Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. szeptember 8., kedd

Bottal ütik gyerekeik nyomát a leskelődő szülők



Bottal ütik gyerekeik nyomát a leskelődő szülők
Szexuális zaklatóktól való félelem, generációs szakadék vagy csak általános bizalmatlanság az oka, hogy világszerte egyre több felnőtt veszi kezébe gyerekei digitális életét. A gyerekek kibertérben való védelmét biztosító szoftverek közül sok csupán tartalmak blokkolására szolgál, jelentős részükkel viszon kémkedni is lehet a gyerekek online tevékenysége után. Pedig egy ENSZ egyezmény már húsz éve kimondja, hogy a gyerekeknek is van joga a magánélethez, azonban a gyakorlatban ez mégsincs mindig így.
Erről udnia kell
"Nagyon rosszul érzem magam emiatt. Olyan ez, mintha betörnék az intim szférájába, de még csak tizenhárom éves, és meg akarom védeni" - nyilatkozta a New York Times amerikai napilapnak az a coloradói szülő, aki a fia iPhone-jára olyan alkalmazást telepített, amellyel el tudta olvasni gyereke üzeneteit. Ma már számos ilyen applikáció létezik, a biztonságtechnológiai szektor ezen ága is dinamikusan növekszik, hiszen minél több internetezésre alkalmas elektronikai eszköz van a gyerekek kezében, a szülők annál inkább érzik úgy, hogy kicsúszik a kezükből az irányítás. Ezért legális alkalmazásokkal "bepoloskázzák" gyerekeik készülékeit.
Technikával helyettesítenék a szülőket
Az SMS-ek elolvasása csak egy módja a gyerek állandó ellenőrzésének, a szülők a széles palettáról már a totális kontrollt is választhatják. A jelenleg piacon lévő szolgáltatások közül a uKnowKids nevű szoftver fedi le leginkább a tinik vagy még fiatalabbak digitális életét. Ez az alkalmazás bármilyen eszközre installálható, például számítógépre telepítve a szülők megnézhetik, mire keresett rá a gyerekük a Google-ban, vagy mit csinált egy közösségi oldalon. A program automatikusan elküldi a felnőttnek, hogy a gyereke kivel és mit csetelt a Facebookon, kik jelölték be, kiket igazolt vissza, még szlengfordítót is tartalmaz a szövegek megértését elősegítendő. A szoftvernek okostelefonos változata is létezik, ami a GPS aktiválásával azt is meg tudja mondani a szülőnek, gyermeke éppen hol tartózkodik.
A szoftver fejlesztői szerint "egy keveset otthon tartózkodó, modern" szülő csak így tudja hatékonyan megvédeni gyerekét az interneten fenyegető veszélyektől. "A technika helyettesítheti a szülőt" - mondják a promóciós videóban, amelyben azt is bemutatják, miért előnyös, ha a felnőtt mindig látja, milyen új netes ismerősei lesznek a gyerekének. A cég szerint ugyanis érdemes felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy ne beszélgessenek és jelölgessék egymást olyanokkal, akikkel nem találkoztak élőben, ezt pedig úgy lehet a leghatékonyabban betartatni, ha folyamatosan nyomon követik az új kapcsolatok kialakulását, például a Facebookon.
Pornográf tartalmaktól és szexuális ragadozóktól féltik gyerekeiket a szülők
Akár a böngészőről is könnyen letiltható a gyerek
A zaklatások megelőzésére specializált programok piaca virágzik. A New York Times cikke szerint Amerikában csak tavaly egymillióan iratkoztak fel a Symantec családi biztonsági szolgáltatására, és a Windows operációs rendszerekhez ingyenesen letölthető Windows Live Családbiztonság szoftvernek is sok felhasználója van. Az Apple is beépíti következő okostelefonos és táblagépes operációs rendszerébe a gyerekvédő funkciót, amelynek segítségével a szülők blokkolhatják egyes appok elérését.
Nemcsak külföldi, hanem magyar fejlesztésű rendszer is védheti a gyermekeket, amikor bekapcsolják a számítógépet. A biztonsagosbongeszes.hu oldalról letölthető Dolphin Knight (DK) nevű szoftvert többet között az NMHH, a NEMFI és az ORFK is támogatja, a hivatalos tájékoztatás szerint tavaly több mint 36 ezer gépen futtatták. A DK szlogenje, hogy "vegyük kezünkbe gyermekeink digitális életének kontrollálását", ennek jegyében a program kulcsszavak alapján automatikusan blokkolja a csetelést, képet pedig csak szülői hozzájárulással enged feltölteni az internetre. Ezen kívül a DK-val a szülő beállíthatja azt is, hogy a gyerek délután, ha be is kapcsolja a gépet, ne tudja elindítani a böngészőt vagy bármelyik más programot.
A technika nem helyettesítheti a szülőket
A különböző gyerekvédelmi szoftverek mind azt állítják magukról, hogy segítségükkel a szülők megvédhetik gyerekeiket, ugyanakkor túlzott aggódásukkal is sokat árhatnak nekik - mondta az [origo]-nak Halász Anna pszichológus. "A titkok kikutatása a szülő részéről sokszor a már romló bizalmi kapcsolat kétségbeesett következménye. A gyerekek azonban sokszor azért titkolóznak, mert autonómiájukat még nem tudják másképp érvényesíteni, nem pedig azért, mert nem bíznak meg szüleikben. A szülő felügyelete alól kivont információ azt az illúziót keltheti, hogy ők már függetlenek. Persze ez csak illúzió, de kezdetnek megfelel" - véli a szakember.
Halász szerint az ilyen gyerekvédő megoldásoknak nem lenne szabad pótmegoldásként a személyes érintkezés helyébe lépni: "Olyan, mintha a gyereket hosszú pórázon tartanánk távfelügyeleti eszközökkel. Engem mint pszichológust viszolygással tölt el még az a gondolat is, amikor szülők arról számolnak be, hogyan leskelődnek gyerekeik után a Facebookon. Képzeljük el azt a szülő gyerek viszonyt, amelynek alapja egy mindent látó, mindent tudó szoftver. Bizalomról, pláne kölcsönös bizalomról az ilyen szülő aligha álmodhat" - mondta a pszichológus.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése