Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 8., vasárnap

TÜSSZÖG A GYERMEK-NÁTHA VAGY ALLERGIA ??

Tüsszög a gyermek – nátha, vagy allergia?




Igaz, hogy a tavaszt részben sokszínűsége miatt szeretjük annyira, a vérvörös szem és orr azonban nem tartozik a legnépszerűbb jelenségek közé. A tavasz gyakran orrfolyással, tüsszögéssel és köhögéssel köszönt be, de a szülők gyakran nem tudják eldönteni, hogy gyermekük megfázott, vagy allergiás.
vonal
Könnyű összetéveszteni a náthát és az allergiát” – állítja Hannah Chow, a Loyola Egyetem gyermekorvosa. A szakember szerint úgy lehet a legegyszerűbben különbséget tenni, hogy megmérjük a gyermek lázát. „Ha lázas, vírusfertőzésről van szó. Allergia esetén sosem jelentkezik láz” – állítja.

Mindkettő okozhat orrfolyást és orrdugulást, ami az orrváladék folyásához és köhögéshez vezethet. Mégis vannak különbségek:

Az allergia tünetei:
- könnyezés
- viszkető szem
- orrfolyás
- orrdugulás
- szem kivörösödése
- köhögés is jelentkezhet az orrváladék csordogálás miatt, de nem feltűnő


Nátha tünetei
- orrfolyás (némelyik vírus okozhatja)
- orrdugulás
- szemvörösödés (némelyik vírus okozhatja)
- köhögés (feltűnő)
- láz


Hogyan különböztethetjük meg a náthát az allergiától?
Allergia esetén könnyező, viszkető szem és orrfolyás jellemző. A szem gyakran kivörösödik az irritációtól. Köhögés is jelentkezhet, de nem feltűnő. Nátha esetén néhány vírus ugyan okozhat orrfolyást és szemvörösödést, ezek a tünetek nem a viszketés következményei. A vírus okozhat lázat, de szem- vagy orrviszketést soha. A köhögés feltűnő, míg allergia esetén a köhögés jelentkezhet, de nem feltétlenül alakul ki. A nátha fertőző, az allergia azonban nem.


Hogyan kezelhető az allergia?

Bár néhány tünet megegyezhet a két betegségnél, kezeléseik eltérnek. Chow szerint úgy lehet a legjobban elkerülni az allergiás reakciót, hogy kerüljük az allergént. Természetesen nem az a lényeg, hogy a házban tartsuk a gyermeket, de minimálisra kell csökkenteni az allergiát okozó anyag behatását. Amikor a szabadból bemegy a házba, ki kell mosni a szemét és az orrát, zuhanyzással pedig a testfelületről is el lehet távolítani az allergén részecskéket. Ha gyermek mégis érintkezik az allergénekkel, és allergiás reakció jelentkezik, antihisztaminokkal enyhíteni lehet a tüneteket. Ha ez nem használ, gyermekallergológus szakorvoshoz kell fordulni.


Hogyan kezeljük a náthát?
A nátha egyetlen ellenszere az idő. A náthát vírus okozza, amit nem lehet antibiotikumokkal kezelni. Egyszerűen ki kell várni 5-12 napos lefolyását. A nátha legjobb kezelése a sok folyadék és sok pihenés. A vény nélkül kapható készítményekkel érdemes óvatosan bánni, mert bár enyhíthetik a tüneteket, a betegség időtartamát ezek sem rövidítik le.


 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése