Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. szeptember 9., szerda

GYERMEK ÉS TINÉDZSER NŐGYÓGYÁSZAT



Gyermek- és tinédzser nőgyógyászat
A lányok nőgyógyászati problémáival születéstől a felnőtté válásig a külön szakvizsgával rendelkező szakorvos, a gyermek- és tinédzsernőgyógyász foglalkozik. A betegségek megelőzése, felderítése, kezelése és utógondozása elengedhetetlen ahhoz, hogy a fiatal hölgyek kiegyensúlyozott felnőtté, társsá, egészséges édesanyákká válhassanak.
A Géndiagnosztika Központban dr. Varga Anikó szülész-nőgyógyász és gyermekgyógyász szakorvosunk foglalkozik a 18 év alatti lányok nőgyógyászati problémáival, és válaszol a felmerülő kérdésekre.
Amikor érdemes gyermek- és tinédzsernőgyógyászhoz fordulni:
Fertőzések és gyulladásos megbetegedések serdülőkor előtt
A felfázás a gyerekeket sem kerüli el. Hogy a húgyúti fertőzésekért és kismedencei gyulladásokért felelős baktériumok ne okozzanak kellemetlen panaszokat, szükség van egy gyermek-nőgyógyászati szakorvos bevonására.
A fertőzések diagnosztikája magában foglalja úgy a csecsemő- és serdülőkor előtti hüvelyi folyások. Felnőtt nőknél a legtöbb esetben a tünetek alapján el lehet dönteni, hogy milyen jellegű fertőzés áll fenn, kislányoknál ez kevésbé egyértelmű. Tizennyolc éves kor alatt a nőgyógyászati problémák ellátása a gyermeknőgyógyászat szakterülete, mely sajátos eszköztárral és a felnőtt nőgyógyászatban is alkalmazott diagnosztikai módszerekkel, de esetenként eltérő terápiás javaslatokkal dolgozik.
A hüvelyi fertőzések kezelése a gyermekeknél más szemléletmódot igényel!
A serdülőkor előtt a hüvelyi fertőzések ellen igen hatékony védelmi vonal, a hüvely savas védőköpenye még hiányzik. A savas közeg kialakításáért felelős tejsavat termelő Lactobacillusok ugyanis még nincsenek jelen a hüvelyben, ezért a gyermekkorban jelentkező hüvelyi folyások, fertőzések kezelése egészen más szemléletmódot követel. Gyakori tévhiten alapul, hogy a kislányok hüvelyi folyását az anyukák a házipatikában már meglévő gombásodás elleni kenőcsökkel, szerekkel igyekeznek orvosolni, sőt az is előfordulhat, hogy az anyuka saját, felnőtt nők ellátására specializálódott nőgyógyásza is egyetért ezzel az eljárással. Azonban a serdülőkor előtt a lányoknál gyakorlatilag nem létezik a felnőtt nőknél viszonylag gyakori gombás hüvelyi fertőzés. Csak bizonyos speciális esetekben, például olyan gyerekeknél, akiknek súlyosan legyengült az immunrendszere, találkozunk ilyesmivel. Az esetek jó részében gyermekeknél a hüvely kóros folyását valamilyen baktérium okozza, és ilyen esetben fontos, hogy a megfelelő antibiotikummal kezeljük a fertőzést, ezért centrumunkban az antibiotikumos kezelést mindig megelőzi a hüvelyváladék tenyésztéses vizsgálata, ami biztosítja, hogy a gyermek a megfelelő gyógyszert és csak a megfelelő ideig kapja.
Fertőzések a szexuális élet megkezdése után
A fiatalkorban megkezdett szexuális élet számos veszélyt rejt magában. A ki nem kezelt fertőzések esetében komolyabb szövődményekkel (kismedencei gyulladás), késői következményekkel (meddőség, méhen kívüli terhesség) kell számolnunk. Különösen fontos, hogy a szexuálisan aktív tizenévesek rendszeres nőgyógyászati vizsgálaton vegyenek részt azért, hogy elkerülhetővé váljanak ezek a szövődmények. A szűrés magába foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, rákszűrést és igény szerint a legveszélyesebb szexuális fertőzések szűrését.
Külön kiemelendő napjaink leggyakoribb szexuális fertőzésének, a humán papillomavírusnak (HPV) a szűrése, a HPV egyes típusai felelősek ugyanis a méhnyakrák kialakulásáért. Ma már mód van a HPV elleni oltás beadására. Rendelésünkön ezzel kapcsolatos tanácsadást is végzünk.
A csontritkulás alapjai gyermekkorban alakulnak ki
Az egyik leggyakrabban jelentkező nőgyógyászati panasz tinédzserkorban a menstruáció kimaradása. Sajnos az sem ritka, hogy 16 éves korig nem jelentkezik az első havi vérzés.
A menstruációs ciklus a fogamzóképességen túl elengedhetetlenül fontos az ideális csontsűrűség és csonttömeg kialakulásához is. Rendszertelen vérzés esetén a csontszerkezet csökkent sűrűségének kialakulási kockázata mintegy 3-szorosra tehető, ezért fontos a serdülőkori menstruációs problémák hatékony diagnózisa és mielőbbi kezelése.
A fogamzásgátló tabletták szedése veszélyeket is rejt
A nők 80 százaléka nem vesz részt vérvizsgálaton a fogamzásgátló tabletta felírását megelőzően. Pedig a vérvizsgálatból sok más között a trombózisra való hajlamra is fény derülhet.
A fogamzásgátló módszer helyes megválasztása elengedhetetlenül fontos a női egészség megőrzésében. A fogamzásgátló tabletták széles választékából könnyen kiválasztható az egyén testalkatának, hormonstátuszának (hormonális állapotának) megfelelő szer.
Kettős védekezés
A fiatalok szexuális életére jellemző promiszkuitás (partner váltogatása) miatt a fogamzásgátlás mellett fokozottan figyelni kell a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére, ezért érdemes kiemelni a kettős védekezés lehetőségét, ami az óvszer és a fogamzásgátló tabletta együttes alkalmazását jelenti.
A fogamzásgátló tabletták szedése veszélyeket is magában rejt! A legsúlyosabb probléma, hogy növeli a vérrögképződés, vagyis a trombózis veszélyét, ami életveszélyes szövődmény ‒ például tüdőembólia ‒ forrása lehet.
Egy bizonyos genetikai eredetű véralvadási zavar, a Leiden-mutáció hajlamosabbá teszi az egyént a trombózis kialakulására, ezért különösen ajánlott a szűrés a fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdése előtt azoknak, akiknek családjában már előfordult trombózis.
Minden először tablettát szedő nőnél is célszerű lenne elvégezni a Leiden-mutáció-szűrést, hiszen az összes fogamzásgátló melletti trombózis 90 százaléka mögött Leiden-mutáció áll.
Az egyénre szabott fogamzásgátlás megtervezése nőgyógyászati vizsgálatot, rákszűrést, ultrahangvizsgálatot, részletes laborvizsgálatot, valamint Leiden-mutáció-szűrést foglal magában.
Testsúlyproblémák
A serdülőkorban előforduló túlsúly vagy kóros soványság mögött sok esetben hormonális problémák húzódnak, melyek gyógyszeresen kezelhetőek. A kezelés elmaradása akár olyan következményekkel is járhat, mint a várt terhesség elmaradása.
Napjainkban egyre nagyobb gondot okoznak a serdülőkori testsúlyproblémák. Ha a testtömegindex (BMI) az ideális érték alatt van, elmaradhat a menstruációs ciklus, a későbbiekben pedig csontsűrűségi problémákra számíthatunk. Ha pedig a testtömegindex (BMI) az ideális érték felett van, komplex hormonális és anyagcserezavar alakulhat ki. Hogy a túlsúlyos kislányokból ne váljanak kövér, beteg felnőttek, kóros testtömegindex (BMI) esetén a hormonális és anyagcserezavarok felderítésére és mielőbbi kezelésére van szükség.
A hosszú ideje fennálló magas vércukorszint is súlyos problémákhoz vezethet. Ilyen például a cukorbetegség, májbetegség, magas vérnyomás, vagy az inzulinrezisztencia, ami annyit jelent, hogy a testben lévő inzulinok nem képesek lebontani a cukrot. Inzulinrezisztencia esetén petefészek-betegség alakulhat ki, és akár meddővé is válhatunk.
Fejlődési rendellenességek
A méh és a hüvely fejlődési rendellenességei olyan panaszokkal járhatnak, mint alhasi görcsök, nemi problémák, vetélés vagy koraszülés. A különböző elváltozások nőgyógyászati vizsgálattal, ultrahangvizsgálattal, hormonális genetikai vizsgálattal kideríthetők.
A legtöbb méh és hüvely fejlődési rendellenesség nem súlyos, csak enyhe tüneteket okoz. Zárt szűzhártya esetén például alhasi görcsök léphetnek fel, annak következtében, hogy a vér nem képes távozni a szervezetből. Kétméhűség esetén pedig nem ritka a koraszülés. A legtöbb esetben egyszerű műtéttel helyrehozható a fejlődési rendellenesség. Ennek érdekében hangsúlyozzuk a korai felismerés fontosságát.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése