Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 1., vasárnap

BETEGSÉGEK ÉS KÖHÖGÉSTIPUSOK

Betegségek és köhögéstípusok  

Torokgyulladás
Többsége néhány nap alatt gyógyuló banális vírusfertőzés. Jellemzően orrgarati és garati égető, viszkető érzéssel kezdődik, majd ezt követi a torokfájdalom, az orrfolyás, a száraz köhögés, illetve a hőemelkedés. Ha a tünetek tartósak vagy fokozódnak, akkor nagy valószínűséggel bakteriális felülfertőzés történt, és ez orvosi segítséget, esetleg antibiotikum szedését igényli.
Gégegyulladás
A gége környékének ödémás gyulladásával járó ijesztő és gyakran életet veszélyeztető kórkép. A gége gyulladását a hang színének megváltozása jelzi. Enyhe formája a garatgyulladást követi. Ilyenkor a felső légutak hurutos tünetei mellett a beteg köhögése rekedté, hangja fátyolossá válik. Jó esetben a gyulladás csak a hangszalagok szintjén marad, enyhe lefolyású, és csak néhány napig tart, de 1%-ban (főleg kisgyereknél) veszélyes is lehet.
Gégefedő gyulladása
Az előbbinél veszélyesebb állapot, mely szintén a lázas hurutos előzményt követi. Magas láz, erős torokfájás, nyáladzás és rekedtség kíséri, a betegnek gombócos beszéde és nehézlégzése van (csak ülve tud levegőt venni).
Súlyosságára a jelenség hangosságán túl főként a légzési segédizmok (a kulcscsont feletti terület, a mellcsont alatti szakasz és a bordaközök belégzéskori behúzódása) működésbe lépéséből következtethetünk. Általában bakteriális fertőzés okozza, antibiotikum adásával gyógyul.
Krupp
A hangszalag alatti terület nyálkahártyájának az ödémás duzzanata. A teljesen egészségesnek tűnő gyermek az éjszakai, vagy kora hajnali órákban húzó belégzésre ébred, száraz, erőlködő köhögése kutya vagy fókaugatásszerű, nyugtalan, sír és öklendezik. Nincs láza, nincs hurutos betegsége. A hang többnyire nem változik, mert a szűkület a hangszalagok alatti területet érinti. A levegő beszívásának nehezítettségét mutatja, a kulcscsont fölötti árok és a bordaközök behúzódása. Ijesztő heveny légúti szűkület, azonnal mentőt kell hívni. Az orvos megérkezéséig fontos a friss levegő biztosítása, a hideg párásítás, és a kicsi megnyugtatása. A gyerek legtöbbször kórházba kerül, ahol állapotának megfelelő kezelést kap. Kibocsátás előtt az orvos felvilágosítja a szülőt a szükséges teendőkről, és felírja azokat a gyógyszereket, melyeket mindenkor maguknál kell tartaniuk a roham ismétlődésének kivédésére. A betegség legtöbbször 6 hónapos és ötéves kor között jelentkezik. A baba növekedésével párhuzamosan nő a légutak átmérője is, és az immunrendszer is egyre érettebbé válik. Ez lehet az oka annak, hogy nagyobb gyereknél és felnőttnél a krupp gyakorlatilag nem fordul elő.
Bármilyen eredetű nehézlégzésnél a gyereket kórházba kell vinni, orvosnak kell látnia. Viharos tünetek esetén mentőt kell hívni.
Légcsőgyulladás
Lázzal, hurutos csengő hangú köhögéssel és mellkasfájdalommal jár. A be- és kilégzés egyaránt nehezített. Meleg, mézes tea, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer, valamint nyálkaoldó köptető adása mérsékli a tüneteket. A gyógyszerezés szükségességét a gyulladás kiterjedése és súlyossága határozza meg, ezért légcsőgyulladás gyanúja esetén orvosi vizsgálat szükséges.
Hörgők gyulladása
A felső légúti fertőzést követően pár nap után jelentkezik. A légzés nehezített és hangos. A szörcsögő sípolás, búgás sokszor kívülről is hallható. Az addigi száraz köhögés hurutossá válik. Ágynyugalom, párásítás és a nyákoldó köptetők jó hatásúak. Ha a beteg belázasodik, és a köhögés görcsös jellegű a tüdőgyulladás veszélye fenyeget, az orvosi vizsgálat sürgőssé válik.
Tüdő- és mellhártyagyulladás
Szinte minden életkorban leggyakrabban az influenzaszerű vírusok és kisgyereknél a Pneomococcus baktériumok okozzák. Mindkettő megelőzésére hatásos oltóanyag van forgalomba. Tüneteiben dominál a szürke bőrszín, a nagyfokú elesettség, a szapora és nehezített légvétel, a nyögésszerű kilégzés, az orrszárnyak tágulása, és a bordák belégzést követő behúzódása, a légzéskor fellépő mellkasi fájdalom. A kezdetben fájdalmas száraz köhögés hurutossá válik, és gyakran rozsdaszínű köpetürítés jelentkezik. Minél kisebb a gyerek, annál súlyosabb a betegség. Már a gyanú is sürgős orvosi ellátást igényel.
Asztma és asztmás hörghurut
A kis hörgők átmeneti beszűkülésével járó betegség, melyet nyálkahártya-duzzanat, izomgörcs és sűrű állagú váladékfelszaporodás okoz. A betegség alapja a kis hörgők gyulladása, ami miatt a nyálkahártya fokozottan reagál különböző anyagokra részben allergiás, részben irritációs alapon.
Az asztma nagyon gyakori nem fertőző gyermekbetegség.
  • Klasszikus asztmás roham
A gyerek, sípoló-búgó légzőhangot hallat, zihál, és ezt száraz fojtott köhögés kíséri. A köhögés időnként lehet hurutos, nyákszerű és nagyon tapadós. Mellkasi szorító érzés, és az erőltetett köhögésroham miatt hányás, fulladásérzés, halálfélelem jelentkezik.
A hörgőcskék szűkülete miatt a kilégzés nehezített és megnyúlt, a segédizmok használata is szükséges a levegő kipréseléséhez. A roham súlyossága az enyhétől az életveszélyes állapotig változhat. A súlyos állapot sürgős gyógyszeres kezelést igényel, ezért ha első alkalommal jelentkezik, orvosnak kell látnia a beteget. Enyhébb esetben csak időnként jelentkezik a köhécselés, a gyerek fáradékony és fejlődése lelassul. Fontos és figyelemfelkeltő jel, ha fizikai megterhelés vagy sportolás során jelentkezik a nehézlégzés és rohamszerű, jelentős váladékürüléssel nem járó köhögés.
Pszichés köhögés
Gyerekeknél elég gyakori. Ismérvei a száraz, rövid sorozatban jelentkező figyelemfelkeltő köhögés. Az egyszerű köhintéstől, torokköszörüléstől a valódi köhögésig minden átmenet előfordulhat. A kisebbek gyakran köhögnek utánzási céllal, köszörülhetik torkukat figyelemfelkeltő céllal, és gyakran köhécseléssel leplezik zavarukat.  Nagyobb gyerek köhécselhet ideges, stresszes állapotban (tikkelők), melynek leggyakoribb oka az iskolafóbia, a családon belüli feszültség, vagy valamilyen szorongásos betegség. És az időnként jelentkező ok nélküli köhögés lehet csupán egy a sokféle „rossz szokás” közül. Mindezekre jellemző, hogy alváskor nem jelentkezik. Az ártalmatlan köhögésnek is jelzésértéke van. Felismerése, és a kiváltó okok elkerülése a köhögés megszűnése mellett számos pszichés betegség megelőzését is szolgálja.
Reflux (GOR)
Piciknél gyakran okoz köhögést. Többnyire alvás közben rohamszerűen jelentkezik a belégzési nehézséggel járó köhögés, melyet a visszacsorgó savas gyomorváladék vált ki. A refluxos picur napközben is nyugtalan, sírós. Gyakran bukik (alvadt-túrós tejet), hány. A tünetek gyógytápszerrel és pozícionált fektetéssel enyhíthetők. A gyomor záróizma a fejlődés során fokozatosan erősödik, a gyomortartalom visszacsorgása ülő helyzetben és pépesebb ételek fogyasztásával mérséklődik, majd végleg megszűnik.
Nátha
A totyogó baba nappal alig, lefekvéskor és éjjel azonban, a garatba csorgó orrváladék miatt szinte folyamatosan hörög, köhög, és nagyon nyugtalanul alszik.
A három napnál tovább fennálló nátha a 2-3 éves kicsiknél is orvosi vizsgálatot igényel. Egyéni és a közösség érdekében is tanácsos kicsinyünket csak a teljes gyógyulás után, vagyis náthamentesen visszavinni a közösségbe. A mellre kenhető készítmények (allergizáló és görcsfokozó hatásuk miatt), valamint slejmoldó, a váladékot kémiai úton elbontó gyógyszerkészítmények csak orvosi utasításra, az adagolás módjára és idejére vonatkozó előírások szigorú betartásával adhatók.
Félrenyelés, vagy idegen test belégzése Főleg nappal evés vagy játék közben a megfázás tünetei nélkül hirtelen fellépő köhécselés, zihálás, vagy hányingerrel, görcsős, nehezített sípoló be- és kilégzési zörejjel járó köhögési roham esetén gondolni kell az idegen test leszippantásának lehetőségére is. Ha a gyanú felmerül a fekvő kicsit, hasra kell fordítani, a nagyobbacska baba fejét lefelé hajlítva, gyengéden ütögetve a hátát, segíteni lehet abban, hogy kiköhögje a félrenyelt falatot, nyálat vagy egyebet. Az idegen test okozta teljes elzáródás tünete, ha a kicsi hirtelen elsápad, semmilyen hangot nem ad ki, nyugtalanná válik, majd elkékül. Azonnal mentőt kell hívni, a babát pedig, fejével lefelé kell fordítani, megrázni, ütögetni a hátát, hogy az idegen test elmozduljon.
Az idegen test beszippantása a kisdedkori fulladás leggyakoribb oka.
A kisméretű leszippantható tárgyak (gyöngyök, aprópénz, játékdarabkák) és a kemény ételek, olajos magvak távoltartása igen fontos szülői feladat.
Ártalmatlan köhögés
Számos izgató anyag okozhat köhögési ingert. A nagyvárosokban sétáló, babakocsiban az autók kipufogói szintjén „levegőző” kisbabák, nagyon sok füstöt, allergiát okozó szennyező részecskét, a járókelők, és hobbiállataik által felkavart ürülékkel szennyezett port szívnak be. Figyelmeztető jel kell, hogy legyen, a séták alkalmával jelentkező orrdugulásuk, tüsszögésük, köhögésük.

A kisbabák kommunikáció céljából is köhintenek. Tudományos megfigyelések igazolják, hogy a kisbaba, ha unja a vele való foglalkozást, testbeszéddel fejezi ki nemtetszését: tüsszög, sóhajt vagy köhécsel.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése