrdugulás, orrhang, horkolás

Tartós orrdugulás okozhat még gyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula is. Figyelmeztető jel, ha a gyermek horkol, a légúti akadály zavarja a nyugodt alvásban. A beszédfejlődésben, hangképzésben is éreztetheti a hatását, de a szagérzékelésben is gondot okozhat, előfordulhat, hogy a gyermek nem, vagy csak alig érez szagokat. A magnagyobbodott orrmandula nátha esetén gátolhatja a váladék kiürülését, ezáltal fülbetegségekre, visszatérő arcüreggyulladásokra hajlamosíthat. A műtét szükségességét a panaszok súlyossága határozza meg, ennek elbírálása fül-orr-gégész feladata. A megnagyobbodott orrmandula normál esetben a gyermek 9 éves kora körül visszafejlődik.
Orrpolip, orrsövényferdülés

Az orrpolip az orrmelléküregekből kitüremkedő, halvány rózsaszínű, hosszabb-rövidebb nyelű nyálkahártya-képződmény. Megjelenése fertőzéssel, allergiával függ össze, de gyermekkorban, 8-10 éves kor között cisztás fibrózis kísérője is lehet. Kialakulására a tartós, gyakran teljes orrdugulás, szagláscsökkenés, orrfolyás figyelmeztethet. Az orrot belül két egyenlő részre választó orrsövény rendszerint a 7. életévtől kezdődően fejlődik ki, végleges alakját a 20-25. életév között éri el.. Rendellenességre utal az egyoldali, vagy változó orrdugulás, de gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet elváltozásra: gyakori fejfájás, fülészeti- és garatproblémák jelentkeznek.
Idegentest az orrban

A kúszó-mászó, vagy épp járni tanuló, a világgal ismerkedő kisgyermek is előszeretettel kóstolja meg a környezetéből összegyűjtött tárgyakat. Előfordul, hogy egy-egy apró gomb, játék-, ételdarab, vagy kavics az orrába kerül, majd ott is marad, egészen addig, amíg feltűnik az általa okozott egyoldali véres, gennyes, bűzös orrfolyás, nehezített orrlégzés. Ilyen esetben gondolni kell az orrban lévő idegentest lehetőségére, a gyermeket mutassuk meg gégész szakorvosnak.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése