Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. szeptember 18., péntek

PÁSKÁNDI GÉZA-SZATMÁRHEGY DISZPOLGÁRA

Árpád Muzsnay 2 új fényképet töltött fel.Páskándi Géza idei két kitüntetése







Halálának huszadik évfordulója meghozta Páskándi Gézának a szülőfalu és a nemzet egészének
 elismerését.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület javaslatára és a Páskándi Géza Baráti Társaság elnöke: Bauer Béla gyermekgyógyász főorvos kitűnő ajánlására szülőfalujának díszpolgára lett a költő.
Az erről szóló tanácsi határozat meghozatalát az eredeti elképzelések szerint az idei májusi szatmárhegyi megemlékezések előtt tervezte a község vezetősége, s a díszpolgári címről szóló oklevelet ünnepi külsőségek között a költő hazalátogató özvegyének kívánta átnyújtani, de a bürokrácia útvesztői miatt a tanácsi döntés kissé késett. Csupán a május végi ülés napirendi pontjai közé kerülhetett be, s a szatmárhegyi tanácsosok akkor szavazhatták meg a javaslatot.
Az évenként megrendezésre kerülő májusi Páskándi-megemlékezések helyi szervezői mindmáig úgy látták jónak, hogy a tanácstagok egyhangú döntését majd csak a jövő évi ünnepségen hozzák nyilvánosságra.
Szeptember második hetének végén azonban indokoltan változtattak elképzeléseiken. Elkészíttetették és közzé teszik már most a döntést és a kétnyelvű oklevelet. Tájékoztatás érkezett ugyanis arról, hogy szeptember 19-én Páskándi Géza munkásságát a Magyar Örökség Díjjal jutalmazzák, s a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezésre kerülő ünnepségen Dávid Gyula kolozsvári irodalomtörténész méltatja a szerző tevékenységét. Ugyanaz nap este – a Magyar Örökség Díj átadási ünnepségének folytatásaként – a budapesti Új Színház színpadán a díjazott szerző gyerek-darabjának : a Királylány bajuszának bemutatójára kerül sor.
A szülőföld és a nemzet méltó főhajtása történt meg 2015-ben a Kossuth díjas alkotó irodalmi munkássága előtt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése