Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 18., csütörtök

MINDENT A BABA FOGZÁSÁRÓL



Mindent a babák fogzásáról- tippek és tanácsok




A fogzás általában 4 hónapos kórtól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli.
Jó tudni, hogy már többféle módszer is van fájdalmuk csillapítására, enyhítésére.

Fogzásnak a fogacskák előbújása és az azt megelőző periódust nevezzük. Normális esetben 20 tejfog bújik elő, ezek megjelenésének időpontjában eltolódások lehetnek.

Van olyan baba, akinek 3 hónapos korában jelenik meg az első foga, de van, akinek csak 10 hónaposan.

Mik okozzák a tüneteket?

A fogacskák, ahogy az ínyben keresik az útjukat, illetve éles kis szélükkel törnek elő, bizony elég sok fájdalmat okoznak. Nyomják, tolják az íny szöveteit maguk előtt.

Az addig mosolygós, kiegyensúlyozott kicsi síróssá, nyűgössé, étvágytalanná válik, nyála folyik, ínye megduzzad, esetleg kékesen elszíneződik.

Éjszaka több alkalommal felébred a csecsemő, akár 8-10 alkalommal is. A kicsi széklete meglazulhat a fogzás időszaka alatt, és a különböző fertőzéseket ilyenkor hajlamosabbak elkapni.

Hőemelkedés is felléphet a fogzás időszakában, de a láz már fertőzésről tanúskodik.
Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat?

Patikában kapható fogzási fájdalmat csillapító gél.

Ezzel óvatosan kenjük be a kicsi ínyét. Ezekből általában kis mennyiség alkalmazható Lidocaintartalmuk miatt, ezért csínján bánjunk vele. Homeopatiás készítmények is kaphatóak a patikában, illetve háziorvosok által is felírható ínyecsetelő szintén sokat segíthet.

Ha a kicsi nagyon nyűgös, egy-egy esetben adhatunk neki fájdalomcsillapító kúpot vagy szirupot.

Sokszor az etetések kapcsán az a tapasztalat, hogy a kicsi az addig kedvelt kanalát nem akarja a szájába venni. Ilyenkor érdemes más kanalat kipróbálni.

Például ha addig műanyag kanállal evett, akkor egy hideg fém kanál hűsítheti a kis ínyét.
Bababoltokban kaphatók rágókák, olyan is melyet le lehet hűteni, illetve hűtött, tisztított alma- vagy répadarabot is adhatunk a kicsi kezébe és annak a rágicsálása enyhítheti a tüneteket.

Természetesen ilyenkor mindig fontos, hogy ott legyünk a baba mellett, nehogy félrenyeljen. Legyünk türelmesek a picivel, vigyük el sokat sétálni, játszunk vele, tereljük el a figyelmét.

Ha a fogacskák előbújtak, érdemes őket kis gézdarabbal vagy ujjra húzható kis fogkefével tisztogatni, ha pedig gyermekünk megtanulta szájából a vizet kiöblíteni, akkor már borsónyi gyermekfogkrémmel tisztíthatjuk fogacskáit .
Mikor milyen fogacskák megjelenésével számolhatunk?
4-6 hónap: 2 alsó középső metszőfog

7-10 hónap: 2 felső középső metszőfog

10-12 hónap: 2 felső oldalsó metszőfog

12-14 hónap: 2 alsó oldalsó metszőfog

14-16 hónap: 4 első tejőrlőfog

20-30 hónap: 4 szemfog

36 hónap: 4 második tejőrlőfog

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése