Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 15., hétfő

ANYJEGY SZŰRÉS GYERMEKEKNEK






 Gyermekeink bőre érzékeny, emiatt fokozottan hajlamos a leégésre és a napszúrás kialakulásának esélye is jóval nagyobb mint a felnőtteknél.

Ha tehetjük, kerüljük a direkt napozást, ne tegyük ki őket közvetlen erős napfényre. Kutatások bizonyítják, hogy az életünk során szerzett UV terhelés 80%-át gyermekkorunkban kapjuk.

Ha 18 éves korunk előtt súlyos, hólyagos leégést szenvedünk, sokszorosára növeljük az esélyét annak, hogy felnőtt korunkban rosszindulatú bőrdaganat (melanoma) alakuljon ki testünkön.

Amennyiben bármilyen elváltozást (új anyajegy megjelenése és/vagy korábbi anyajegy megváltozása, színben, méretben stb.) tapasztal gyermeke bőrén, vagy a családban korábban előfordult bármilyen rosszindulatú bőrelváltozás, úgy mindenképpen javasolt a megfelelő szűrővizsgálat gyermeke számára is.

sok anyajeggyel rendelkező gyermekeknél fontos, hogy megszokják a rendszeres szűrővizsgálatokat. Amikor felnőttkorban a daganatok kialakulásának esélye magasabb, akkor már természetes legyen számukra, hogy a bőrükre, anyajegyeikre figyelni kell, és mindezt hogyan tudják megtenni.

Kérjük a szülőket, hogy gyermeküket kísérjék el a szűrésre, mert a gyermek rizikóját meghatározó genetikai, életmóddal kapcsolatos kérdésekre esetleg ő nem tud válaszolni.
 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése