Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 27., péntek

LÁGYÉKTÁJI SÉRVEK GYERMEKKORBAN

LÁGYÉKTÁJI SÉRVEK GYERMEKKORBAN

Kezdjük az elején mindjárt egy - két alapfogalommal. A gyermekkori sérvek teljesen más típusúak, mint a felnőttek esetében. A felnőttek sérve általában a hasfal gyengeségére és a fokozott hasi nyomásra vezethető vissza. A felnőttek „maguknak” okoznak bajt, vagyis a sérvet „szerzik”, általában erőlködés kapcsán. Nyilvánvalóan egy baba nem megy el konditerembe, vagy sódert lapátolni, nem erőlteti meg magát, és – ellentétben a közhiedelemmel - nem is a sok sírástól lesz sérve. (A sírás kapcsán csupán jobban elődomborodik, láthatóvá válik a már meglevő sérv.) A kulcsszó a picik esetében a veleszületett. Az alábbiakban részletezett problémák már a születéskor jelen vannak, csak esetleg nem azonnal, hanem akár évek múltán lesznek észlelhetőek.
A lágyéksérv (hernia ingunalis) gyermek esetében tehát azt jelenti, hogy ez a bizonyos járat kitágul, és bele bélkacs, (lányok esetében akár petefészek is) bejut. Heresérvnek is nevezhetjük a problémát, amennyiben ez a járat egészen a heréig követhető. Ez a betegségcsoport lágyéktáji duzzanatként jelentkezik. Amennyiben a gyermeküknél ilyet észlelnének, mielőbbi sebészeti vizsgálat, ill. műtét javasolt. Sebészeti kezelésen kívül más gyógymód nem létezik, ráadásul ha a sérv kizáródik, annak maradandó károsodás (here vagy a petefészek elhalása, esetleg bélelhalás) lehet a következménye.
vízsérv (hydrokele testis / hydrokele funiculi) esetében ez a bizonyos járat csak akkorára tágul ki, hogy ebbe csak a hasüregben normálisan is termelődő kevés folyadék tud lecsorogni, ám bél nem fér bele. Hasonló lágyéktáji, heretáji duzzanattal jelentkezik, mint az előző betegségnél. A két betegséget orvosnak kell elkülöníteni egymástól, nem otthoni feladat, ezért mielőbbi orvosi vizsgálat javasolt ez esetben is.
Ha a diagnózis egyértelmű, a műtét nem sürgős, egy éves korig nyugodtan lehet várni, elképzelhető, hogy ez a pici járat magától is felszívódik. Amennyiben ez nem következik be, akkor természetesen műtéti ellátása javasolt tervezett időpontban.
Lágyéki csatorna sérv
A lágyékcsatornának nagy sebészi jelentősége van, mert a hasüreg zsigerei belejuthatnak s igy sérvek képződésére adhatnak okot. Ha ezek a lágyékcsatorna hasüregi nyilásába lépnek, mely az alhasi vérerek külső oldalán fekszik.

Ikonográfia
Egy és kétoldali lágyéksérvek
1-Bal oldali lágyéksérv



2-Két oldali lágyéksérv



3-Kétoldali lágyéksérv



4-Kétoldali lágyéksérv



5-Jobb oldali lágyéksérv



6-Bal oldali lágyéksérv


Vízsérvek
1-



2-



3-





4-



5-

6-


Lágyékcsatorna sérvek
1-





2-



3-



4-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése