Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 29., hétfő

GYÓGYSZERKIÜTÉSEK GYERMEKEKNÉL-KÉPEKBEN

Gyógyszerkiütések

Gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező bőrreakciók.

A legtöbb gyógyszerkiütés gyógyszerre adott allergiás reakció eredményeképpen jön létre. l A kiütések megjelenéséhez nem kell a gyógyszernek a bőrfelszínre kerülnie. Előfordul, hogy a beteg a gyógyszerrel bekövetkező első találkozás alkalmával érzékennyé válik, míg más esetben csak többszöri érintkezés után. Későbbi kapcsolat a gyógyszerrel például kiütéssel járó allergiás reakciót válthat ki.
Van olyan eset, amikor a bőrelváltozások közvetlenül alakulnak ki, allergiás reakció részvétele nélkül. Például a kortikoszteroidok vagy a lítium akneszerű elváltozást hoznak létre, míg a véralvadásgátlók véraláfutáshoz vezethetnek, mely során a bőr alatti területekre vér szivárog. Más fontos, nem allergiás reakció eredményeképpen létrejövő kiütések jelennek meg Stevens-Johnson-szindrómában, toxikus epidermális nekrolízisben és eritéma nodózumban.
Bizonyos gyógyszerek érzékennyé teszik a bőrt a napfény hatásával szemben (fotoszenzitivitás). Ide tartoznak például egyes antipszichotikumok, a tetraciklinek, a szulfonamidok, a klorotiazid és néhány mesterséges édesítőszer. Ezek bevétele után nem bőrkiütés jelentkezik, hanem később, a nap hatására vöröses, néha viszkető vagy szürkéskék bőrterületek alakulnak ki.

Panaszok, tünetek 
A gyógyszerkiütések súlyossága az enyhe, kis területen jelentkező, apró dudorokkal kísért bőrpírtól, egészen az egész testfelületet érintő bőrleválásig terjedhet. A kiütések a gyógyszer bevétele után közvetlenül, perceken belül megjelenhetnek, vagy késleltetve, órákkal vagy napokkal azt követően. Az allergiás kiütést gyakran más allergiás tünetek is kísérik -orrfolyás, könnyezés, sípoló légzés, vagy akár ájulás a vészesen alacsony vérnyomástól. A kialakult csalánkiütések nagyon viszketnek. Az elváltozások lehetnek scarlatiniform, rubelliform, vagy morbilliform, vagy állhat  az elváltozás kis papulákból is.. Kevésbé gyakoriak a   nagy foltok, policiklikus  bőrpír. A .Fix  kiütések jellemzően megismétlődve ugyanazon a helyszínen jelennek meg minden alkalommal a gyógyszer beadása után.A heveny klinikai formákra jellemzők az  élesen szegélyes plakkok bőrpír és ödéma ami  sötét vörös vagy barna színű.

Kórisme és kezelés 

Arra rájönni, hogy gyógyszer a felelős a kiütésekért, elég nehéz, mivel már kis mennyiség is eredményezhet allergiás reakciót, ami felléphet gyógyszerszedés után hosszabb idővel is, és a gyógyszer elhagyása után hetekig, hónapokig fennállhatnak még a bőrelváltozások. Minden gyógyszer, amit az egyén szedett, gyanúba kerül, beleértve a recept nélkül kaphatóakat is; szemcseppek, orrcseppek és kúpok is okozhatnak ilyet. Néha az egyetlen módja, hogy meghatározzák, mely gyógyszer a felelős a kiütésekért, ha az életfontosságú gyógyszereken kívül minden más szedését abbahagyja a beteg. Ha csak lehetséges, kémiailag nem rokon gyógyszerekkel kell helyettesíteni az eredetieket. Ha nincsen ilyen helyettesítő szer, akkor ahhoz, hogy megtudjuk, melyik okozta a reakciót, a betegnek egyenként kell a gyógyszereket ismét elkezdenie szedni. Ez a módszer azonban veszélyes, ha a beteg súlyos allergiás reakcióra hajlamos a gyógyszerrel szemben. A bőrpróba csak akkor célravezető, ha a gyanú a penicillinre terelődik.
A legtöbb gyógyszerreakció megszűnik, amikor a felelős gyógyszer szedése abbamarad. Szükség esetén a szokványos viszketés elleni kezelések alkalmazhatóak.  A súlyos allergiás kiütéseket, főleg azokat, melyeket jelentős tünetek kísérnek - például sípoló vagy nehézlégzés - adrenalin, difenhidramin és kortikoszteroid injekcióval kezelik.


1-



2-



3-



4-



5-


6-



7-



8-




9-





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése