Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 20., péntek

LETAPADT NYELVFÉK-KÉPES ILLUSZTRÁCIÓ

LETAPADT NYELVFÉK



Ha a nyelvfék rövidebb, indokolhatja, hogy a nyelv függőleges irányú mozgása korlátozottabb. Ez leginkább gátolhatja az r-, és l-hangok ejtését.
Mivel azonban a gyermekek java nem olvas szakirodalmat, így olyan rövid nyelvfék mellett, ahol a nyelv eleje középen kicsit behúzódik is képesek tisztán ejteni hangjaikat.
A 2,5 éves gyermektől azt várjuk el, hogy beszéljen - az l-hang ejtése a kis-középső csoportos korú óvodások dolga, az r-hangot a 6. életév tájékán várjuk.
Tehát:
- a nyelvfék milyenségének megítélése organikusan fogászati-szájsebészeti kompetencia
- az ebből adódó funkcionális sajátosságok elbírálása logopédiai probléma
Ha úgy hallják, a többi hangot jól, érthetően ejti ez a kislány, és szívesen tennének valamit konkrétan: csettintsenek előtte nap, mint nap sokat. Majd egy hét elteltével kérjék meg, hogy próbálja meg ő is - de a gyerekek ilyenkor már utánozzák a „lovacskát" (a teljes nyelv erőteljes felszívását követően, relatív nagyra nyitott száj, valamint kifeszülő nyelvfék mellett a nyelv jól hallható lecsapása).
A csettintéstől azt várjuk, hogy valamelyest nyújtsa a nyelvféket, valamint, hogy a nyelv függőleges mozgásaiért felelős izomcsoportokat eddze. Néhány hét alatt kiderül, meg tudja-e tanulni, képes-e néhányat csettinteni. Ha nem, akkor még mindig várnék minimum egy évet, mert fiatal. 5 éves kora előtt nem vinném szájsebészhez, és sem a magam, sem a más szülő gyermekének nyelvét nem „csippentetném fel", csak nagyon indokolt esetben, mivel az esetek 90%-ában jól megoldható a nyelv tornáztatásával annak előkészítése, hogy a hiányzó hangokat kialakíthassuk.

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése