Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 28., vasárnap

HA MÁR MEGCSIPTE FÁJ ÉS DUZZADT.....

Ha megcsípte, fáj és duzzadt…
Print
Ha nyár, akkor napsütés, meleg, fürdés, boldogság. Ha nyár, akkor zümmögés, döngés, viszketés, fájás, gyulladás, orvos… Igen, a darázs-, szúnyog- és kullancscsípések is a velejárói sokak legkedveltebb évszakának. A szúnyog ráadásul mostanság különösen aktuális: aki a hétvégén vízparton járt, saját bőrén tapasztalhatta a szúnyoginváziót. Mit tegyél, ha megcsípi gyermeked egy rovar? Mikor kell orvoshoz fordulnotok?

A rovarcsípésekre a szervezet normális reakciója csípés helyén kialakuló vörös duzzanat, amely ég és viszket. Ha nagyobb terület bedagad tőle, sem kell kétségbe esni, ha olyan testrészét csípi meg, amely érzékenyebb, ez is teljesen természetes és egészséges immunválasz.
A túlzott reakció, az allergia az, aminek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. Az allergiás reakció egyik tünete a csípés helyén kialakuló nagy átmérőjű (mintegy 10 centiméternyi), fájdalmasan viszkető duzzanat, amely akár bőrelváltozással is járhat. Súlyosabb esetben a csípést követő néhány órán – akár 30 percen – belül viszketés jelentkezik először a kéz- és a lábfejen, majd az egész testen, csalánkiütések jelennek meg, a gyermek gyengévé válik, szédül, kapar, viszket a torka, esetleg görcsöl a hasa, légzése sípolóvá válhat, egyre nehezebben veszi a levegőt.

Otthoni kezelés
A  rovarcsípés allergiás reakciói szerencsére a gyermekek alig 1 százalékát érintik, így a csípéseket általában elegendő otthon kezelni. A szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketést hideg borogatással enyhítheted, utána érdemes antihisztamin tartalmú krémmel bekenni a dudort (például Fenistil). Az ecetes borogatást mint népi gyógymódot felejtsd el (darázscsípés esetén is), az ecet csak felmarja a bőrt, arra pedig most különösen nincs szükség.
Mindenképpen próbálj meg figyelni arra, hogy gyermeked lehetőség szerint ne vakarja ki a csípést, vagy ha már megtette, gondoskodj a seb tisztán tartásáról, nehogy elfertőződjön.  Egy „sima” szúnyogcsípés általában 3-4 nap alatt elmúlik. Ha a duzzanat nem lesz kisebb ennyi idő alatt, esetleg még nő is, akkor érdemes szakembernek megmutatni.
A darázs- vagy méhcsípést szintén borogatással és antihisztamin krémmel kezeld (és ne ecetes vízzel). A kétféle rovarcsípést egyébként úgy tudod megkülönböztetni, hogy a méh benne hagyja a fullánkját – ezt mindenképpen távolítsd el. Ha a panaszok 3-4 nap után nem múlnak el, sőt, fokozódnak, akkor mindenképpen menjetek orvoshoz.
A kullancs eltávolításához hegyes végű, patikában kapható, rugós, acélból készült csipeszt használj. Fontos, hogy az eltávolításkor a kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogd meg, és a testét lehetőleg ne nyomd össze. Ez utóbbira azért kell figyelni, mert a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatók, így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomra összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Az ügyesebbek sima csipesszel vagy cérnával is ki tudják szedni a vérszívót, igazából egy a lényeg, hogy lassan tedd. Miután lassan húzni kezded, várd meg, amíg a kullancs magától összezárja a szájszervét (ez maximum 1 perc, de inkább 20-30 másodperc).
De ha nem jártál sikerrel, és benne marad a szájszerv, sem kell pánikba esni, és orvoshoz rohanni. A beszakadt szájszerv okozta lencsényi, tömött, viszkető csomó előbb-utóbb hólyagot növeszt, majd kilöki magából az „idegen testet”. A gyulladt bőrt fertőtleníteni sem érdemes, ugyanis a szerek úgysem érik utol a véráramba került baktériumokat.

Megelőzés
Szúnyog ellen adott a szúnyogriasztó spray alkalmazása. Ma már kapható vegyszermentes, teljesen természetes anyagokból készült változat is, amit akár terhesen, vagy csecsemőkön is nyugodt szívvel használhatsz. Ilyen sprayt egyébként akár házilag is készíthetsz, a Facebook-on is rendszeresen keringenek tuti receptek, de a Google találati listáinak elején is kidob szép számmal.
Gyermeked ágyát a plafonra rögzített, sűrű szövésű vékony függönnyel, vagy szúnyoghálóval burkolhatod körbe, ami mintegy baldachinként funkcionálhat. Ha két és fél évesnél idősebb a gyermek, és jól szellőztethető a szobája, már használhatsz elektromos szúnyogriasztót. Aki pedig a természetes megoldások híve, vegyen egy cserép citromfüvet, rozmaringot, kamillát, levendulát, oregánót vagy bazsalikomot, esetleg babért (persze elég egy a felsoroltak közül), és tegye az ablakba, a szúnyogok ugyanis ki nem állhatják ezeknek a növényeknek az illatát.
A kullancscsípés ellen védekezni kullancsriasztó szer alkalmazásával (kapható ezek közül is teljesen természetes anyagokból készült, amit három hónapos kortól használhatsz gyermekeden), illetve lehetőleg zártabb ruházattal lehetséges.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése