Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 9., kedd

A gerincoszlop leggyakoribb alaki eltéréseiA gerincoszlop leggyakoribb alaki eltérései
Hanyag tartás
Kisiskolás kortól gyakran látjuk, hogy különösen a hirtelen növekedéssel párhuzamosan a gyermek tartása hanyag, púpos, de a rossz tartást felszólításra korrigálni tudja. Fájdalom is társulhat hozzá.
Ok: A testmagasság növekedésével együtt nem mindig történik meg a gerinc melletti izomzat kellő mértékű megerősödése, emiatt a gyermek az ideális testhelyzetet kényelmetlennek érzi, ezért vállait előreesve tartja meg statikai egyensúlyát. Lányoknál előfordul, hogy a mellnövekedés miatt ejtik előre vállaikat, „mintha szeméremből takarni próbálnák azokat”.
Szülői teendő: Nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a gyermek helyes tartására, mindig korrigálásra kell felszólítani őket, még ha piszkálódásnak veszik is. Ebben a stádiumban ugyanis még korrigálható a tartás, de amennyiben elhanyagolják, akkor tartós gerinceltérés lesz a következménye. Meg kell értetni a gyermekkel, hogy a gerinc melletti izomzat megerősítésével párhuzamosan megszűnik a helyes tartás számukra aktuálisan kényelmetlen volta. Az ilyenkor még fájdalmatlan hanyag tartás kezelés hiányában végleges, fájdalmat provokáló mozgásszervi betegséghez vezet, melyet gyógyítani nem lehet, legfeljebb tünetileg kezelni.
Gerincferdülés
Gyermekkorban legfeljebb csak enyhe gerinctáji fájdalmat okoznak a gerincoszlop görbületeinek megváltozásai (gerincferdülés). Többnyire még az enyhe fájdalom is hiányzik, főként a kezdeti elváltozások során, és a szűrővizsgálat vagy a szülő fedezi fel a gyermek gerincgörbületének eltérését.
Ok: Az egyenetlenül terhelt illetve helytelenül tartott gerincoszlop a gyermek intenzív növekedése során fokozottabb görbületet „vesz fel” valamelyik irányban.
Szülői teendő: A görbületi eltérések kialakulása egy folyamat. Kezdetben az úgynevezett hanyag tartást látjuk, időnként már késői óvodáskorban, de legfőképpen iskoláskorban. A gyermek a vállát előre ejti, púpos tartást vesz fel. Szűrővizsgálatok során is gyakran tapasztaljuk, hogy a gerinc oldal irányú elhajlásait a gyermek a kezdeti fázisban még korrigálni tudja az izmaival. Sajnos, ha nem kezdjük el ebben a stádiumban a helyes tartás visszatérítését gyógytornával, úszással, akkor a görbület a későbbiekben rögzülni fog. Ilyen esetekben a gyógytorna, úszás segítségével a gerinc melletti izomzat megerősítése is célunk, ami gátolja a további görbületfokozódást. Ugyancsak ezt a cél szolgálja nagyfokú görbület esetén az ortopéd szakorvos által rendelt fűző viselése. Kedvező javulást lehet elérni az ún. kiropraktőri kezelésekkel. (Az elváltozás helyén lévő csigolyák kézi terápiával történő „visszaigazítása”.)

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése