Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 6., szombat

A TOXOPLAZMA ÉS A TERHESSÉGToxoplasma és a terhesség
A Toxoplasmosis kérdése elsősorban terhesség kapcsán merül fel. Nagyon sok téves információ miatt érdemesnek gondoltam foglalkozni a témával. Sajnos még mindig találkozunk olyan esetekkel mikor az állattal rendelkező kismamáknak azt javasolják, hogy terhességük alatt "szabaduljanak meg" kis kedvenceiktől - legyen az akár kutya, akár cica vagy bármi más.
Erről azonban szó nincs! Amennyiben a kismama kutyát tart otthon egyáltalán nincs félnivalója, a kutya nem terjeszti a toxoplasmát! Szegény macskák, akik Toxoplasmosis kapcsán – ami egy egysejtű parazita (toxoplasma gondii) – elsődleges bűnösként merülnek fel. A bélsarukkal valóban ők, akik képesek üríteni a parazitát, a többi állat és az ember is csak megfertőződik, de továbbfertőzni nem tud, bennük a lény "nem szaporodik", legtöbbször el is pusztul. Azonban fontos tudni, hogy a macskák is csak az első fertőzést követően kb. 10 napig ürítik a toxoplasmát. Emberekben gyakorlatilag tünetekben meg sem nyilvánuló fertőzést okoz. Szinte egyetlen kivételt jelent a terhesség, ilyenkor előfordulhat, hogy komolyabb fejlődési rendellenességet okoz a magzatnak vagy egyéb súlyos problémák alakulnak ki. De ennek lehetősége nagyon csekély! Odafigyeléssel a baj megelőzhető, és semmiképp nem kell saját cicánktól megvállnunk! 
Nézzük részletesen mi a teendő terhesség alatt!
Az emberek jó része már átesett a fertőzésen, szervezetére ezáltal nem jelent veszélyt egy újabb fertőzés. Kismamákra csak a friss és legelső fertőzés jelenthet veszélyt (ha eddig tehát még nem fertőződtek soha), azaz akik gyakorlatilag a terhesség alatt, vagy közvetlen előtte fertőződnek meg! Ezért minden macska ill. állattulajdonos kismamának javasolt a terhesség során elvégzett rutin vérvizsgálat alkalmával megkérnie szülészét, nőgyógyászát, hogy „toxoplasmára” is kérjenek vizsgálatot! Ez a rutinszerűen elvégezhető vérvizsgálat a toxoplasma ellen termelt ellenanyagokat mutatja ki, így a vizsgálat során azt is el lehet dönteni, hogy amennyiben pozitív (azaz már megfertőződött valaki), akkor az friss, vagy régi fertőzés. Régi fertőzés esetén nincs semmi félnivaló, egy esetleges friss újabb fertőzés esetén is hogy úgy mondjam a szervezet immunis. Új, friss (első alkalommal történ) fertőzés esetén, ez a legrosszabb helyzet (de nagyon-nagyon ritka), konzultáljon orvosával! Előfordulhat, hogy gyógyszer szedése szükséges lehet, egyedül ebben az esetben fordulhat elő - de nem szükségszerű - magzatkárosodás. Minden pozitív eredmény esetében a macska maradhat, hiszen semmit nem befolyásol, Ön már fertőzött.
A legnagyobb odafigyelés akkor szükséges, ha az eredmény negatív, ami azt jelenti hogy a kismama még soha életében nem találkozott a toxoplasmával. Ilyenkor fontos, hogy valóban ne fertőződjön a terhesség alatt a betegséggel. Ezért szokták a macskák eltávolítását javasolni, teljesen tévesen!! Annak a veszélye ugyanis, hogy saját macskánktól fertőződjünk meg gyakorlatilag nulla. Mint írtam a macska is nagyon rövid ideig üríti a parazitát. Amennyiben állatunk szobacica, és egyáltalán nem jár ki a szabadba, udvarra akkor nincs honnan megfertőződjön. Ha fertőződött valamikor korábban, akkor már biztos nem üríti a parazitát. Ha pedig nem, akkor hogyan is fertőződhetne meg a lakásban pont most? Kijáró cicáknál elméletileg meg van az esély, hogy frissen fertőződjön, és ürítse a kórokozót. Ebben az esetben is inkább pár dologra kell figyelni, amennyiben a kismama toxoplasma negatív: a macskával való érintkezés után kezet kell mosni! Nem szabad engedni, hogy a kijáró cica a kismama ágyában aludjon! A macska ápolását (fürdetés, kefélés, alomtakarítás) ne a kismama végezze. Etetni, simogatni, szeretgetni lehet :)
Ha biztosak szeretnénk lenni, lehetőség van macskák esetében is a toxoplasmosis szűrésére. Rendelőnkben ezt készségesen elvégezzük. Ez egy egyszerű vérvétel, és a levett mintából megállapítható, hogy a cica fertőzött vagy sem, ill. hogy mikor fertőződött.
Nem sok szó esik róla - a köztudatban csak a macskák vannak valamiért - de a toxoplasmát leggyakrabban friss, nem jól megmosott zöldség/gyümölcs elfogyasztásával kaphatjuk el. Fertőzés forrása lehet gyakran a nyers hús is! Ezért nem javasolt ismeretlen helyen, akár étteremben se (!) saláták, nyers zöldséget tartalmazó ételek, tatár-bifsztek (nyers hús!), nyers kolbászok...stb. elfogyasztása. Csak otthon és csak jól megmosott zöldséget/gyümölcsöt fogyasszon, nyers húst pedig még otthon se! 
A baba megszületése után sem javaslom a macska „eltávolítását”, hisz nem egy vázáról beszélünk. A cica ugyanúgy családtag, azt hogy a csökkent figyelmet hogyan viseli, és mi a teendő arról nagy sokat lehetne írni! Terveim szerint hamarosan ezt is megteszem. Téves az a hit is miszerint a macska allergiát okoz. Egy dologra kell csupán figyelni: a cica soha ne feküdjön a baba mellé, főleg amíg a csecsemő még nem tud arrébb menni, és egymás melletti alvás/fekvés esetében akár meg is fulladhat a gyermek! Ráadásul a babafigyelő is – tévesen -, nem fog jelezni!!!
 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése