Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 24., szerda

MIT TEGYÜNK HA GYERMEKÜNKNEK PIROS A TORKA

Mit tegyünk, ha piros a torok?


Mindenki számára ismerős tünetek közé tartozik a magas láz és a torokfájás. Ezek mögött a tünetek mögött gyakran igen komoly betegséget állhatnak, amely elsősorban a légutakat támadja meg. Az általában 3 éves kortól, gyakrabban iskolások között jelentkező fertőző betegség, a tüszős mandulagyulladás nyállal terjed, és egész évben előfordulhat, időnként halmozottan is.
A mindennapos orvosi gyakorlatban egyik leggyakoribb légúti hurut - a fájdalmas, kaparó torok, nyelési nehezítettség, a vizsgáló által látott "piros torok" - hátterében a torokgyulladás, illetve a tüszős mandulagyulladás áll. A gyulladás a torok két oldalán elhelyezkedő mandulákat érinti, amelyek a szervezetet érő fertőzések elleni védekezés egyik első szűrőállomásai. Fontos védekező feladatokat ellátó sejteket tartalmaznak, és ellenanyagokat termelnek, ezért a tüszős mandulagyulladás kezelése különösen hangsúlyos.

Az orrgaratmandula az orrüreg hátsó részében, a garat tetején helyezkedik el, közvetlenül a fülkürt nyílásai mellett. Ha mérete eléri azt a nagyságot, amely tüneteket okoz vagy krónikus gyulladás alakul ki - visszatérő középfülgyulladás, tartós halláscsökkenés, nehézlégzés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás - akkor az eltávolítás az egyetlen lehetőség, amelytől tartós eredmény, gyógyulás várható.

"A tüszős mandulagyulladás
lehet virális, bakteriális, gombás eredetű. Az esetek kb. 70 százalékában a fertőzést több fajta vírus, és csupán 30 százalékában Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza. A streptococcus okozta tüszős mandulagyulladás felismerése döntő fontosságú a kezelés szempontjából, ezért gyanú esetén szükséges a torokváladék leoltása vagy a gyorsteszt elvégzése" - mondta dr. Ablonczy Mária.

Milyen tünetek észlelhetők tüszős mandulagyulladás esetén?

A kicsiknél elsősorban hirtelen kezdődő magas láz, fej-, has-, torokfájdalom jelentkezik, majd nyelési nehézség is. A gyerekek erős fájdalomra is panaszkodhatnak, ezek különösen az áll alatti, illetve nyaki nyirokcsomókat érintik, amelyek ekkor megduzzadnak, és tapintáskor, nyeléskor érzékennyé válnak.
Szövődményként előfordul mandula mögötti, körüli tályog, középfülgyulladás, valamint úgynevezett "második betegség": reumás láz, szívizomgyulladás, vesegyulladás, bőrbetegségek is.

A gyulladás kezelése

A kezelőorvos által előírt antibiotikum, elsőként választandó szer a penicillin. A krónikusan gyulladt, gócos garatmandulákat el kell távolítani, különösen, ha két éven át évente négyszer, vagy annál is többször ismétlődő heveny, bakteriális, tüszős mandulagyulladása van a gyermeknek. Hároméves kor előtt csak kivételes esetekben - lázgörcs, tályog, szepszis, reumás láz stb. - javasolt elvégezni a mandulaműtétet. 


"Az átlagosnál nagyobb méret is indokolhatja az eltávolítást, ha légzési, nyelési nehézséget okoz, vagy ha horkolással, alvási zavarokkal hozható összefüggésbe. Mandula körüli tályog esetében a műtét abszolút indokolt, amely elvégezhető egyszerre a tályog megnyitásával, a megnyitás utáni napon, vagy később, általában hat hét múlva. Különösen indokolttá teszi a műtétet visszatérő és/vagy és hörghurut" -


Megelőzés

Ahhoz, hogy megelőzzük a mandulák, középfül, arcüreg krónikus gyulladásait, keresnünk kell ezen betegségek kialakulásának lehetséges okait, melyek között az esetek többségében refluxbetegséget találunk. Ennek diagnosztizálására világszerte az úgynevezett kétcsatornás, 24 órás pH-monitorozás elvégzése szükséges. A monitorozást egy szondával végzik, amelynek során a beteg nyelőcsövében egész nap mérik a pH-értéket, így tudják kiszűrni a refluxos reakciókat. Amennyiben a vizsgálat bizonyítja a refluxot, megfelelő kezeléssel a fent említett visszatérő fül-orr-gégészeti kórképek krónikussá válása megelőzhető.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése