Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 25., csütörtök

FEGYELMEZÉSI MÓDSZEREK

Fegyelmezési módszerek
0 és 2 éves kor között
A babák, természetüknél fogva kíváncsiak. Bölcs dolog, ha eltávolítod a környezetükből az olyan “csábításokat”, mint a televízió, magnó, csillogó ékszerek, az apró és élénk színű tárgyakat, amelyek folyamatosan vonzák a babák figyelmét. Amikor a baba egy ilyen tárgy felé venné az irányt, mondj nemet, és tereld el a figyelmét valamilyen más tevékenység felé.
Hatásos fegyelmezési technika lehet gyermekek számára a sarokba állítás, azonban ez sem minden esetben válik be. Ha a gyermek valami csintalanságot követett el, az a legjobb, ha elmagyarázod neki, miért hibázott (ez legyen mindig az első lépés!), és a sarokba állítod egy pár percre.
Fontos az, hogy ne alkalmazz fizikai fenyítést, mindegy, hogy milyen rosszaságot követett el a gyermek. A babák és a kisgyermekek még nem tudnak összefüggést teremteni a vétség és a fizikai fenyítés között.
Ne felejtsd el, hogy a legfontosabb a szülők példamutató viselkedése!
 3 és 5 éves kor között
Amikor a gyermek fejlődik, és kezdi megérteni a tettek és következmények közötti kapcsolatot (ok és okozat), bizonyosodj meg arról, hogy megérti az anya és apa által felállított szabályokat.
Magyarázd el világosan a gyermeknek, hogy mit kell tennie! Például, ha van egy 3 éves gyermeked, aki ceruzával rajzol, és összepiszkolja vele az ebédlő falát, magyarázd el neki, hogy nem normális dolog ilyet tenni és mi fog történni akkor, ha még egyszer előfordul. A szülők minél hamarabb létrehozzák azt a mintát, hogy: “a szülők határozzák meg a szabályokat, a gyerekeknek pedig be kell azokat tartaniuk”, annál jobb lesz mindenkinek. Bár nem büntetheted meg a gyermeket minden csintalanságáért, világosan el kell határolnod azt, hogy milyen messzire mész el a megbocsátással.
A helytelen magaviseletért büntetés jár, míg a helyes viselkedésért jutalmazás. Ne becsüld alá a tettei pozitív hatásait. Néha sokkal hatásosabb olyan szavak által megdicsérni a gyermeket, mint “büszke vagyok rád, amiért elpakoltad a játékaidat”, mintha megbüntetnéd azért, mert nem pakolta el azokat. Amikor megdicséred a gyermeket, ne csak annyit mondj neki, hogy “ügyes voltál”, hanem foglald bele azt is, amiért meg lett dicsérve.
A “szünetek” már ebben a korban is hatásosak. Abban a pillanatban, amikor a gyermek valami rosszat csinál, vidd be abba a szobába, ahol nincsenek játékok. Ha a szobájában van a televízió és a számítógép, akkor a büntetésnek nem lesz semmilyen hatása.
Szakértők szerint a sarokban állás időtartamát célszerű a gyermek életkorához igazítani (évenként 1 perc, például egy 3 éves gyermek maximum 3 percet töltsön a sarokban). Egyesek azon a véleményen vannak, hogy egy gyermeket addig kell a sarokban hagyni, ameddig le nem nyugszik, mások pedig teljesen ellenzik ezt a típusú fegyelmezési módszert.
Fontos az, hogy világosan fejezd ki magad. Ahelyett, hogy azt mondod a gyereknek, “ne ugrálj a kanapén!”, inkább mondd azt neki, hogy “kérlek, ülj a kanapéra és tedd a lábait a földre”.

6 és 8 éves kor között
A “szünetek” hatásos fegyelmezési módszerek minden korosztály számára. És ismét létfontosságú a következetesség, amikor megerősíted a tekintélyedet a gyermek előtt. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy komolyan beszélsz, amikor megmondod nekik, mit tegyenek. Ez nem feltételezi azt, hogy később nem adhatsz nekik még egy esélyt, vagy hogy nem engedsz meg kisebb csínytevéseket, de a legtöbb esetben tartanod kell magad ahhoz, amit mondtál.
Légy realista, amikor megpróbálod megijeszteni őt. Ha azt mondod a gyermeknek, hogy “csapd be az ajtót még egyszer, és többet nem nézhetsz tévét”, akkor tudni fogja, hogy ez egy olyan fenyegetés, amit sosem fogsz véghez vinni, így ez a dolog megcsorbíthatja a tekintélyedet akkor is, amikor más dologgal vádolod meg.
Nagyon értékes a gyermeked előtt nyert hitelességed. A sűrű büntetések hatástalanná válhatnak, mivel a gyermek hozzájuk szokik, és nem fog tartani semmitől.

9 és 12 éves kor között
Az ebben a korban lévő gyermekeket a természetes következmények használatával lehet fegyelmezni. Például abban az esetben, ha a gyermek nem készítette el a házi feladatát vacsora előtt, mit gondolsz mit kell tenned? Kellene hagynod, hogy későig fennmaradjon, vagy akár segíteni neki megírni? A legtöbb szülő ezt a megoldást választja. Ennek ellenére a legjobb megoldás az lenne, hogy elmenjen úgy az iskolába, hogy nincs kész a házija és viselje ennek következményét. Természetes, hogy a szülő távol szeretné tartani a gyermeket a hibáktól, viszont hosszútávon ez nem jelent megoldást.

Miért nem megoldás a fizikai fenyítés?
Valószínűleg nincs még egy olyan ellentmondásos büntetés, mint a testi fenyítés. Ennek azonban számos negatív következményei lehetnek:
? a gyermek megtanulja, hogy normális, ha megütöd, amikor mérges vagy
? ezek a büntetésformák traumát okozhatnak a gyermeknek
? ahelyett, hogy a gyermeket megtanítanád magatartást változtatni, az ütés félelmet kelt benne, és elkezd módszereket keresni arra, hogy elrejtse a csínytevéseit
? azoknak a gyermekeknek, akik figyelmet keresnek, ez a fajta büntetés pozitívnak is tekinthető – számukra a negatív érzelemnyilvánítás is jobb #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése