Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 27., szombat

LELKI TRAUMÁT OKOZÓ MONDATOK

Lelki traumát okozó mondatok


3 meggondolatlan szülői mondat, ami életre szóló traumát okoz a gyerekben
Vigyázz, ne csússzon ki a szádon!
Gondold át, mit mondasz!
A szavaknak teremtő erejük van, ezért nem árt, ha kétszer is megfontolod, mit ejtesz ki a szádon a gyerkőc előtt. Egy rossz mondattal ugyanis olyan mély lelki sebeket ejthetsz rajta, amelyek gátlásossá, visszahúzódóvá vagy bizalmatlanná tehetik a kicsit.
http://www.femina.hu/spacer.gifHa megcsinálod, szeretni foglak!
Ugyan a gyereknevelésnek nincsenek kőbe vésett szabályai, azért van néhány olyan elv, amelyet érdemes betartani. Többek között ilyen az is, hogy a szeretetedet nem szabad feltételekhez kötni. Például, ha a gyerek nem rakja el maga után a játékait többszöri felszólításra sem, akkor is tilos neki olyat mondanod, hogy ha megcsinálja, akkor szeretni fogod.
Az efféle fenyegetésekkel nagyon durván lerombolhatod a gyerkőc önbecsülését, és azt sugallod felé, hogy a szereteted csak addig tart, amíg te úgy akarod, ráadásul ki kell azt érdemelni. A feltétel nélküli szeretet az egyik legfontosabb alappillére az anya-gyerek kapcsolatnak, sőt, a bizalomnak is ez az alapja. Ha azt szeretnéd, hogy a gyerek egyenes legyen veled szemben, akkor felejtsd el az efféle elutasító mondatokat.
- Mert a felnőttnek mindig igaza van!
Emlékszel még, hogy milyen ellenérzést váltott ki belőled, amikor gyerekkorodban ezzel próbáltak megetetni? Az, hogy a felnőttnek igaza van, nemcsak ostoba kijelentés, de egyúttal valótlanság is, hiszen azt az üzenetet hordozza, hogy a szülő mindenható, sosem hibázik. Holott senki sem tökéletes, és jobb, ha ezzel már gyerekkorban megismerteted csemetédet. Ellenkező esetben akaratodon kívül is képmutatóvá válhatsz, ami ragadós szülői példa a gyerekre nézve.
Ha úgy adódik, ismerd be tévedésedet, sőt, ha neki volt igaza, akkor kérj tőle bocsánatot, és lásd be, hogy te sem tudhatsz mindent. Ezzel a gyerek megbecsülése irányodba sokkal nagyobbá válik, és a tiszteletét is kivívod vele. Ráadásul ezáltal ő is ezt a példát fogja követni, ha olyan szituációba kerül, ahol be kell látnia gyengeségeit.
- Ha nem viselkedsz rendesen…
Minden feltételes móddal kezdődő mondat fenyegetés a gyerekre nézve. Ha ezt vagy ezt csinálod, akkor rossz fog veled történni, például elvisz a mumus, a zsákos bácsi vagy más ijesztő lény. Ennek a szókapcsolatnak minden esetben negatív felhangja van, és a kicsi is eszerint fog reagálni.
Lelki bajok
Vannak olyan élethelyzetek, amelyek ugyanúgy megviselik a gyerekeket, mint a felnőtteket. Videónkból kiderül, honnan tudhatod, ha baj van.
Kicsik lelki problémái és megoldásaik
A szokatlan élethelyzetek - például a válás, a kistestvér érkezése, de akár az ovi is megviselhetik - a kicsi lelkivilágát. Van olyan is, amikor már szakember segítségére is szükség van.
Dátum: 2012. augusztus 30.
Készítette: Femina.huPersze, ha nagyobb, akkor előfordulhat, hogy nem veszi komolyan az elcsépelt szóhasználatot, de sokkal inkább jellemző, hogy a kijelentést túlzott fenyegetésnek tekinti és szorongóvá válik, állandóan félve a következményektől.
Ha azt szeretnéd, hogy a gyerek a te szabályaid szerint viselkedjen, és ne legyen önfejű, akkor azt más módszerekkel kell elérned. Például kérd szépen. Bár ez elsőre nem hangzik túlzottan meggyőző megoldásnak, mégis sokkal többet ér, mintha fenyegetnéd, utasítanád. Így attól is megóvhatod, hogy egyfajta állandó megfelelési kényszer alakuljon ki benne.

Forrás-Femina
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése