Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 9., kedd

ASZPERGILLÓZIS

ASZPERGILLÓZIS



Az aszpergillózis egy gombás eredetű, sokszor sajnos halálos kimenetelű betegség a papagájok körében. Kezelhető, de kezdetleges stádiumában nehezen észlelhető. Emberi halálos áldozat még nem ismert, de megvan a lehetőség a betegség elkapására. A betegség a madár légútját és tüdejét támadja meg, hosszú ideig egy tapasztalatlan tartó (és sokszor tapasztaltabbak sem) veszik észre, csak akkor, amikor már súlyos a helyzet, és a betegség már kezelhetetlen fázisban van.
De hogyan is vehetjük észre ezt a cseppet sem veszélytelen betegséget?
Fontos, hogy a legtöbb betegség időben való felismeréséhez jól kell ismernünk madarunkat. Az aszpergillózis egyetlen és legfontosabb tünete a madár szabálytalan, akadozó légzése, később fuldoklása. A madár stressz/mozgás hatására köhög, akár hosszú percekig levegő után kapkod. Egy idő után a madár lesoványodik, de ekkor a betegség már kezelhetetlen. Az immunrendszer és vérkeringés folyamatosan gyengül, a madár lassan, szenvedve pusztul el.
Hogyan kezelhetjük?
A betegséget kizárólag állatorvos kezelheti, azonnal értesítsünk egyet, ha aszpergillózisra gyanakszunk! Amennyiben nem vettük észre időben a bajt, az állatorvos tudatni fogja ezt velünk, ebben az esetben a legállatbarátabb megoldás elaltatni a beteg állatot, bármennyire is nehezünkre esik.
Hogyan előzzük meg?
Az aszpergillózist okozó gombák a madarak ürülékében is megtalálhatóak, ezért a leghatékonyabb védekezést a rendszeres és alapos takarítás jelenti. A kültéren tartott madarak esetében kisebb az aszpergillózis előfordulásának esélye, de ez nem azt jelenti, hogy a kültéren tartott madarak nem kaphatják el! Az etetők és itatók nagy tisztaságára folyamatosan ügyeljünk, a táplálék frissessége és egészségessége is fontos tényező.
Tudom, kicsit talán furcsán jött ki, hogy 111 rajongó alkalmából ezeket írom le, de most nem jutott jobb eszembe, és erről egyébként is tudnotok kell.
Osztani érdemes, minden madárfélére vonatkozik! #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése