Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 27., szombat

SZUNYOGCSIPÉS ALLERGIA

A szúnyogcsípés allergiáról



,
Döntően gyermekkori betegség a szúnyog nyálában lévő fehérje természetű anyagokkal szemben kialakuló allergia.
Általában akkor szokott felmerülni, ha a csípés helyén 2-3 centiméteres vagy annál nagyobb duzzanat, pír észlelhető, amely akár napokig is fennáll. Ez a szülők számára ijesztő lehet, főleg ha a szemhéjakat érinti és a gyermek a szemét sem tudja kinyitni.

Ritkábban láz követi a gyulladást, amelyet gyakran fertőzésnek vélnek. Mindazonáltal a csípés helyén kórokozók is megtelepedhetnek, így adott esetben a baktériumellenes kezelés indokolt lehet.
Irodalmi ritkaságnak számít az életveszélyes állapottal járó szúnyogcsípés okozta allergia, mint ahogyan felnőtteknél is elvétve fordul elő a betegség, leginkább külföldi út kapcsán. Utóbbi esetben rendszerint olyan fajok csípése okoz allergiás panaszt, amelyekkel korábban szervezetünk nem találkozott.

A diagnózis a klinikai tünetek alapján történik, mivel nem állnak rendelkezésre olyan bőr- vagy vértesztek, amelyek az allergizáló fehérjéket tisztított formában tartalmaznák. A szúnyogcsípés okozta allergia különösen jóindulatú betegség, felnőttkorra spontán gyógyulás várható szinte minden esetben. Az ismétlődő csípések egyfajta oltásnak felelnek meg, a gyermek immunrendszere ennek során tanulja meg a panaszt okozó fehérjéket különösebb gond nélkül elviselni.

Milyen tanácsokat érdemes mégis megfogadnunk csípés esetén? Ne vakarózzunk, mert ez fokozza a viszketést és a duzzanatot. Alkalmazzunk hűsítő borogatást! A vény nélkül kapható antihisztamin hatású tabletta enyhíti a tüneteket. A szúrcsatornát és környékét tilos olyan kenőccsel, krémmel bekenni, amely légmentesen elzárja, ez ugyanis befertőződéshez vezethet. Láz esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy el tudjuk különíteni az allergiát a fertőzéstől. A szem környékének helyi kezelése különös óvatosságot igényel.
 A csípés helyén alkalmazott hydrocortison tartalmú tejemulzió jó hatású lehet.
 Ne aggódjunk! A csípések kapcsán kialakuló tünetek bár kellemetlenek, a természetes gyógyulás folyamatát jelzik.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése