Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 27., szombat

EGY ÉLETMŰ MOTIVÁCIÓJA

EGY ÉLETMŰ MOTIVÁCIÓJA.
Hosszú évtizedek orvosi ténykedése során a tudományos értékteremtés kitartó vágya,nem késztetett arra hogy az  alapkutatás sűrű bozótjában akarjak ösvényt vágni. Habár ez is sikerült egy eredeti klinikai kórkép nevemhez fűződő leírása kapcsán.
Mint a fiatal orvosok álmaiban a szakma kitüntető titulusai,nemzetközi hírnév,nagy elődeink felfedezéseinek megismétlése vagy továbbvitele volt a  hivatásunk célkitűzéseinek  etalonja.
 Egy adott történelmi időszak egészségügyi kultúráját elsősorban a hatalmak döntik el, főként anyagi juttatásaikon keresztül. A mi rendünk mindenkori kötelessége az egészügyi nevelés hites elvégzése. Sajnos nem mindig igy történik. Mint osztályvezető főorvos de mint egyszerű gyógyító is számos esetben ráébredtem, hogy hány esetben tudtunk volna segíteni egy beteg gyermeken ha több információ  állt volna rendelkezésünkre.
Aztán elolvastam Pápai Páriz Ferenc híres erdélyi magyar orvostudós “Pax Corporis” könyvét aminek mondanivalója úgy vésődött mindennapi emléktáramba mint annak idején a Hippokráteszi esküm. Könyvének a bevezetőjében a következő gondolatait rögzíti “Nem akartam én itt az ebben tudósoknak értelmeket megfogni, nem is azoknak írom, hanem a házi cselédes gazdáknak, s gazdasszonyoknak, és az igye fogyott szegényeknek, kiknek nincsen mindenkor keze ügyében értelmes orvos: kiváltképpen falukon, ahol hamarébb talál segédet a beteg barom, mint a beteg ember”.
Természetesen manapság már más társadalmi szükségszerűségekről beszélünk mint a XVI-dik század nemes lelkű orvostudósának alkotó napjaiban.
Az egészségügyi ellátás még ma is a XXI-dik század hajnalán a preferenciálás ellátás jegyeit viseli. Az anyagi lehetőségek még mindig akadályt gördítenek a szerényebb életvitelű emberek számára. A történelem vasfogainak mindent elrettentő őrlése újraéledt,a háborúk, a gyilok, a népvándorlás, a anyagi létfenntartás biztosítása az életkilátásokért idegen földön és lehetne sorolni a végtelenségig. Mindezek századunk zsellérsorsának szinonimái. Ez a gondolkodásmód érlelte  és teljesítette ki életművem a “MAGYAR GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA “ című munkám elkészítését és közhasznúvá tételét. Ezzel az embert próbáló munkámmal akartam és akarok segíteni azoknak akik  igénylik egy segítő kéz melegét.
A válasz a 15.ooo.ooo látogató a földkerekség 2oo országából.
Köszönöm testvéreim!!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése