Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 2., kedd

T.V NÉZÉS ÉS GYERMEKKORI ALVÁSZAVAROK

TV nézés és gyermekkori alvászavarok

Témakör: Alvászavarok, Gyermek alvás ·
Az elmúlt években számos olyan tanulmány látott napvilágot, mely a televíziózás gyermekekre gyakorolt hatásával foglalkozott. A legkülönbözőbb gyermekkori zavarok kialakulásában - például a gyengébb olvasási teljesítmény, a rosszabb problémamegoldó képesség, vagy a falánkság és a rossz testi kondíció esetében - játszik szerepet a kutatók szerint a TV előtt eltöltött idő.
Természetesen az sem mindegy, hogy milyen programot néz a gyerek. Az erőszakos műsorok például csökkentik a gyermekek érzékenységét mások fájdalma és szenvedése iránt. Ezek a filmek a világot félelmetesebbé, a kicsik viselkedését agresszívabbá teszik. A legújabb kutatások szerint a televíziózás és a gyermekkori alvászavarok között is lehet összefüggés. Hazánkban is egyre több időt töltenek a gyerekek a TV előtt. Ha ehhez a videózással és a számítógépes játékokkal eltöltött időt is hozzáadjuk, kiderül, hogy a gyerekek elképesztően sok időt töltenek el képernyőre meredve. Jó esetben a televízió a család együttes kikapcsolódását és szórakozását szolgálja.
Sajnos nagyon gyakran ennek éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk; minél több időt tölt valaki a TV előtt, annál kevesebbet beszélget a családtagjaival és barátaival, annál kevesebbet olvas, játszik fantázia játékokat vagy szaladgál a kertben. Ma már nem kérdéses, hogy a TV nézés nagyban befolyásolja a gyermekek fejlődését – akár a nézett műsor tartalmának közvetlen hatásáról, akár a TV előtt ülve eltöltött idő mennyiségének közvetett hatásáról legyen is szó. Minden szülő fontosnak tartja, hogy gyermeke éjszaka kipihenhesse magát.
A gyermekkori alvászavart nehéz nem észrevenni, és mindig aggodalmat vált ki a szülőkből. A megfelelő mennyiségű alvás minden életkorban fontos, és ha a gyerek vagy akár tinédzser nem alszik eleget, az meglátszik a családi, baráti kapcsolatain ugyanúgy, mint az iskolai vagy sport teljesítményén. Kisgyermekeknél leggyakrabban azt tapasztaljuk, hogy nem akarnak lefeküdni, felkelnek az éjszaka közepén, de a rémálmok vagy az alvajárás sem ritka. Iskolás korra ezek a zavarok többnyire rendeződnek, különösen akkor, ha a szülők segítenek a gyermeküknek a helyes alvási szokások kialakításában. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő mennyiségű, pihentető alvást gyermekeink TV nézési szokásainak felülvizsgálatával is elősegíthetjük.
A gyermek alvásigénye életkorától és temperamentumától függ. Attól például, hogy milyen hamar alszik el, milyen gyakran ébred fel éjszaka és mennyire könnyen alszik vissza. E tekintetben eltérések lehetnek, de az mindenesetre biztos, hogy a kialvatlanság, ugyanúgy, mint a felnőtteknél, megnehezíti az élet feladataival való megbirkózást. Az alábbiakban azokról a szempontokról lesz szó, melyek a gyermek alvását a különböző életkorokban befolyásolják.

1-től 3 éves korig

A tipegő és a bölcsis korú gyermek alvásigénye naponta 10-12 óra. Ennek ellenére gyakran azt tapasztaljuk, hogy a kicsi, bár álmos, harcol a lefektetés ellen. Nem szeretne elszakadni a szüleitől, és újonnan nyert önállóságát sem szívesen adja fel. Sok családban a TV nézés válik ennek a harcnak a terepévé. Már az egészen kicsi gyerekeknél is előfordul, hogy a délutáni alvás helyett inkább rajzfilmet akarnak nézni. Este, amikor a szülők vagy a nagyobb testvérek még megnézhetnek egy műsort, ő is egyenlő bánásmódot követelhet. Ez veszekedéshez, dührohamokhoz vezet, ami miatt azután az alvás is nyugtalanná válik.A gyermekek ebben az életkorban kezdenek önállóbbá válni. Megtanulnak járni, beszélni, egyedül esznek és öltözködnek, elsajátítják a szobatisztaságot. A növekvő önállósság azonban a szorongás mértékét is növeli.
A lefekvés miatti aggodalom, sírás, riadt éjszakai felriadás mind-mind a megnövekedett szorongás következményei. Ezek a nehézségek súlyosbodhatnak, ha a gyerek harsány, félelmetes, megrázó műsorokat néz a televízióban, még akkor is, ha ezt a délelőtt folyamán tette. Még az ismeretterjesztőnek szánt filmek is zavarbaejtő, nyugtalanító hatással lehetnek egy ilyen kicsi gyerekre. Amikor egy szülő, a legjobb szándékkal, síró gyermekét kiveszi az ágyból és leülteti a TV elé, öntudatlanul is hozzájárul az alvási nehézségek kialakulásához. Az a gyerek, aki hozzászokik, hogy a TV hangjaira aludjon el, nem tanulja meg önmagát álomba ringatni.

3-tól 6 éves korig

Az óvodás korú gyermek számára különösen fontos az esti lefekvési ceremónia. A vacsora, fürdés, mesemondás a bejósolhatóság biztonságát adja, ami megkönnyíti az ébrenlétből az alvásba, a szülőkkel való együttlétből a magányba való átmenetet. Ráadásul ez az idő egy különleges családi együttlét lehetőségét is nyújtja. Ha azonban a lefekvés szokásos menetének a TV nézés is része, a közös beszélgetés, a családtagok közvetlen kommunikációja gyakran csorbát szenved.
Az óvodások különösen gyakran álmodnak rosszat. A rémálmok leggyakrabban a mély alvás REM (gyors szemmozgást mutató) fázisában jelentkeznek. Bár a rossz álmok kialakulásának mechanizmusa még nincs teljesen feltérképezve, annyi bizonyos, hogy a jelenség összefüggésbe hozható a Tv nézéssel. A rémálmok tartalmában gyakran tetten érhető egy-egy korábban nézett film. Ha az álomban felbukkanó képek és jelenetek különösen intenzívek és felkavaróak, az is lehet, hogy a gyerek már egyáltalán nem tud visszaaludni.

6-tól 12 éves korig

Az iskolás korba lépve a legtöbb kisgyermekkori alvási probléma megszűnik. Az ilyen korú gyerekek könnyen és gyorsan elalszanak, alvásuk nyugodt, folyamatos. Ilyenkorra már az is kiderülhet, hogy inkább hajnali pacsirta vagy éjszakai bagoly típusúak-e. Az alvásigény területén is nagyobb különbségek mutatkozhatnak; kinek több, kinek kevesebb pihenésre van szüksége. Ezekben az években nem annyira az elalvás, mint a lámpaoltás időpontjának betartása tűnik nehéznek. A lefekvés idejét gyakran valamilyen TV műsor miatt szeretnék eltolni. Ha a család együtt tévézik, akkor a gyerek már csak azért is szeretne részt venni, mert így tovább maradhat szüleivel, és több odafigyelést csikarhat ki.
Az egész napi munkától fáradt szülőnek ez a megoldás kényelmesnek tűnhet. Sajnos az sem ritka, hogy a szülők megengedik, hogy a gyerek addig nézze a TV-t, amíg el nem szenderedik előtte.Az iskolás gyereket persze nem kell a kisebbekkel együtt, az igényeihez képest túl korán lefektetni, de ebben a korban is fontos arra odafigyelni, hogy kellő mennyiségű alvásban legyen része. A kialvatlanság koncentrációs zavarhoz, irritáltsághoz, fegyelmezetlenséghez vezethet. Az is előfordul, hogy valaki óra alatt elalszik. A fáradt gyerek agresszívvá, kötözködővé is válhat, teljesítménye leromlik. Kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy a hiperaktív viselkedés hátterében is állhat kialvatlanság.

Serdülőkor

Serdülőkorban a probléma gyakran úgy jelentkezik, hogy kaphat-e a gyerek saját TV-t a szobájába. Ez a legritkábban esetben jó ötlet. A tévénézés zavarja a leckeírást, olvasást, minden más hobbijellegű tevékenységet. Ezen kívül elszigeteli a fiatalt a család többi tagjától, és ha a tévénézés mennyiségét a serdülőnek magának kell szabályoznia, akkor az alvással töltött időt is biztosan megrövidíti. A késő esti vitaműsorok nem nyújtanak annyi ismeretet, mint amekkora veszteség a kellő mennyiségű alvás hiánya. Ennek ellenére számos középiskolás bekapcsolt tévé mellett alszik el. Sokuk számára az éjszakai tévénézés szokássá válik.
Természetes biológiai alvás-ébrenlét ritmusuk alárendelődik tévénézési szokásaiknak; éjjel fent vannak, és reggel elkésnek az iskolából.Ahhoz tehát, hogy gyermekünk alvása kielégítő legyen, felül kell vizsgálnunk televíziózási szokásainkat is. Korlátozni kell a képernyő előtt töltött időt, és oda kell figyelni rá, hogy a gyerek lehetőleg mindig egy felnőttel együtt nézze a műsort. Ha valami félelmetesnek tűnik, a gyereket meg kell kímélni tőle. A gyerek életkorától függetlenül, a lefekvés menete állandó, biztonságos és megnyugtató kell hogy legyen. Használjuk ki ezt az időt a közvetlen családi együttlétre, kommunikációra. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy mindenki elmesélje, mi történt vele a nap folyamán, a gyerek beszámolhat róla, hogy mi nyugtalanítja.
Az idősebb gyermekeket bíztassuk arra, hogy olvassanak elalvás előtt. A tévénézés vagy a videojáték csak kivételesen legyen az esti program része. Gyermekeink kielégítő alvását tehát úgy segíthetjük elő a legjobban, ha az olvasás, társas együttlét, fantázia játékok, sportolás és a tévénézés helyes arányának létrehozására törekszünk az életében. A kipihent gyerek azután frissen, jó hangulatúan ébred, és sikeresebben küzd meg a gyermeki lét megannyi kihívásával. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése