Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 11., csütörtök

AZ ORVOSTUDOMÁNY CSÚCSAIT OSTROMOLVA,VIVÓDUNK A KÖZÉPKORI GYÓGYITÁS TÉVHITEIVEL.

Megrémülök   amikor azt észlelem hogy magukat kulturembereknek tartó akárkik,akár civil vagy templomi emberek a jövendőmondókhoz vagy magukat gyógyítóknak nevező kuruzslókhoz fordulnak hovatovább mind többen és minnél magasabb tásadalmi szintekről.Ilyenkor mindig felteszem magamban a kérdést-vajjon visszatérünk a kuruzsló amokfutók világába,középkori hangulatot teremtve.
Mélyen megalázva érzem elődeink évezredes alkotását, azért hogy most amikor már nem kell annyi embernek a szájára venni az utolsó fohász elhaló szavait,az orvostudomány ilyen történelmi léptékü fejlődése következtében,egy ilyen jellegü magatartás uralhatja a közhangulatot.
A kétségbeejtő,drámai helyzetekben talán még igazolható lenne a természet a sors törvényeivel hadakozni,de ez nem lehet megoldás mert a végső szót minden esetben a  tudomány éppen aktuális történelmi helyzete mondja ki.
Ki tudná kitörölni a nemzedékek emlékezetéből a piszkos rongyokba bugyolált leprást, a pestises utolsó hörgéseit, vagy a nagybeteg ágya felett összesúgó kuruzslók  sunyi ráolvasás-trükkjeit? Koncepciótlan kísérletezők; néha titokzatos, gyógyfüvekkel felszerelkezett gyógyítók, , s mindenféle képzettség nélkül gyakorolják azt, amit a mesterségüknek neveznek; legrosszabb esetben pedig egyszerűen a hiszékenység és a kétségbeesés vámszedői.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése