Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 21., vasárnap

TALÁLKOZUNK A VILLANYÓRÁNÁL

TALÁLKOZUNK A VILLANYÓRÁNÁL
Szinte közhely volt a mindennapi mondanivalónkban ez a két szó.
A villanyóra a szatmáriak emléktárában nem csupán egy elektromos időmérő szerkentyű volt, hanem egy mélyenszántó emlékeztető, olykor érzelmi kötődésű találkozóhelye  a fiatal társadalmi rétegnek de nemcsak nekik. Egy abszolút biztos és félreérthetetlen megjelölési helye volt egy randevúnak vagy akár más természetű találkozási lehetőségnek is.
           Ahogyan a Csipler  tánciskolában az Iparos Otthon épületében,minden táncot a cserépkályhától kezdtünk ,  úgy a szövődő szerelmek és civódások  drámai szakítások helye olykor a sarki villanyóra volt. A villanyóra egyedi értéke volt Szatmárnak az elektronikus érát megelőzően és a mobil telefonok történelmi kavalkádja előtt .
Az álldogálások, a hiábavaló várakozások az imádottra, a szintén villanyóra melletti újságárus bódé mellet,egy esetleges szégyenkező elvonulással mert nem jött el a várva várt és a beolvadás a korzó zsibongó tömegébe vigasztalást keresve.
És  a villanyóra alatt az évszázados emléktároló  korzó a szatmári fiatalság minden esti majálisa, mindennapi öröme vagy szomorúsága.
                     A vasárnap délutáni családi séták, a lopakodó szerelmes pillantásokkal. Az esti séták duhaj politikai vitákkal és a kiegyezés a Pannónia nagytermében egy párizsi” és behűtött sör mellet.
                 A  vasárnapi- szagos- misék utáni mondhatnám szatmári divatparádé,az árnyékot adó fák alól előugráló,kéregető –purdé-haddal.
A Tabac kávéház Szatmár elévülhetetlen díszének a Pannónia szállónak a tövében, a megismételhetetlen fiatal éveink bölcselkedő gyülekezete, ahol  a bohém hangulat,a sziporkázó elmék villanásai,olykor napokig mosolyra fakasztottak bennünket és felritkították azt a szellemi köd fágylat ami bennünket körülvett.
Legalább mi emlékezzünk akiket még nem darált be a történelem !!






#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése