Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 9., kedd

FESTÉKES ANYAJEGYEK GYERMEKEKNÉL-PETTYES ANYAJEGYEK /NEVUSZ SZPINOZUSZ/KÉPEKBEN

Festékes anyajegyek gyermekeknél képekben
Mi a festékes anyajegy?
Az anyajegyek (naevusok - ejtése: névuszok) majdnem minden ember bőrén előforduló éles határú, maradandó jellegű bőrelváltozások, melyek színükben, illetve felszínük tagoltságában térnek el a környező bőrtől.

Megfigyelhetők a nyálkahártyán is. Jelen lehetnek már a születéskor, de kialakulhatnak az élet során később is. Formájukat, jellegüket többnyire nem vagy alig változtatják. Gyakoriságuk és jelentőségük miatt külön figyelmet érdemelnek a pigmentet termelő sejtekből (melanocytákból és naevussejtekből) kiinduló anyajegyek. Bizonyos esetekben belőlük alakulhat ki az életet leginkább veszélyeztető daganatok egyik fajtája - a melanoma malignum.
Jelenlétük többnyire nem utal betegségre. Megjelenhetnek nyálkahártyákon is, például a szájüregben vagy a nemi szerveken. Az életkor előrehaladtával fokozatosan egyre több keletkezhet.
A festékes anyajegy okai
A festékes anyajegyek keletkezésekor a bőr felső két rétegében (a hámban és az irhában) szorosan egymás mellett nagyszámú festéktermelő sejt jelenik meg, vagy a már meglévők pigment termelő aktivitása fokozódik - pontosan nem mindig tisztázható okból több festékanyagot kezdenek termelni. Előfordul, hogy a bőrön hirtelen több anyajegy keletkezik, illetve az anyajegyek növekedésnek indulnak: ezek főként hormonális változásokkal hozhatók összefüggésbe - például serdülőkor, terhesség idején.
A festékes anyajegy tünetei
A festékes anyajegyek lehetnek lapos, a bőr felszínéből alig előemelkedő elváltozások vagy félgömb, esetleg "karfiolszerűen" a bőr szintjéből elődomborodóak.

Nagyságuk néhány milliméterestől a többtenyérnyi méretűig terjedhet.
A bőr felső rétegében, a hámban elhelyezkedő anyajegyek általában világosbarnák, alig emelkednek elő. Ilyen például a szeszélyes alakú tejeskávéfolt - Café-au-lait folt. Amennyiben 1,5 cm-nél nagyobb és 6-nál több figyelhető meg belőle, az egész szervezetet érintő betegség, az úgy nevezett Recklinghausen-kór lehet a háttérben! Jelentősek a születéskor már meglévő (ún. congenitalis ejtése: kongenitális) naevusok.


Hasznos tudnivalók
A legfontosabb, hogy tudjuk, mikor kell bőrgyógyászhoz fordulnunk anyajegyünkkel.

A festékes anyajegyek normálisan is növekedhetnek, változhatnak. Ha azonban a pigmentált naevus hirtelen gyors növekedésnek indul, ha korábban szabályos alakja szabálytalanná válik, ha előzőleg lapos volt, és hirtelen kiemelkedik a bőrfelszínből, ha benne tapintható, sötét színű csomó jelenik meg, ha egységes színe egyenetlenné válik, ha viszketni kezd, ha sérülés nélkül vérzik, nedvezik, felszíne hámlik, stb., feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni. Noha mindenkinek javasolt, rendszeres orvosi kontrollt és fényvédelmet igényelnek a veleszületett festékes anyajegyek, illetve a nagyszámú dysplasiás naevusok. Fokozottan oda kell figyelni a festékes anyajegyekre azoknak, akiknek családjában melanoma malignum fordult elő.


1-



2-



3-



4-





5-



5-



6-



7-



8-



9-



10-

11.-

12-

13-



14-


15-

16-

17.-

18-



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése