Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 5., péntek

SERDÜLŐKORI SZŐRTÜSZŐGYULLADÁS

Igen gyakori megbetegedés a szőrtüszőgyulladás (folliculitis), amely – természetéből adódóan – a szőrrel, hajjal borított területeken alakul ki. Általában 1-2 mm átmérőjű, apró gennyhólyagot látunk, melynek a közepét szőrszál fúrja át. A kórokozó a Staphylococcus aureus nevű baktérium. Sokszor következik be baktériumhordozás, vagyis a beteg, illetve a családjában valaki „kórokozó-hordozó". Ez azt jelenti, hogy orr-, illetve torokváladék-vétel során ismételten kitenyészthető a baktérium. Nehezen szüntethető meg ez az állapot, mégis kísérletet kell tenni rá, mert sokszor a gyógyulás kulcsát jelenti. A betegség következményeként a szőrszálak tövénél gennyhólyag képében mutatkozó, felületes bőrfertőzés jöhet létre.

A gyulladás lehet egészen felületes, ilyenkor alig veszi körül vérbővebb udvar; illetve mélyebb, amikor a vérbő udvar nagyobb. Elsősorban az erősen szőrös bőrfelületeken szokott előfordulni, ezért férfiakon gyakoribb. Főként a lábszáron, combon, karon, hajas fejbőrön, szakáll- és bajusztájon fordul elő, de a törzs szőrös területein bárhol kialakulhat. A nem megfelelő borotválkozás, felülfertőzések, dörzsölés (pl. farmernadrág miatt), rossz higiénés viszonyok, olajos, szennyes munkakörülmények is elősegítik a 
szőrtüszőgyulladás keletkezését. Az előbb felsoroltak következtében a szakálltájon kialakuló szőrtüszőgyulladás különösen krónikus lefolyású lehet.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése