Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 23., hétfő

A felső végtag ujjainak veleszületett rendellenességei

A felső végtag ujjainak veleszületett rendellenességei
A felső végtag veleszületett rendellenességei olyan elváltozások, melyek a születéskor jelentkeznek. Az eltérések a normálistól az enyhétől a súlyos rendellenességekig terjednek. Például a kézen a következők lehetnek: több vagy kevesebb ujj, nem hajlítható ujjak, túl rövid ujjak, eltorzult vagy összenőtt ujjak, vagy leszorítási gyűrűk az ujjakon, kézen.
A felső végtagon a veleszületett rendellenességek: az egyik kar meggörbült, nem normálisan kialakult csontok és ízületek, vagy a felső végtag részleges vagy teljes hiánya. Néhány rendellenesség más problémákkal együtt, mások önmagukban jelentkeznek.
A veleszületett rendellenességeknek sok oka lehet. Némelyik megmagyarázható, másoknak nincs ismert oka. A magzat fejlődési folyamata a megtermékenyített petesejttől kezdve millió bonyolult lépésben történik, melyek közül bármelyik hibás lehet. A felső végtag a terhesség negyedik és hetedik hete között alakul, ki, a magzat ebben a szakaszban kb. két centiméter hosszú. Becslések szerint minden huszadik csecsemő kisebb-nagyobb tökéletlenséggel születik.
Néhány veleszületett elváltozás öröklődik, mint például a szem vagy a haj színe. Néhány ilyen öröklött probléma kihagyhat generációkat, vagy megjelenik a szülők gyermekeinél, akik átadják saját gyermeküknek. Némelyik genetikai probléma újonnan lép fel, az új csecsemő az első, akinél ez az állapot jelentkezik, de ezután átadhatja majd saját gyermekeinek.
Más veleszületett rendellenességeknél nem található genetikai ok. Bizonyos gyógyszerek, mint például a talidomid vagy kemoterápiás gyógyszerekről ismert, hogy fejlődési rendellenességeket okoznak. Kábítószerek, dohányzás, alcohol károsan befolyásolják a magzat fejlődését, de általában nincs kapcsolatuk felsővégtag rendellenességekkel.
Veleszületett leszorító szalagok, amikor a magzatburok szálai leválnak a burok belsejéről, a baba ujjai vagy keze köré csavarodhatnak, okozhatnak deformitást néhány esetben a terhesség alatt. Bár ismert, hogyan keletkezik a leszorító szalag, ennek oka többnyire ismeretlen.
A veleszületett rendellenességek előfordulnak, de nincs magyarázat arra, hogy mikor, miért és kinél. A baba fejlődésébe valami hiba csúszott be, és ez megváltozatta karját vagy kezét. A kezelőorvos a gyermeket további kivizsgálásra küldheti és genetikai vizsgálatot is végeznek annak eldöntésére, hogy öröklődő rendellenességről van-e szó.
Megdöbbenés, düh, bűntudat normális érzés egy fejlődési rendellenességgel született baba érkezésekor. Ritkán tudtak volna a szülők valamit másképpen tenni, mégis vádolják magukat.
Az újszülött nincs tudatában annak, hogy más lenne, mint a többiek, szükségletei ugyanazok, mint más babáknak. Miután a szülők szomrúsága enyhült, a következő kérdés az, hogy lehet-e a problémát kezelni, segíthet-e a műtét? Meg tudja-e majd kötni a gyerek a cipőjét, tudja-e majd tartani a ceruzát? Meg kell beszélni a gyermekgyógyásszal, a kézsebésszel, milyen lehetőségek vannak a szülők és a gyermek segítésére.


ikonográfia-

Osszenőtt ujjak


1-

2-



Összenőt,eltorzult újjak

1-

2-

3-



Több újj

1-


2-


3-


4-

5-



Kevesebb újj

1-

2-



Úszóhártyás újj

1-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése