Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 22., hétfő

ARANYÉR GYEREKEKNÉL

Aranyér gyerekeknél
Az aranyér főleg felnőttkori betegség, de gyerekeknél is előfordul. Az aranyér során a végbélgyűrű vénái kitágulnak, melyek könnyen begyulladnak, viszkethetnek, csomók képződhetnek és kitüremkedhetnek az aranyér betegség előrehaladása során.
Az aranyér okai:
Az aranyér kialakulásában nagy szerepet játszhat az öröklődés. A betegség kialakulását segíti az öröklődő kötőszöveti gyengeség, így azoknál a gyerekeknél, ahol a szülők aranyérbetegségben szenvednek, nagyobb százalékban alakul ki.
A vénás tágulatok kialakulását elősegíti minden olyan helyzet mely haspréssel jár a megnövekvő nyomás miatt, így az aranyér kialakulásának oka lehet a székeléssel együtt járó erőlködés, valamint az életmód is közvetlenül hatással lehet a betegség kialakulására. A nehéz súlyok emelése, a rostszegény táplálkozás, túl kevés folyadék fogyasztása, a mozgáshiányos életmód és elhízás hajlamosíthatnak a betegségre.
Az aranyér tünetei:
Az aranyérre a székelés közben jelentkező fájdalom, illetve vérzés a legjellemzőbb, ám a panaszok nem mindig ilyen egyértelműek.
Altesti diszkomfort érzés, viszketés, csomók megjelenése a végbélnyíláson szintén aranyérre utalhatnak. Amennyiben a vénatágulat begyullad, égő viszkető fájdalom jelentkezhet a székeléstől függetlenül is.
A székletben vér és nyálka jelenhet meg, a vérzés általában nem jelentős. Aranyérre hívhatja fel a figyelmet a gyermek alsóneműjén talált váladékozás is.
A vénatágulatok kialakulása nem 1-2 nap alatt zajlik, hanem egy hosszú, hónapokra, évekre nyúló  folyamat, ez az oka annak hogy  felnőttkorban okoz nagy számban tüneteket. A gyermekkori aranyerek többsége kezdeti stádiumban van, de éppen ezért fontos a betegség kialakulásának megelőzése, a kezdeti tünetek felismerése.
 

 
Az aranyér kezelése:
Felnőttkorban a stádiumtól és típustól függ a terápia, mely a gyógyszeres kezeléstől a sebészeti beavatkozásig széles palettán terjedhet.
A gyermekkori aranyerek kezelése általában életmódváltozással és gyógyszeres kezeléssel történik.
Fontos a széklet rendezése. A cél a napi egy normálnál kissé lágyabb széklet elérése. A megfelelő diétával, a rendszeres életmóddal és a megfelelő folyadékfogyasztással elérhető ez a cél, a székrekedésről szóló cikkünkben leírtak szerint. (klikk a linkre)
A gyulladás miatti tüneteket, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító helyi kezeléssel enyhítik, mely megvalósulhat végbélkúp, krém, ülőfürdő, vagy ezek kombinációjának alkalmazásával.
Fontos a fokozott higiénia, érdemes nedves popsitörlőt használni a fenéktörlésre, illetve jelentősen csökkenti az aranyér tüneteit a székelés utáni fenékmosás.
Az aranyér megelőzése:
A  rostdús, kiegyensúlyozott étkezés és a megfelelő folyadékfogyasztás, valamint a mozgás segít a széklet ritmusának beállításában. Érdemes a gyermeket rendszerességre szoktatni, naponta ugyanabban az időben legyen széklet, így a székrekedés megelőzésével kiküszöböljük a nehéz székeléssel járó hasprést, mely hosszútávon a vénatágulatok kialakulását segíti.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése