Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. szeptember 8., kedd

AZ EGYENES HASIZMOK ELVÁLÁSA-REKTUSZ DIASZTÁZIS



 Az egyenes hasizmok elválása-Rektusz diasztázis


Szülés után nem megy vissza hasad? Sőt, "kötényhasad" lett? Fáj a derekad? Ezeknek a tüneteknek oka lehet az egyenes hasi izmok eltávolodása, azaz a Rektusz diasztázis.
A has 4 féle hasizomból épül fel, kívülről befelé haladva ezek az egyenes hasizom, a külső ferde hasizom, a belső ferde hasizom, és a haránt hasizom.
Gyakori hiba, hogy szülés után has présekkel és felülésekkel kívánjuk formálni hasunkat.  A terhesség alatt a legbelső réteg, a haránt hasizom teljesen elgyengül, ennek újra építése, regenerálása nélkül sose lesz lapos a hasunk – ráadásul ha diasztázissal küzdünk, akkor még árthatunk is magunknak.
A Rektusz diasztázis az egyenes hasizmok eltávolodása középvonalban

Elsősorban újszülötteknél és terhes nőknél alakul ki – a növekvő méh okozza. Ezen kívül a rendszeresen helytelenül emelgetett nehéz súlyok, a nagy túlsúly, de a hasi részen végzett nagyobb műtéti beavatkozás következménye is lehet.

A többször szült nőknél, illetve a 35 év feletti szüléseknél még gyakoribb a jelenség. Gyakran hátfájással párosul – mivel az egyenes hasizom elveszíti támasztó funkcióját, és nagyobb terhelés éri a hát izmait, romlik a testtartás is. A szülést követően megfelelő odafigyeléssel és a megfelelő gyakorlatokkal ezek a hasi izmok közelíthetők.

A komoly problémát az okozza, ha 2 cm-nél (3 ujjnyinál) nagyobb ez az eltávolodás. Ilyenkor speciális gyakorlatokat igényel a pocak  – de akkor sem árt figyelni, ha ennél kisebb az eltávolodás, főleg, ha még szeretnénk gyereket.
 
Hogyan vizsgáld meg ?
Feküdj a hátadra, térded behajlítva, talpak a földön egymás mellett. Emeld meg a fejed, és a köldöködnél kezd el óvatosan az ujjaiddal "rést" keresni. Ha szélesebb elválást találsz, akkor fordítsd keresztbe az ujjaidat, és vizsgáld meg, mekkora a távolság a két hasizom között. Haladj a medencéd és a fejed irányába, hogy azt is tudd, milyen hosszú a sérülés. Ha a köldököd alatt/felett pár cm-el 2 ujjnál (2 cm-nél) szélesebb „lyukat” érzel, akkor mindenképpen speciális gyakorlatokra van szükséged!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése