Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 4., szerda

A BABA ALTATÁSA 0-3 HÓNAPOS KORBAN

Az ember laikusként azt hinné, hogy az újszülött, az egészen kicsi baba csak alszik-alszik, és ez még jó darabig így is marad. Ezzel szemben sokan szembesülnek azzal, hogy a néhány hetes baba többet van ébren, mint amennyit alszik, és akkor is nyűgös, sírdogál, nem tudod mit tegyél vele.
Kezdő szülőként tudnod kell, hogy most tudod leginkább elrontani a gyereket. Ha a kicsi egész nap nyűglődik, az anyukák többsége különféle praktikákkal igyekszik megnyugtatni: fenékrázás, popsiveregetés, sétálgatás a lakásban fel-alá, babakocsiztatás stb. Az alapfeltevés az, hogy majd kinövi a baba, megtanul magától elaludni és akkor minden jó lesz. A rossz hír az, hogy a csecsemőknek csupán egy kis része hajlandó erre, a többiek megtanulják, megszokják, hogy mindig segítséget kapnak az elalváshoz és valamilyen formában még akár óvodáskorban is segítséget fognak kérni.
Mindez nem azt jelenti, hogy hagyd sírni az újszülöttet, hogy ne adj neki segítséget, épp ellenkezőleg! De minden törekvésed afelé mutasson, hogy a baba ne szokjon rá semmi olyasmire, amit később, fél évesen, egy évesen már nem tudsz megvalósítani (pl. azért, mert egy tíz kilós babát már nehezebb kézben ringatni). Mielőtt megpróbálnád elaltatni, nagyon fontos, hogy megtaláld a probléma okát, gyökerét és azt kezeld.
A biztonság hiánya A baba 9 hónapon át a pocakban kellemes, szinte állandó hőmérsékleti viszonyok mellett, tompa zajokkal körülvéve, félhomályban éldegélt. Ezzel szemben idekint szól a rádió, a tévé, hangosan beszélnek az emberek, vakító fények vannak, nem csoda, ha ez felzaklatja a kicsiket. Az “odabentről” ismerős zajok, az anya szívhangja, a megszokott körülmények, megnyugtatják a babát.
Éppen ezért, ha nagyon nyűgös, látszólag felzaklatta valami, ha a mellkasodhoz öleled, megnyugszik.
Apa mellkasával is hasonló a helyzet, ezért zűrösebb esetekben őt is be lehet vetni :)
A magzati póz is sok esetben segíthet a megnyugvásban. Ehhez hordozókendőbe teheted vagy Tummy Tub fürdetővödörbe ültetheted a kicsit, mind a kettőt nagyon fogja szeretni.
Az alvás ilyen kicsi korban jobban megy félhomályban, szűk fekvőhelyen (bölcsőben vagy mózeskosárban), mivel ezek hasonlítanak a pocakból már ismerős helyzetre. Ha csak kiságyatok van, akkor egy szivacsdarabbal vagy nagypárnával beszűkítheted a teret, így jobban alszik majd a baba.
A hasonalvást is azért szeretik a babák, mert közelebb áll a magzati pózhoz, ezért ha nem tudod háton altatni a kicsit, akkor érdemes megpróbálni hason.
Sok anyukának beválik az is, hogy alposan bebugyolálja a babát, takaróba, magához öleli, ebben segít neki megnyugodni. Ezt a taktikát akár később is bevetheted a túlmozgásos, túlpörgött baba megnyugtatására, alvás előtti ellazítására.
Éhség Az első növekedési ugrásnál, 3-4 hetes korban sok anyuka kétségbeesik, hogy máris elfogy a teje, és hogy megint 2 óránként kell szoptatni, azt hiszik más miatt sír a baba, ezért gyakrabb szoptatás helyett más trükkökhöz folyamodnak – pedig a baba pontosan jelzi mit akar.
Érdemes 3-4. hetesen, 6 hetesen és 3 hónapos kor körül számolni ezzel a jelenséggel és ha észreveszed, hogy egyik napról a másikra többször kér enni a baba, akkor adni neki, mert éppen ettől a gyakrabb szoptatástól gyarapszik majd a tej olyan mennyiségre, amit ezután igényel majd a baba.
A növekedési ugrástól eltekintve, nyáron, kánikulában számolnod kell vele, hogy többször kell szoptatnod, hiszen a kicsi is lehet szomjas.
Hasfájás Nagyjából 3 hetes kortól számíthatsz arra, hogy a baba hasfájós lesz (főként fiúknál jellemző, de lányoknál is előfordul). A hasfájás oka, hogy amikor a baba eszik, levegőt is nyel. Ezek a légbuborékok a gyomrában kellemetlen feszülő érzést, fájdalmat okoznak. Éppen ezért nagyon fontos evés után az alapos büfiztetés, ami legalább 10 percet kell, hogy tartson, de legalább addig, amíg a baba nem büfizik, pukizik.
Nem érdemes szoptatás után azonnal ágyba dugni a babát még akkor se, ha egyébként a szopi alatt elaludt. Ha elaludt, akkor is büfiztetni kell, különben 20-30 perc múlva felébred a saját bélmozgásaira és visszaaludni már csak nehezen tud. Büfi után érdemes tisztába tenni (úgyis a legtöbbször szopizás közben, illetve utána kakil a baba) és még ébren hagyni addig, amíg nem álmosodik el.
Napirend A csecsemők a napirend alapján tájékozódnak a világban. Nem kell szigorú napirend, nincs szükség kötelezően 3 óránkénti etetésre és hasonlókra, de fontos, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt környezet vegye körül a kicsit és a nap eseményei nagyjából hasonló időpontban történjenek. Minden baba máshogyan érzékeny a változásokra. Van, amelyiket megviseli, ha megszokta a délelőtti sétát és egy alkalommal kimarad, vagy ha helyette délután mentek, van, amelyik babát nem zaklatja fel a változás.
Általános tévhit, hogy ha hozzászokott a kicsi a jövés-menéshez, a változatos programokhoz, akkor jobban viseli majd a változásokat. Épp ellenkezőleg. Ha a csecsemőnek rendszeres napirendje van, sokkal jobban viseli az esetleges változtatásokat, mintha egyik nap így, a másik nap úgy alakul. A kiegyensúlyozott napirend még kisgyermekkorban is sokat számít majd a gyerek életében, éppen ezért nem árt már az elején elkezdeni kialakítani.
Például úgy, hogy a napi tevékenységek sorrendjéhez ragaszkodsz: alvás után büfi, játék egyedül, aztán játék közösen, ha elfáradt alvás, ha felébredt megint evés és így tovább. Ha a baba tudja, hogy alvásidő következik és kellőképpen fáradt már akkorra, könnyebben alszik el, ami a nyűgösebb napokon is nagy könnyebbséget jelent.
Néha lehet engedékenynek lenni. Ha már mindent kipróbáltál és semmi sem hatott, akkor lehet néha engedményeket tenni, és 1-1 alkalommal cicin altatni, vagy betenni a babakocsiba és járni egy kört, de ezek a praktikák mindig csak egy alkalomra vonatkozzanak.
Egyre kevesebbet alszik A baba az első 2-3 hétben még viszonylag sokat alszik napközben, azonban kb. 3-4 hetes korban elkezd csökkenni a nappali alvások időtartama és száma. Elsőként a késő délutáni elalvás szokott elmaradni, a baba már nem akar visszaaludni vagy korábban felkel az utolsó nappali alvásából.
Néhány napon belül bekövetkezik az is, hogy ha evés után rögtön elalszik, akkor 20-30 perc múlva felébred és már nem akar visszaaludni vagy evés után nem akar elaludni. Ilyenkor fontos, hogy -ha eddig nem tetted- ezután ne fektesd le evés után rögtön aludni, hanem előbb legyen ébren, nézelődjön, játszatok közösen és csak akkor kerüljön ismét ágyba, amikor már nagyon álmos.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése