Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 24., kedd

KISMAMA-BLOG-TÜDŐGYULLADÁS

Tüdőgyulladás - Pneunómia

A tüdogyulladás (pneumonia) a tüdo és a légzorendszer betegsége. Jellemzo rá a légzőhólyagocskák gyulladásos izzadmánnyal való telítődése. Leggyakrabban bakteriális fertozés okozza, ritkán vírus, gomba, vagy más parazita, maró gozök, gázok vagy egyéb tüdősérülés is okozhatja.

Tünetek

Levegovételre, köhögésre fokozódó oldalszúrás, gyors, nehéz vagy fájdalmas légzés. Láz, verejtékezés, köhögés, majd köpet ürítése, izzadás. A tüdogyulladásos beteg általában igen fáradt, levert, közérzete rossz. Súlyos formájában szapora pulzus, felületes, kapkodó légzés, szederjes nyálkahártyák, alacsony vérnyomás.

A tüdo felett hóropogásra, szörtyögésre emlékezteto hang hallható, a normál légzési hangok pedig gyengék. A vérképben többnyire jelentosen megemelkedik a fehérvérsejtek száma. Biztos diagnózist a mellkas röntgenfelvétele adhat.

Kezelése

A tüdogyulladás kezelésében fontos az ágynyugalom, a lázcsillapítás, a köhögés csillapítása. Baktérium ellenes kezelést szoktak alakalmazni, ami a vírusos formára hatástalan, de a szövodmények kialakulását akadályozza.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése