Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. szeptember 9., szerda

FELFÁZÁS -HUGYUTI FERETŐZÉSEK


FELFÁZÁS- HUGYUTI FERTŐZÉSEK
A húgy-ivarszervek és a végbél környéke, elhelyezkedésük és élettani szerepüknél fogva nagymértékben ki vannak téve a baktériumok, a gombák, a vírusok és a paraziták (férgek) jelenlétének és elszaporodásának, a húgyutak gyulladása viszonylag gyakori megbetegedés.
Általában a lányok és asszonyok panasza. Előfordul, hogy a kórokozók a véráramon keresztül érik el a húgyutakat. Az újszülöttkort kivéve ez szerencsére nagyon ritka. Kialakulását a csecsemőnél az immungyengeség, nagyobb gyereknél immunkárosodás segítheti elő, és rendszerint a veséket betegíti meg. Sokkal gyakoribb behatolási kapu, a húgyutak alsó vége – kisfiúknál a hímvessző végén levő nyílás, kislányoknál a húgycső szeméremtestre való kiszájadzása.
Az innen induló fertőzés, a húgycsövön halad felfelé a hólyag, a felső húgyutak, a vese irányába.
Ami előídézheti
A fertőzések 80 százalékát a beteg gyerek saját beleiből származó baktériumok (50 százalékban az E. Coli) és gombák (főleg candida) okozzák. Az óvodás és kisiskolás korban gyakori bélférgesség, a végbélkörnyékén petéző majd elpusztuló férgek bomlástermékei viszketést, gyulladást és a húgyutak megbetegedését is előidézhetik.

Tisztulási zavar A húgyutakba bejutó baktériumokat általában kimossa a vizeletáramlás. A spontán tisztulási folyamatot rontja, ha valamilyen hólyagürítési zavar, vagy vizelet-visszafolyás (csecsemőkorban a szervek éretlensége miatt gyakran előforduló átmeneti rendellenesség) is fennáll. Számít az életkor, a nem, és olyan hajlamosító tényezők jelenléte, mint vizeletpangást okozó szűkület vagy kő.
Lányok betegsége
Újszülöttkorban az alsó húgyúti fertőzésekre hajlamosabbak a fiúk, mint a lányok, de egyéves korra a lányoknál már 8-10-szer lesz gyakoribb a megbetegedés. Lányoknál, az egyéves kort követő csökkenés után óvodáskorban egy újabb átmeneti emelkedés figyelhető meg. Ez az emelkedés főleg az önállóságra való szoktatás, illetve az ebből származó higiénés hibák következményének tekinthető (a női húgycső rövid, 2,5-4 cm, így a közvetlen közelébe levő fertőző ágensek könnyen feljuthatnak a hólyagba).

A kamasz fiúk ritkán betegszenek meg, míg a tini lányok legalább öt százaléka egyszer megéli a „felfázás” kellemetlen tüneteit. A tünetek erőssége függ a gyulladás helyétől és a gyerek korától. A betegség gyakran panasz- és tünetmentesen zajlik. Gyanú esetén a vizelet paramétereinek változása segít a kórisme felállításában. Kétéves kor alatt a kicsik hasfájásról panaszkodnak, visszatartják a vizeletüket, és ösztönösen tartózkodnak a folyadék felvételtől. 
Vizelési gondok
Tinilányok panasza: vizeléskor erős égő, csípő érzésük van, gyakran alhasi görcsökkel. A vizelési inger hirtelen jön rájuk, amit nem is lehet visszatartani, de ennek ellenére csak nagyon kevés vizelet ürül. A vizelet olykor zavaros és véres is lehet. Ezek a tünetek hólyaghurutra utalnak. Mivel vizelési panaszt okozhat a nemi szervek gyulladása is, a külső nemi szervek megtekintése, és a vizelet rutinvizsgálata (a húgycsőnyílás környékének megtisztítása után, úgynevezett középsugarú friss vizeletmintából) minden esetben kötelező. Láz- és derékfájás esetén a vese érintettsége is szóba jöhet, a vér vizsgálatát is el kell végezni.
Szakorvosok bevonása
Baktérium okozta fertőzés esetén szükség van a célzott antibiotikus kezelésre. Tinilányok esetén a hormonváltozások, a nemi aktivitás lehetősége miatt, és az esetleges nőgyógyászati okok kizárása érdekében szükség lehet a nőgyógyász szakorvos bevonására is. Kiújuló „felfázások”, ismétlődő fertőzések, lázzal, derékfájdalmakkal kísért megbetegedések kezelése, és a szükséges szervi elváltozások kivizsgálása (vizelet-visszafolyás, vesék érintettsége) az
urológus szakorvos hatáskörébe tartozik.
A természet erejével
A gyakori vizelési inger és vizelési fájdalom csillapítására sokféle gyógyszer használatos. Kíméletes, mellékhatás nélküli gyógymód a homeopátiás szerek használata, a meleg kamilla- vagy zsályateás ülőfürdő, és meleg vizes borogatás a hasra. A baktériumok kiürítése az orvos által javasolt gyógyszeres kezelés mellett gyorsítható bő folyadékbevitellel. Folyadéknak víz, vízhajtó tea (kamilla, hársfa, petrezselyem), higított gyümölcslé, különösen a fekete áfonya leve, és élőflórás joghurt ajánlott.

Az ellenálló képesség fokozható homeopátiás szerekkel, és olyan immunválaszt serkentő gyógyszerrel, amely a húgyhólyaggyulladást leggyakrabban okozó kórokozok ellen védi a szervezetet.

A fertőzés masszív, tartós vagy ismétlődő, ha a szervezet fertőződésre-gyulladásra való hajlama (vitamin- vagy ásványianyag-hiány miatt) nagyobb, és a helyi védekező rendszer még éretlen, vagy valamilyen oknál fogva (például antibiotikum szedés miatt) legyengült. 
Szülők figyelmébe:
  • A felfázás elkerülhető helyes öltözködéssel. Megfázás vagy felfázás gyanúja esetén a megbetegedés kivédhető a test felmelegítésével, meleg tea fogyasztásával és jó meleg fürdővel. Úszás után a vizes fürdőruhát minél hamarabb le kell cserélni, és tusolással, vizeléssel gyorsan fertőtleníthető a nemi szervek környéke.
  • Laza szövésű, puha, jól záró pamutalsó viselése ajánlott. A műszálas fehérnemű fellazítja az altest bőrét, szöveteit és gyulladást, váladékozást okoz, ami táptalajt biztosít a baktériumok és gombák elszaporodásához. Kerülni kell a hűvösben meztelenkedést. A tangabugyi nem gyereknek való, a szőnyeg, a játszótér piszka, a homok könnyen bejut alája, és horzsolást, gyulladást, fertőzést okozhat.
  • Meg kell előzni a vizelet pangását. Inger esetén a vizeletet nem szabad hosszabb ideig visszatartani. Idegen vécéülőkére nem szabad ráülni. A „felfázós” gyerek ne használjon illatosított WCpapírt.
  • Székelés után mindig elölről hátrafelé, vagyis a húgycsőnyílástól a végbél irányába kell elvégezni a tisztogatást. Az önállóságra szoktatott 3-4 éves kislányok karja még rövid ehhez a művelethez, nem alkalmas a fenék helyes kitörlésére, nem szabad az elölről törlésre biztatni. Hatéves korig a kisgyereknek segíteni kell a vécé használatában, és az ezt követő tisztálkodásban.
  • Az intim területek lemosása igen fontos. A nemi szervek tisztogatását azonban nem kell túlzásba vinni. A külső bőrfelületeket szappanos vízzel, de a belső öntisztuló nyálkahártyákat csak tiszta vízzel szabad lemosni. Az illatszerek megváltoztatják a bőr és nyálkahártyák természetes pH-ját, az érzékeny bőrű embernél allergiát, felületes sérüléseket okozhatnak, és ez kaput nyit a mindig jelen lévő baktériumok, gombák előtt. A kisgyereknek is legyen saját törölközője, a nagyoknak erre a célra külön kis törlőkendő ajánlott.
  • A „felfázásra” hajlamos gyereknél különösen figyelni kell a folyadékfogyasztásra. A bő folyadékbevitel fokozza a vizelet áramlását, átmossa a veséket, a hólyagot, a húgyvezetékeket, a húgycsövet.
  • Fontos a bélflóra és a székletürítés rendezése. A széklet pangása kedvez a fertőzőképes baktériumok elszaporodásának, és a környező szövetekbe való elvándorlásnak. Helyes étrenddel megelőzhető a székszorulás. A „felfázós” gyerek kúraszerűen szedjen (az orvos  tanácsát kérve) valamilyen hasznos
  • bélbaktériumot tartalmazó készítményt.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése