Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 1., hétfő

ALLERGIÁS KONTAKT DERMATITISZ EGY KÉT ÉVES GYERMEKNÉL



Kontakt dermatitis oka, tünetei és kezelése 

 

ekcéma, a bőr gyulladását jelenti, valamilyen anyaggal történt érintkezés miatt.
A kontakt dermatitis formái:

Irritatív kontakt dermatitis:
 
Ebben az esetben az ép, egészséges bőr valamilyen károsító anyaggal találkozik, ami károsítja azt.

Erős anyagok( pl. savak, lúgok) akár perceken belül, míg gyenge irritációt okozó anyagok (pl szappan, testápoló szerek, vagy akár gyümölcslevek, fogkrémek stb…) néha csak napok múlva okoznak elváltozást a gyermek bőrén.

A babák bőre érzékeny, így a felnőttkorban használatos kozmetikai szerek, vagy a túl erélyes tisztítás is okozhat kontakt dermatitist.

Allergiás kontakt dermatitis:

Ebben az esetben, a gyermek bőrével rendszeresen találkozó anyagokra válik a szervezet az idő előrehaladtával túlérzékennyé. Ez egy úgynevezett késői allergiás reakció, melynek során az egyébként tüneteket nem okozó anyagra, az ismételt találkozások során egyre érzékenyebbé válik a bőr, majd egyszer csak kialakul az allergiás reakció mely bőrgyulladásban nyilvánul meg. Enyhe allergén esetén ez a folyamat akár évekig is tünetmentesen zajlik, mígnem egyszer csak megjelennek a kontakt ekcéma jelei.
Ilyen típusú allergiát kiválthatnak a különféle helyileg alkalmazott gyógyszerek, növények, fémek (pl króm, nikkel – övcsat, gomb, óraszíj…), festékek, vagy kozmetikai szerek, dezodorok alapanyagai.
 
A kontakt dermatitis tünetei:
A tünetek jellemzően a gyulladást kiváltó anyaggal való találkozás helyén jelentkeznek. Éles szélű, viszkető bőrpír jelentkezhet, amin akár hólyagok is megjelenhetnek. Kezelés hiányában, és a gyulladást okozó anyaggal történő ismételt találkozás esetén a gyulladás akár tovább is terjedhet. A lefolyás során a hólyagocskák leszáradnak, helyükön pörk képződik mely hámlással távozik. A gyulladás helyén a bőr átmenetileg megvastagodik. A vörösen gyulladt hámló, megvastagodott bőr miatt sorolja a szakma egy része és a köznyelv az ekcémához a betegséget.
A kontakt dermatitis kezelése:
A kórelőzmények pontos felvétele, és a gyulladás elhelyezkedése segít megalapozni a kontakt dermatitis gyanúját. (pl új óra vásárlása után, gyűrű alakú piros gyulladt bőr a csuklón…)
Gyanú esetén, bőrpróbával próbálják azonosítani a kiváltó anyagot.
A kezelésben először is meg kell szüntetni és kerülni kell az okozóval való érintkezést. A betegség kezdetén naponta 4-5 alkalommal borogatást javasolhat az orvos, nedvesített gézzel vagy zsebkendővel 20-30 percig.
A gyulladás csökkentésére helyileg ható nyugtató, vagy szteroid krémet, a viszketés ellen pedig antihisztamint javasolhat az orvos.
Súlyosabb, nagyobb kiterjedésű kontakt dermatitisz esetén belsőleg alkalmazott szteroid és antihisztamin adására is szükség lehet.
A kontakt dermatitis megelőzése:
Kicsi babáknál tartsuk be a fürdetés és bőrápolás alapelveit. Kíméletesen és alaposan tisztítsuk a bőrt, semleges, bababőrbarát anyagokkal ápoljunk.
Ne használjunk illatosított dezodorokat, kozmetikai szereket gyermekek esetén, és kerüljük a vegyi anyagokkal, tisztító és fertőtlenítőszerekkel való véletlen találkozás lehetőségét.
A ruhák és ágyneműk mosásánál használjunk kipróbált mosószert, és öblítőt.

     
     

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése