Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. szeptember 5., szombat

Hogyan élik meg a gyerekek a kórházi tartózkodást?



Hogyan élik meg a gyerekek a kórházi tartózkodást?


A kórházi tartózkodás minden gyerek számára nehéz – legyen bármilyen korú is.
Az otthontól és a barátoktól való távollét, az idegen szituáció, a vizsgálatok, a szokásos napi rutin megváltozása mind-mind frusztrációt okoznak a gyerekeknek. Azt, hogy a gyermek hogyan éli meg a kórházi tartózkodást, természetesen több dolog is befolyásolja.
 Az első mindjárt az, hogy tervezett beavatkozásról van-e szó, vagy egy esetleges baleset miatt hirtelen kerül be a kórházba.
A gyerek alaptermészete szintén egy fontos tényező: a könnyen alkalmazkodó gyerek számára egyszerűbb a kórházi lét és az azzal járó kellemetlenségek elviselése, míg a rutinjaihoz jobban ragaszkodó, akaratos gyereket jobban megviseli az új helyzet.
 Mindezek ellenére van néhány általános tényező, amelyekre a a különböző életkorokban érdemes figyelni.

1 éves kor alatt: Az egészen picik számára a biztonság a legfőbb dolog. Ők még nem tudják, hol vannak, számukra a lényeg, hogy a biztonságot jelentő személyek – anya és apa – ott legyenek velük, kialakuljon a belsőséges, meghitt szülő-gyerek kapcsolat. A kicsit nagyobbacskák számára gondot okozhat, hogy esetleg nem tudnak szabadon kúszni, mászni.
1 és 2 éves kor között: A már mozgékony, saját korlátaikat épp felfedező gyermekek általában nehezen viselik a bezártságot, helyhez kötöttséget. Nem értik, miért kell kórházban lenniük, általában zavarja őket a megszokott napi rutin hiánya. A szülőktől való távollétet igen rosszul élik meg. Az idegen helyzet és az idegen emberek jelenléte komoly félelmet okoz számukra. Így könnyebben elviselhető a kórházi lét Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt.
2 és 6 éves kor között: Az otthontól való távollét, a napi rutin hiánya komoly stressz forrás lehet számukra. Testüket már ismerik, de ismereteik korlátozottak, ezért nem értik a helyzetet. Félnek a fájdalomtól és a különböző vizsgálatoktól. Legtöbbször azt hiszik, valami rosszat tettek, és büntetésből vannak kórházban.
 6 és 12 éves kor között: A gyerekeket zavarja az otthon, az iskola és a barátok hiánya. Már értik, hogy miért vannak kórházban, de a helyzettel nem mindig tudnak megbékélni.
 Félnek a vizsgálatoktól, a fájdalomtól 12 év felett: Az otthon és a barátok hiánya zavarja őket leginkább. Számukra az intim szférájuk nagyon fontos, így zavarja őket ennek hiánya. Testükhöz való viszonyuk indiferens, nem szívesen beszélnek panaszaikról, fájdalmaikról sem. Tisztában vannak betegségükkel és annak esetleges hosszú távú hatásaival, amely újabb súlyként nehezedhet rájuk.

6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást

Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt. Még több helyen gyógyítanak a mesedoktorok Az önkéntesek így már az ország 42 gyermekosztályára mehetnek személyesen mesét olvasni, míg az interneten átküldött mesevideókat már 30 intézményben nézhetik meg a beteg gyerekek a számítógépeken.
 Ez fokozottan nehéz helyzet, hiszen az ünnepek alatt a gyerek még jobban érzi az otthon és a család hiányát, sokkal jobban fáj a külvilágtól való elszigeteltség.
Hogyan könnyítsük meg gyermekünk számára a kórházi tartózkodást? Hogyan feledtessük fájdalmukat, és hogyan próbáljuk megélni az ünnepeket a kórházi falak között?

1. Ha szeretnénk egy kis ünnepi fényt vinni a kórházi létbe, nyugodtan beszéljünk a kórházi személyzettel. Biztosan nem fognak megharagudni néhány díszért, vagy karácsonyi matricáért. Így néhány perc alatt karácsonyi hangulatot varázsolhatunk a legszürkébb kórteremben is.

 2. Az ünnepek környékén a gyermek kedvenc tárgyai és játékai mellett vigyünk be a kórházba, valami kifejezetten karácsonyit is. Legyen az egy hógömb, betlehemes dísz, karácsonyi képeslap vagy plüss rénszarvas – a lényeg, hogy érezze, itt is karácsony van, itt sem marad ki semmiből.

3. Használjuk ki, hogy az ünnepek közeledtével a többi rokon is jobban ráér, és vonjuk be őket is a kórházi felügyeletbe, hogy tehermentesítsék a szülőket. A gyerek is jobban viseli a kórházi létet, ha változik a „szórakoztató személyzet”
4. Vigyük el a karácsonyfa alól az új játékokat, könyveket is, hogy a kicsi ne érezze magát elszakítva az új kincsektől. Egy karácsonyi színező, betlehemes kirakó mind-mind segíthetnek az idő kellemes eltöltésében, és a karácsonyi hangulat megteremtésében.
 5. Használjuk ki, hogy a téli szünetben a többi gyerek is ráér. A legjobb barátokat, osztálytársakat vigyük be 1-1 órára a kórházba. Így nemcsak izgalmasabban telik az idő, de a beteg is kevésbé érzi magát elszigetelve a külvilágtól.
6-Bár a sor végére hagytuk, de jelentősége felbecsülhetetlen. Mi más lehetne, mint a mese! A mesék varázserővel hatnak a kis betegek testére, lelkére. A betegágyon fekvő gyermekek sokkal inkább képesek beleélni magukat a történetekbe, jobban azonosulnak a szereplőkkel. A betegség számukra nem más, mint a mesebeli akadály, amit le kell győzniük. A főhős mintáján felbuzdulva pedig törhetik buksijukat, milyen harcokat kell megvívniuk és milyen próbákat kell kiállniuk, hogy ők is legyőzzék az ellenséget. Így könnyebben elviselhetővé válnak a kórházi lét kellemetlenségei.


Részletek: http://www.webbeteg.hu/

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése