Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 24., szerda

HA FÁJ A TOROK

Ha fáj a torok

A torokfájás az egyik leggyakoribb oka annak, ha orvoshoz fordulunk. Mindannyian ismerjük az égő, kaparó, szúró érzést, amelynek hátterében sokféle ok állhat. Leggyakrabban torokgyulladást jelez..
 Amit köznapian toroknak hívunk, azt az orvosi nyelv másképp nevezi: szájgaratnak, amit felülről az orrgarat határol, alul pedig az algaratban folytatódik. A szájgarat vagy röviden garat nyitott a szájüreg felé. A garat belső felszínét nyálkahártya borítja.

Miért gyullad be?

A torok és környéke immunbástyák valóságos hálózatát tartalmazza. Gondoljunk csak az orrmandulára, a szájpadi mandulára és a nyaki nyirokcsomókra! Az orron és a szájon át bejutó kórokozók vagy irritáló tényezők itt találkoznak először a szervezetünk immunrendszerével, amely védekezésbe lép ellenük. Ennek jele a gyulladás, amelynek egyik legjellegzetesebb tünete a torokfájás. Ezenkívül jellemző lehet még a torok pirossága, a gombócérzés a torokban, a nyelési nehezítettség, a rekedtség vagy kaparó érzés, az étvágytalanság és az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzanata.

A torokgyulladás (vagy szakszerűbben: garatgyulladás) hátterében leggyakrabban felső légúti fertőzések állnak, amelyekért vírusok, baktériumok vagy (ritkán) gombák tehetők felelőssé. A betegség általában egy hét vagy legfeljebb  tíz nap alatt lezajlik.

Vírusos torokgyulladás

A torokgyulladások túlnyomó többségét vírusok okozzák, például náthavírusok(több száz fajtájuk van) vagy influenzavírusok (néhány típusuk ismert).
A beteg fő panasza a torokfájdalom, amely nyeléskor a fülbe sugározhat. A gyulladást általában orrfolyás, rekedtség és köhögés is kíséri.
Amikor az orvos belenéz a torokba, feltűnő annak mélyvörös színe, a szájpadláson pedig bizonyos esetekben kis, piros foltok, bevérzések vagy hólyagocskák jelennek meg.
Nagyon fontos: vírusos eredetű torokgyulladás esetében nem indokolt az antibiotikus kezelés! A terápia csupán tüneti.

Bakteriális torokgyulladás

A baktériumok ritkábban okoznak garatgyulladást, mint a vírusok. A baktériumok közül is a leggyakoribbak a Streptococcusok, de jelenlétük igazolásához kevés a hagyományos vizsgálat. Először is a torok alapos megtekintéséhez gégetükör vagy endoszkóp szükséges, hogy a fül-orr-gégész egészen mélyen beláthasson a torokba. A legbiztosabb eredményt azonban az hozza, ha kenetvétel is történik. Ez különösen akkor indokolt, ha például egy gyermek többszöri antibiotikum-kúra után sem gyógyul, és ismételten belázasodik. A kezelés megválasztásához nagyon fontos tudni, hogy pontosan milyen kórokozó áll a háttérben. Ilyenkor az orvos egy steril vattapálcika segítségével mintát vesz a hátulsó garatfalról, amelyet elemzés céljából a mikrobiológiai laborba küld.

Ha bebizonyosodik a bakteriális fertőzés, és kiderül, hogy pontosan melyik baktérium a felelős, akkor az orvos felírja a megfelelő antibiotikumot, amelyet a megfelelő dózisban, a megfelelő ideig kell szedni!

Szövődmények
·          
·         Gégegyulladás jele lehet: rekedtség, a hang teljes elvesztése, kaparó érzés a torokban, folytonos torokköszörülés, száraz köhögés, nyelési fájdalom, idegentestérzés.
·         Hörgőgyulladásra utalhat: általános elgyengülés, elesettség, láz, egyre erősebb, száraz köhögés, amely pár napon belül megváltozik, légzés közben érzékelhető zörejek.
·         Légcsőgyulladást jelezhet: száraz, kínzó, ugatásra emlékeztető köhögés, a szegycsont mögött érzett fájdalom.
·         Mandulagyulladást jelenthet: hirtelen kezdődő magas láz, megváltozott hang, gombócérzés, nyelési fájdalom.
Ha ezekre a tünetekre figyelünk fel, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük a további szövődményeket!
Ha komolyabb a baj
Ha a torokfájás vagy a rekedtség már több mint három hete tart és nem múlik, fontos, hogy a háziorvos vagy a fül-orr-gégész kizárja a rosszindulatú fej-nyaki daganat lehetőségét. Figyelmeztető jel lehet a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, a testsúlycsökkenés, a garat vagy az orr vérzése, a vérköpés, a tartós rekedtség, a nyelési akadály vagy a fájdalmatlan nyaki csomó megjelenése.

Hogyan enyhítsük a torokfájást?
·          
·         Pihenjünk sokat!
·         Fogyasszunk sok – lehetőleg meleg – folyadékot (így a nyálkahártya nem szárad ki)! Kerüljük azonban a szénsavas italokat!
·         Használjunk párásító készüléket: nedvesen tartja a garat nyálkahártyáját!
·         Gargalizáljunk sós vízzel! (Ez szintén segít megőrizni a torok nedvességét.)
·         Tartsuk melegen a torkunkat!
·         Fájdalomcsillapítókat is alkalmazhatunk: ezek többsége a gyulladást és az esetleges lázat is csökkenti.
·         A patikákban kaphatunk torokfertőtlenítő spray-ket vagy szopogatós tablettákat is!

·         Kerüljük a dohányzást, az alkoholt és a csípős ételeket, ezek ugyanis irritálhatják az érzékeny nyálkahártyát!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése