Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 4., szerda

MÁR KEVÉS ALKOHOL IS ÁRTHAT A MAGZATNAK

Már kevés alkohol is árthat a magzatnak
Az alkohol mindenképpen átjut a méhlepényen és bekerül a magzat szervezetébe, aki nem tudja azt lebontani, azaz védtelen annak hatásaival szemben. Bár a kismennyiségű alkoholfogyasztásnak vannak pozitív egészségi hatásai, a szakemberek inkább teljes mellőzését ajánlják a terhesség alatt.
Számos ellentmondó véleményt hallhatnak a kismamák a terhesség alatti alkoholfogyasztásról. Néhány szakember a teljes mellőzést tartja helyesnek, mások megengedőbbek, de akárhogyan is, főképp a korai időszakban elfogyasztott alkoholos italok miatt biztosan éreznek lelkifurdalást és aggodalmat a leendő édesanyák. Jogos a félelem, hiszen a terhesség alatti iszogatás veszélyei súlyosak, főképp mértéktelen fogyasztás esetén kell akár egész életre szóló károsodással számolni.


A legkisebb mennyiség is árthat a magzatnak


Köztudott, hogy az alkohol teratogén anyag - azaz ártalmasan befolyásolja a magzat fejlődését. Átjut a méhlepényen, bekerül a magzat szervezetébe, aki nem tudja azt lebontani, azaz védtelen annak hatásaival szemben. Az alkohol, melyet a terhes nő elfogyaszt, a nyálkahártyán és az emésztőrendszeren keresztül a vérkeringésbe kerül, onnan pedig a magzat minden szervébe és minden szövetébe. Az anya vérkeringésén keresztül az alkohol a méhben fejlődő magzat véredényeibe is eljut.


Három és fél deciliter sör, másfél deci bor vagy három cent tömény ital mintegy tíz gramm alkoholt tartalmaz, ezt gyakran nevezik egységnyi alkoholnak is. Napi 20-30 grammnál (tehát 2-3 egységnél) több alkohol a tudományos kutatások szerint már igen nagy valószínűséggel magzati ártalomhoz vezet. Biztonságos mennyiséget azonban nem lehet meghatározni, ezért célszerű teljes mellőzése terhességben. Minden ital, ami alkoholt tartalmaz, akár a legkisebb mennyiségben is, árt a babának, hatása pedig egész életre kihathat és visszafordíthatatlan.


Borozgatás a terhesség tudatának hiányában


Előfordulhat, hogy a magzat már megfogant, de még nem késik a menstruáció, ezért a kismama fogyaszt alkoholt. Ennek elkerülése érdekében, aki terhességre készül, válassza a teljes abszcinenciát már néhány hónappal a kívánt gyermekáldás előtt.


Kézenfekvő a tanács, hogy aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, és nem számított gyermekáldásra, de megtartaná a babát, azonnal hagyjon fel vele. Minél hamarabb teszi ezt meg, annál nagyobb valószínűséggel lesz egészséges gyermeke.


Alkoholista házasságban több a szövődményes terhesség


Szakmai körökben közismert, hogy alkoholisták házasságában attól függetlenül, hogy csak az egyik fél vagy mind a ketten alkoholisták, sokkal nagyobb százalékban jelentkeznek szövődményes terhességek és születnek károsodott, fogyatékos újszülöttek. Az édesapa alkoholizmusa kedvezőtlenül hat a hímivarsejtekre. Idővel a mozgó spermiumok száma csökken, mozdulatlanokká válnak, így képtelenek a petesejt megtermékenyítésére.


Nőknél sűrűbben jelentkeznek vetélések és koraszülések, de egyes leukémiákkal való összefüggés is bizonyítható gyerekeik esetében. Szerencsére az alkoholista nők többsége sokkal kevesebbet iszik, vagy teljesen abbahagyja az alkohol fogyasztását a terhesség alatt, mert nagy fontosságot tulajdonítanak az anyaságnak. Hosszú évekig tartó iszogatás eredménye azonban nem múlik el egyik napról a másikra.


A magzati alkohol szindróma


A terhesség alatti nagy mennyiségű, folyamatos alkoholfogyasztás eredménye az úgynevezett magzati alkohol szindróma, amely visszafordíthatatlan és örökre szól. Jellegzetes a baba arcberendezése: kicsik a szemei, rövid, felfelé fordult az orra, lapos az arc és vékony az ajka.


Ezek a jellemzők a gyermek növekedésével elhalványulnak, de hátramaradnak azok a nehézségek és hatások, amelyekkel az élete során meg kell birkóznia. A szellemi visszamaradottság a fejlődés során derül ki, a gyermek mozgása lassan fejlődik, nehézségek adódnak a tanulásban, a szociális interakciókban, figyelemkoncentrációban, a problémamegoldásban, beszédben. Manapság ez a mentális retardáció leggyakoribb oka. Emellett csontrendszer-deformáltság, szív- és érrendszeri problémák is jelentkezhetnek.


Kisebb adagok is hatnak a magzatra


Mérsékelt, nem rendszeres alkoholfogyasztás hatására is károsodhat a magzat, és ez a hatás is visszafordíthatatlan és örökre szól. Két kategóriája van: alkoholhoz kapcsolódó idegi-fejlődési rendellenesség és alkoholhoz kapcsolódó születési hiányosság.


Előbbi mentális és viselkedésbeli problémákkal írható le, úgymint tanulási alkalmatlanság, rossz iskolai teljesítmény, gyenge emlékezőtehetség, figyelem- vagy ítélőképesség zavara.


A születési hiányosságra a csontrendszer és a fő szervrendszerek deformációi, mint a szív- és veseproblémák, esetleg hallási rendellenességek jellemzőek.


Inkább kerüljük az alkoholt minden esetben!


Léteznek olyan kutatási eredmények, melyek szerint az alkoholfogyasztást nem kell teljesen elhagyni, hanem elég csökkenteni napi másfél egységre, de lehetőség szerint az első három hónapban tartózkodni kell tőle. A kismértékű alkoholfogyasztás jótékony hatásait már igazolták: megemeli a "jó" koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben, kedvező az erek számára, illetve a vörösbor magasabb vastartalma jótékonyan hat a vérképzésre.


Fenti mennyiség nagyjából megfelel a társadalmilag elfogadott, kulturált, mértéket tartó alkoholfogyasztásnak, így egy-egy kellemes, kiváló minőségű ital gasztronómiai élményéről terhesen sem kell lemondanunk. Azonban ne ragadjuk meg az összes társasági összejövetelt, ajándékozást vagy ünnepet az alkohol fogyasztására, könnyen átbillenhet a fogyasztott mennyiség a már káros kategóriába.


A szakmai irányelvek azzal érvelnek, hogy a jelenleg javasolt teljes alkoholkerülés legalább egyértelmű és egyszerűen követhető tanács. Az egymásnak ellentmondó ajánlások talán összezavarják a várandós asszonyokat, de a fentiek segítenek abban, hogy egy születésnapi koccintás azért még nem jár végzetes következményekkel, nem érdemes kilenc hónapig izgulnunk miatta.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése