Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 11., szerda

B.C.G. oltás utáni nyirokcsomó megnagyobbodás.-

Az élet első napjaiban szigorúan a bőr rétegei közé (intracutan) adott igen csekély mennyiségű (0.05 ml) oltóanyag bejuttatása után hetekkel (hónapokkal) sárgásan elszíneződő göbcse jelenik meg. Az immunológiai reakció eredményeként az elsajtosodott szövet kiürül, pörkkel fedett seb hetekig észlelhető. A var általában 2-5 hónapon belül leesik és helyén 2-10 mm átmérőjű felületi heg marad. Mindig a bal felkaron kell keresni az oltás helyét! Ezt a szabályos oltási reakciót a háziorvos ellenőrzi, oltási reakció hiányában az oltást 6-12 hónapos kor között megismétli. 
Amennyiben borsónyinál nagyobb duzzanat keletkezik, esetleg a hónalj alatti nyirokcsomó duzzanata is észlelhető, feltételezhető, hogy az oltóanyag a bőr mélyebb rétegeibe került, vagy a szükségesnél több volt a befecskendezett mennyiség. A nem kívánt reakció különösebb kezelést nem igényel, szárazon tartása és védelme a mechanikai irritációtól (dörzsölés) elegendő. Igen ritkán a hónalj alatti nyirokcsomó extrém mértékű duzzanata miatt sebészi feltárás szükséges. Gyakorta tapasztalható, hogy a BCG reakció körül vérbő, hámló, esetenként hólyagos kiütés keletkezik, mely jelenség az immunológiai reakcióval összefüggésben zajlik, ekzématizáció.
Nyugtató, hidratáló krém gyorsíthatja a folyamat múlását. BCG oltással egy időben vagy szabad időközzel bármilyen oltás adható, de oltásra a bal felkart 3 hónapig nem lehet használni!

1-



2-



3-



4-



5-



6-



7.



8-



9-Megniyott nyirokcsomó





11-
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése