Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. február 4., szerda

HASZNOS TANÁCSOK MECSKATARTÓKNAK

Hasznos tanácsok macska tartóknak
- az újszülött kiscicák süketen és vakon születnek, teljesen az anyjukra vannak utalva
  • - a kismacskák szeme 2 hetes kor környékén nyílik ki, 5 hetes korukig kék marad.
  • - Etetés, felnevelés: nagyon fiatal, pár hetes macskát tejpótlóval célszerű felnevelni: 1-2 hetes kiscicát 2 órás időközzel célszerű etetni cumisüvegből. 4 hetes kortól már lehet ritkítani az etetések számát (4-5 óránként), a fogak megjelenésekor pedig már kevés pépes, junior eleséggel is meg lehet kínálni őket. 6 hetes kortól fokozatosan célszerű a száraz tápra áttérni napi min. 3-4x-i etetés mellett. A száraz tápot a kezdeti időszakban beáztathatjuk húslevesbe, attól kezdetben pépesebb lesz, a leves mennyiségét csökkentve könnyen hozzászoktathatjuk a keményebb falatok megrágásához. A száraz eleséget könnyebb adagolni, a levegőn sem romlik meg hosszabb állás után sem, a napi bevitelüket is könnyebb így kiszámolni és anyagilag is kedvezőbb. A gyakoribb rágással pedig a fogkövesedés mértékét is visszaszoríthatjuk.
- 2 hónapos kortól (ekkor célszerű az anyától elválasztani és az alomból elhozni) napi 4x kell  etetni őket. Gyakorlatiasabb, ha a száreztápot folyamatosan kinthagyni előttük, nedves étellel, vagy háikoszttal ezen felül napi 2x kínáljuk.
Macskák etetése
- macskáknak is elérhetőek prémium minoségű tápok (Royal canin, Hill’s, IAMS), ezek mellé nem szükséges ásványi anyag kiegészítés. Az életkorhoz, ivarhoz, esetleges betegséghez igazodva ki tudjuk választani a macskánknak legmegfelelőbb tápot.
Mit ne adjunk a macskának?
  • - tejtől általában hasmenésük van a kifejlett macskáknak, mert a laktózt gyakran nem tudják megemészteni. Vannak kifejezetten macskáknak kifejlesztett macskatejek, érdemes ezekből választani.
  • - Nyers húst, nyers tojást ne adjunk az állatnak. mert a bennük  levő különféle vírusok, baktériumok, vagy paraziták  halálosak lehetnek kedvencükre!
  • Nagyobb mennyiségű máj etetését is kerülni kell! A  májra a cicák könnyen rászoknak és a későbbiekben akár más ételt nem is fogadnak el. Már a HETI 120-150 grammnál nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása komoly A-vitamin túladagolási problémákhoz vezethet ( csontvázrendszerben csontfelrakódások keletkeznek )!
  • - kerülnünk kell a nyers hagyma etetését, mert akár már egy kis szelet is a benne lévő illóolajok miatt véralvadási zavarokat okozhat. Cicánk ilyenkor bágyadt lesz, véreset vizelhet, hányhat és hasmenése lehet.
  • -A túlsok zsíros étel hasnyálmirigy gyulladást okozhat.
  • A csonttól a cicus meg is fulladhat, mert a csontban lévő apró szálkák megakadhatnak a cica torkán vagy felsérthetik, akár ki is lyukaszthatják abélcsatornáját.
  • -Alkalom adtán, ha amacska kutya eledelt fogyaszt, az még nem olyan nagy tragédia. De a kutyaeledel nem helyettesítheti a macska eledelt. Az igaz, hogy a kutya és a macska eledel között sok a hasonló összetevő, de a macska eledel több fehérjét tartalmaz, csak úgy, mint vitamint és zsírsavakat. A folyamatos kutyaeledelen tartott cicánál egy idő után súlyos alultápláltság léphet fel.
  • Csokolkádé, alkohol, édesítőszer (nyírfacukor, xilitol), koffein tartalmú italok, szőlő és mazsola halálos mérgezést okoz!
  • Embernek és kutyáknak szánt gyógyszerek sokszor halálosak cicák részére! (Ugyanez vonatkozik kutyák részére gyártott kullancsírtő szerek “permetrin” összetevőjére)
Egyéb tudnivalók
- A testhőmérséklet végbélben mérve 38,5-39,0C között normális, csak e fölött beszélünk lázról
- Szobatisztaság: viszonylag hamar kialakul, könnyen megszokják az alomra járást (már akár 1 hónapos korban is). Alomból célszerű a szilikonos típust választani (vagy olyat, ami összetapad a könnyebb eltávolítás érdekében), ez sokkal higiénikusabb, hypoallergén, kevesebbet kell takarítani(egy csomag hetekig használható és csak a bélsarat kell eltávolítani belőle), a szagokat is jobban magában tartja
- Célszerű már fiatal koruktól hozzászoktatni a fésüléshez, a hosszabb szőrű macskákat (pl. perzsa, main coon) kefével, a rövdszőrűeket “furminátor” típusú fésűvel ápoljuk.
- Oltások: az első kombinált oltásukat 9 hetes kortól kaphatják meg. Ez az oltás a macskanátha (rhinotracheitis vírus, Calici vírus) és a macskaparvo (panleukopenia vírus) ellen védi őket. Az első évben az alapimmunitás kilakításához 3 hét múlva ismételni kell, utána csak évenként egyszeri ismétlés szükséges. Ha cicánk ún. kijárós lesz (nem csak lakásban tartott), tehát másik cicákkal nagy eséllyel találkozik majd, érdemes a leukózis vírus elleni vakcinával kombinált oltást választani, ami ugyan drágább, de így egyetlen oltással védjük macskánkat a lehetséges fertőzésektől. Természetesen az első évben ez is ismétlendő. A csak lakásban tartott cicáknál is megfontolandó a leukózis elleni oltás, mert nem tudhatni előre, hogy nem kerül-e kedvencünk pl. szabadság alatt panzióba, vagy más cicatulajdonos vendégségébe, vagy éppen nem visznek -e a lakásba az utcáról fel egy árva kiscicátátmeneti időre. Veszettség elleni oltás vidékre rendszeresen kijáró cicáknak ajánlott.
- Féreghajtás: mivel a férgek egy része átjuthat és megfertőzheti az embert is (főleg gyerekeket!), a féreghajtást fontos akár már 3 hetes kortól elkezdeni és 2 hetes időközzel ismételni. 2 hónapos kor után 3 havonta ajánlott adni. Ha több állatot is tartunk, figyeljünk rá, hogy minden állatunkat egyszerre kezeljük!
-Megbetegedések: Különféle fertőző és nem fertőző eredetű betegségek betegségek jelentkezhetnek a macskáknál. Amennyiben rendellenességet észlel kedvencénél, bizalommal forduljon állatorvosához. Bővebbet erről a “mikor forduljunk állatorvoshoz”című oldalunkon talál.
- Ivartalanítás: a macskák átlagosan 7 hónapos korban válnak ivaréretté. Ilyenkor a kandúroknak szúrós szagúvá válik a vizelete és elkezdenek „jelölni”, ilyenkor jellemző, bűzös szaganyaggal jelölik meg a környezetüket. Ivartalanítás mindkét nemnél 6-7 hónapos kortól már javasolt. Nőstény macskáknál az ivarzások normálisan 2 hetes idoközönként követik egymást, ilyenkor a macskák nyugtalanok, sokat dörgöloznek, nyávognak, kevesebbet esznek. Az ivarzási periódus nagyjából 1 hétig tart. Az ivartalanítás után ezek a tünetek teljesen megszunnek. A műtétnél a hasi seb pedig egészen apró (kb. 2-5 cm-es), tehát a macskának jelentosebb kellemetlenséget nem okoz, már a műtét utáni 2. napon úgy viselkednek, mint azelőtt.
- Kiegészítők: minden háztartásban, ahol cicát szeretnének tartani, érdemes beszerezni megfelelő macskavécét, kaparófát a cicának (erre macskamentával pl. könnyen rászoktatható, de akár egy durvább anyagú lábtörlo is jó szolgálatot tesz). Megoldás lehet a karmokat rendszeresen vágni, vagy vágatni, illetve kapható “karomvédő”, kis műanyag csövecskék, melyek a karomra helyezhetőek, bővebbet pl. itt és itt  olvashatnak A macskák természetüknél fogva a nap nagyobb részében pihennek, alszanak, ezért egy megfelelő, nyugodt helyen lévő fekhely szintén ajánlott. Itatásra lehet műanyag vagy fém tálat beszerezni, de arra figyeljünk, hogy ne citrus illatú mosogatószerrel tisztítsuk azokat, mert ezt az illatanyagot kedvencünk nem szereti, emiatt akár a vízivást is megtagadhatja! Mindig friss víz legyen előttük! Alkalmanként a macskák szeretnek csobogó vízből inni (pl. csapból). A vízivási szokásokon segíthet a cica szökőkút (cica ivókút, cat fountain). Ennek az alapja az, hogy sok macska tartózkodik az állóvíz fogyasztásától, ezért gyártanak a macskáknak olyan szerkezeteket, amelyek forgatják és frissen tartják az ivóvizet.
- Szobanövények, legelés: a macskák gyakran rághatják meg a szobanövényeinket, ezért figyeljünk rá oda, hogy rájuk mérgezoket a közelükben ne tartsunk! (főleg liliomféléket). A legelési vágyukat könnyen kielégíthetjük kereskedelmi forgalomban kapható macskafűvel. A növények tálkájába szivárgott víz mérgezű lehet (nitritmérgezés)
- Szőroldás: a macskák nagyon tiszta állatok, ezért nem igényelnek fürdetést sem. A sok mosakodás miatt azonban gyakran a lenyelt szőr a gyomrukban és a bélrendszerben szorlabdákká is összeállhat, ami aztán hányáshoz, bélsárrekedéshez vezethet (főleg félhosszú- vagy hosszú szőrű macskáknál gyakori gond). Ennek megelőzésére több termék is kapható (paszta vagy tabletta formában is), ezekbol heti 1x ajánlott adni cicánknak.
- Veszélyforrások: az elektromos kábelek lehetőség szerint ne legyenek a macska számára hozzáférhetőek, mert megrághatják. Esetenként megehetnek cérnát, fonalat is, erre is figyelnünk kell, mert ezeket lenyelve a belekben súlyos , akár halálos kimenetelű károsodás történhet. Karácsonykor különösen figyeljünk a karácsonyfadíszekre, hosszú égőkre, hogy cicánk ezekhez ne férhessen hozzá. A téli-tavaszi időszakban a hútőfolyadék  komoly veszélyforrás lehet, mert édes íze miatt a macskák szívesen fogyasztják, de már kis mennyisége is mérgező és hamar a vese leállásához és halálhoz vezet.  Ha emeletes házban tartunk cicát, figyeljünk a nyitott ablakokra, mert a macskák nem tudják felmérni a magasságot és könnyen kieshetnek, illetve kiugranak pl. egy galamb után, akár a negyedik emeletről is ! (Ablakok elé szúnyoghálót,ill. csirkehálót kell szerelni).  Veszélyforrás a cicák számára a nyitott ajtajú mosógép, és a szárítógép (esetleg hűtőgép, mosogatógép). Szeretnek a gép belsejében levő “kuckóban” elbújni, elszenderegni. Elképzelni is rossz, hogy a gépet bezárjuk, vagy be is indítsuk úgy, hogy kedvencük is benne van!

Viselkedészavarok
-a macskaalom szándékos elkerülése
Körülbelül minden 10. macska küzd ezzel a problémával. A leggyakrabban ennek kiváltó oka az, hogy nem kedveli azt a fajta macskaalmot, vagy a macska wc-t .Megoldás lehet egy szagmentes alom használata, melyet egy nyugodt helyen levő  fedetlen dobozba kell helyezni. Az almot naponta cserélni kell. Alomtálcák száma eggyel több legyen, mint ahány macskája van.
- a megjelölések
A macskák számára a vizelet az, amellyel kommunikálnak. Ezzel jelzik birodalmuk határát, ezzel kerülik el az esetleges vitákat más macskákkal és így adják a másik nem tudtára, ha éppen párt keresnek. Ha a macska biztonságban érzi magát – kivétel a párzási időszak – szinte soha nem jelöli meg az őt körülvevő tárgyakat. Ha azonban a házba több macska is lakik, vagy esetleg a szomszédból jár át rendszeresen egy, a territoriális viselkedés teljesen normális. A stressz csökkentésére például kiváló módszer az ivartalanítás, ha azonban ez se segít, az állatorvos felírhat különféle gyógyszereket, melyek segíthetnek a stressz csökkentésében, így pedig a gazdit bosszantó területjelölések minimalizálásában is.
- az állandó kaparás
Minden macska imád kaparászni akár kedvenc bútorainkon, kanapénkon vagy szőnyegünkön. Hol játékból, hol territoriális viselkedésből, hol pedig azért, hogy karmukat élesítsék.  Megoldás lehet,  hogy különféle felületű jól rögzített kaparófákat helyez ki.  Hogy a macska odaszokjon, ehhez használhat macskamentát vagy a kaparó köré vagy fölé lógathatja kedvenc játékait!
- Durva játék
Ha a macskák játszanak, egy minimális természetes agresszió mindig vegyül abba. Nehéz eldönteni, hogy valójában mikor játszanak és mikor nem.  Szükséges levezetni az energiáját különféle műegerekkel, vagy egy papírzacskóval.
-kényszercselekvések
A macskák kényszertevékenységei általában ismétlődő jellegűek és egy ellenállhatatlan ösztön készteti őket erre.  Ez a cselekvés lehet  például az állandó evés, vagy például gyapjú rágás. Ezeknek az állandó és aggasztó viselkedéseknek a hátterében általában frusztráció, stressz vagy egészségügyi panaszok állnak. Panasz esetén minden stresszt okozó körülményt el kell tüntetni, unaloműző tárgyakat, játékokat kell felkínálni, ill bekell állítani “cicaszökőkutat”, végső esetben érdemes felkeresni az állatorvosát.
- hiperaktív éjszakák
A macskák imádnak éjszaka  játszani és enni. Megelőzésére érdemes este játszani vele addig, amíg el nem fárad. Ételt csakis lefekvés előtt adni neki. Kipróbálható ki az időadagolós etetőt, így nem fogja az éjszaka közepén felkölteni.Lehetőleg ne reagáljon az éjszakai bohóckodásaira, mert, ha egyszer fel tudta költeni legközelebb is fel fojag!
7. Túlzott nyávogás
A felnőtt macskák nem szoktak nyávogni egymásra. A nyávogás sokkal inkább az embereknek szól. A macskák ezt a jelzést figyelemfelhívásra, köszönésre vagy éhségérzetük kifejezésére használják. Ha úgy gondolod, hogy a macskád túl sokat nyávog, mindenképpen keresd fel az állatorvosod, ez ugyanis a jele lehet például a túlzott pajzsmirigyműködésnek is. Ha csak az ételért nyávog, soha ne etesd meg akkor, amikor nyávog. Ha a figyelmedre vágyik, tanítsd meg neki, hogy csak akkor kapja azt meg, ha nem nyávog. De ne utasítsd el mindenképpen a nyávogását, figyelj rá! Ő ugyanis üzenni is tud neked, például azt, hogy nem tud az almámba valamilyen oknál fogva bemenni.
8. Bezártság miatti idegesség
A macskák valójában nagyon társas lények. Erős kapcsolatokat köthetnek, például a gazdájukkal, így amikor egyedül maradnak otthon, könnyen idegesek lehetnek. Az idegesség jele például az állandó nyávogás, vagy a rendszertelen és nem az alomba történő ürítés. A macskádnak segíthet az is, ha elmenetel előtt 15 perccel már figyelmen kívül hagyod. Így hozzászokhat, hogy nem is törődnek vele. Továbbá megteheted azt, hogy játékai közül párat csak akkor adsz oda neki, ha te már nem vagy otthon, majd ha hazajöttél ezeket visszaveszed. Így számára is lesz új elfoglaltság még nem vagy itthon. Ha a problémák továbbra is jelentkeznek, látogass meg egy állatorvost, aki gyógyszeres kezelést ajánlhat.
9. Kényszeres nyalogatás
A macskák nyalakodása több mint pusztán higiénia. A nyalogatás a nyugalmuk megőrzésében is szerepet játszik. Sajnos azonban előfordulhat, hogy túlságosan sokat harapdálják vagy nyalogatják magukat, amely kisebesedéshez vezethet. Ennek oka általában a stressz. Ha azonban megtalálod, hogy mi okozza a félelmet a macskádban – új állat, új tárgy, napirend változása – lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy minimalizáld macskád problémáit. Továbbá, ha ez sem segít, menj el egy állatorvoshoz, ugyanis előfordulhat, hogy csak egy sebesülését nyalogatja, harapdálja!
10. Agresszió
Egy agresszív macska komoly sérüléseket okozhat harapásaival, karmolásaival. Egy agresszív macska a lakásban pedig kicsikre és nagyokra egyaránt veszélyt jelenthet. Fontos azonban, hogy meg tudjuk különböztetni a játékból fakadó agressziót a valódi agressziótól. Ezt a testtartásból olvashatjuk ki. Ha a macska mereven áll, pupillái tágak esetleg morog, akkor az egyértelműen a valós agresszió jele. Ilyenkor ne próbáljuk meg megsimogatni, vagy megnyugtatni kedvencünket. Néha az agresszió kiváltó oka a félelem, máskor pedig mindenféle ésszerű magyarázat nélkül egyszerűen csak vadmacska lesz az ártatlan kiscicából. Mivel egy agresszív macskával együtt élni mindenképpen veszélyes, kérjük ilyen estben szakember segítségét! Ő ugyanis rengeteg esetet látott már, így biztosan tudja, mit kell tenni ilyen helyzetben!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése